dom, kuća, okućnica

srijeda, 24.10.2007.

Hrvatska pred propašću

Iako se ministar financija Republike Hrvatske Ivan Šuker svim silama trudi da opovrgne crne slutnje da smo prezaduženi i da nam prijeti bankrot, definitivno smo u kurcu i kad prođu izbori bit će... svašta.


Stanje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji po svim je makroekonomskim pokazateljima slično ili puno gore od stanja koje je kulminiralo 1996. slomom azijskog tržišta i golemim gubicima u Koreji i istočnoj Aziji.

Usporedba osnovnih makroekonomskih pokazatelja otkriva da je u četiri spomenute države manjak u razmjeni s inozemstvom dvostruko veći nego što je bio u Aziji, vanjski dug veći je 20 posto, gospodarski je rast niži nego što su ga imale azijske zemlje, veća je stopa inflacije, a veće devizne rezerve jedini su segment u kojima spomenute države imaju prednost pred Azijom.

Takvu usporedbu povukao je ekonomski odjel MMF-ova ureda u Europi, čiji su analitičari početkom ovoga tjedna objavili stučni rad pod imenom "Ranjivost zemalja u razvoju u jugostočnoj Europi - Ima li mjesta zabrinutosti". MMF je izdvojio kao četiri najrizičnije tranzicijske države, čije teškoće ne može dovoljno ublažiti ni postupak pristupanja EU. Nakon Libanona, Hrvatska je druga zemlja u svijetu po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženosti.

Najproblematičnije razdoblje u njezinu razdoblju spominje se period između 2000. i 2006. godine, koje karakteriziraju visok rast zaduženosti i niska efikasnost investicija. Bez obzira na to što su Hrvatska i baltičke države imale sličnu razinu investicija, u nas je došlo tek do umjerenog rasta, institucionalno okruženje nije bilo dobro, velik je utjecaj javnog sektora i usluga koje nisu izložene tržištu. Ranjivost je dostigla razine koje u drugim državama nisu održive.

- 19:06 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter