dom, kuća, okućnica

srijeda, 28.11.2007.

HDZ je pobjedio

Tako to ide na Balkanu. I kad pobijediš to ništa ne znači.

Predsjednik Mesić sutra započinje konzultacije sa strankama oko sastavljanja nove vlade. Još je jednom ponovio da će mandat dati onomu tko mu donese čvrsta uvjerenja i pismene dokaze o parlamentarnoj većini. Rekao je da mandat ne mora dati Ivi Sanaderu.

Mesić: I radikali su bili većina, pa nisu dobili mandat
Upitan zašto, barem iz pristojnosti, ne da mandat relativnom pobjedniku, Mesić je odgovorio da to ništa ne znači jer su i u Srbiji Radikali bila najjača stranka, a svejedno nisu sastavili vladu niti dobili mandat.

"U Ustavu postoji odredba da se mandat povjerava onome tko osigura većinu, a to je 77 zastupnika", rekao je Mesić dodavši da u drugim zemljama postoje i drukčija rješenja.

"U Srbiji radikali uvijek pobjeđuju, ali nikad nisu sastavljali vladu", rekao je Mesić i dodao da se na njega vrše pritisci, i "iz novina i prepoznatljivih centara da se proglasi pobjednik". Napomenuo je i da je Schüssel u Austriji bio treći pa je svejedno uspio sastaviti vladu.

Mesić je pritom rekao kako je premijeru Sanaderu čestitao kao relativnom pobjedniku.

Adlešić i Friščić sastali se sa Sanderom: Čekamo da Mesić odredi mandatara
Predsjednici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a Ivo Sanader Josip Friščić i Đurđa Adlešić sastali su se danas i dogovorili da će, nakon konzultacija s predsjednikom republike Stjepanom Mesićem, razgovarati o koalicijskom sporazumu, izjavio je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček.

"Predsjednici stranaka sastali su se danas, analizirali rezultate izbora i dogovorili da će sačekati konzultacije s predsjednikom republike Stjepanom Mesićem i njegovo davanje mandata za sastavljanje vlade. Zaključili su da su stranke nakon toga spremne za razgovore o koalicijskom sporazumu", rekao je Maček novinarima u HDZ-ovoj središnjici.

Mjesto i vrijeme sastanka Maček nije želio otkriti.

Novoizabrani zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina Nazif Memedi potpisao je danas, uz potporu Mreže romskih udruga, sporazum s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, kojim Sanadera podupire kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

Sanader je, nakon potpisivanja sporazuma u stranačkoj središnjici, Memediju čestitao kao prvom zastupniku Romu, a potpisani sporazum ocijenio je logičnim nastavkom politike HDZ-ove vlade prema nacionalnim manjinama.

Naglasio je da Memedi nije iznosio nikakve financijske zahtjeve u apsolutnom iznosu, nego da je Vladi čestitao i zahvalio na činjenici da je značajno povećala iznose za Rome, iako u Saboru nije bilo Roma zastupnika.



Sanader je kazao i da je njegova vlada ispoštovala sve što je HDZ dogovorio s manjinama, te izrazio žaljenje zbog odluke bošnjačkog zastupnika Šemse Tankovića, koji je, kaže Sanader, "zbog zahtjeva koji je u neskladu s Ustavom, odlučio podržati SDP".

Upitan što će napraviti ako novu vladu uspije okupiti SDP, Memedi je rekao: "Sinoć smo raspravljali do dva ujutro i odlučili - ako izgubimo, gubimo zajedno, a ako pobijedimo, pobjeđujemo zajedno".


Šef države tako ostaje dosljedan onome što je najavio u izbornoj noći, pa se u pozadini formalnih kontakata između njega i izbornog pobjednika i dalje vode žustre rasprave o tome tko bi trebao sastaviti vladu. Ustavni stručnjaci citiraju članak 97. Ustava koji govori da mandat ide onome “tko uživa povjerenje većine svih zastupnika”, ali dodaju da je situacija jasna s obzirom na to da HDZ ima deset zastupničkih mjesta više od SDP-a.

Situacija, koja je na prošlim i pretprošlim izborima bila posve jasna i koju nijedna strana nije u ta dva izborna ciklusa problematizirala, ovaj se put na različitim stranama različito tumači, pa su neke rasprave čak išle u tom smjeru da bi predsjednik države pri proglašavanju mandatara trebao presuditi čija bi vlada bila kvalitetnija i stabilnija. Vanjski promatrači, čini se, nemaju tih dvojbi. Neki od njih zbunjeni su razvojem situacije u Hrvatskoj nakon uredno provedenih parlamentarnih izbora te na različitim adresama traže objašnjenja.

Oni polaze od pravila da vladu prvo pokuša sastaviti onaj tko je dobio najviše mandata u parlamentu. Sanader od nedjelje dobiva čestitke iz inozemstva na izbornoj pobjedi, kojima se pridružio i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende. Kako priopćava HDZ, Balkenende je Sanaderu čestitao na “velikoj pobjedi HDZ-a”, a Sanader ga je u istom telefonskom razgovoru informirao o početku pregovaračkog procesa s mogućim koalicijskim partnerima.

Sanader je o tim čestitkama izvijestio i Mesića, čime je, pretpostavlja se, predsjedniku države želio naglasiti da za inozemstvo nije sporno tko treba biti mandatar i sastaviti vladu.


Iako je sastanak bio u četiri oka, pretpostaviti je da mu je Mesić ponovio da će mandat dati onome tko mu dokaže da ima većinu. Isto je, ako je dosljedan, mogao reći i Zoranu Milanoviću, koji je u 18 sati također bio kod Mesića, nakon čega se Ured predsjednika također oglasio priopćenjem. Time je zasad iscrpljena lista stranačkih čelnika koji su se najavili Mesiću, jer kako u nam rekli u Uredu, nitko drugi nije najavljen.




- 14:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter