Dobro dosli na blog

Dobro dosli na ovaj blog koji ce u buducnosti pisati o temama vezanih za bosansku dolinu piramida, kamene kugle koje se pronalaze diljem cijele Bosne i Hercegovine kao i o mnigim drugim zanimljivim temama iz svijeta znanosti i povijeti...
Uvod u Bosanske piramide
Kada je istrazivac Semir Osmanagic svijetu iznio svoju teoariju u postanku Bosanskih piramida u Visockoj dolini, sto je 30 km od Sarajeva, ideja nije naisla na odobravanje svijetskih strucnjaka i arheologa. No to nije omelo gospodina Osmanagica koji je potrosio 16 tisuca eura vlastitoga novca da bi zapocela iskopavanja na piramidi Sunca. pocetkom iskopavanja nadjene su kamene ploce, prilazni platoi a piramida svakim danom dobiva svoj zavrsni oblik.. Takodjer pronadjeni su i tuneli koji vezu piramide, pronadjene su i kamene kugle koje su takodjer ostatak nekadasnje civilizacije, ali sve to nije dovoljno tim kao sto sebe nazivaju svijetskim strucnajcima pa traze zabranu iskopavanja jer kazu da tu nema nista. Niti jedan od njih nikada nije bio u Visokom, osim jednoga koji je svratio 10 minuta i odmah rekao da je to sve nastalo prirodnim putem... Sve koji sumnjaju u piramide pozivam da jedan viken odu u Visoko, posijete sonde, pojedu Cevape i dobro se zabavae. kad se vrate kuci nitko ih nece moci uvjeriti da tamo nema nista/
Pogled na piramidu Mjeseca
------------------------------------------------
Anketa
Vjerujete li u postojanje Bosanskih piramida ?
Vjerujem
Malo sam sumnjicav
Kada se otkopaju vjerovat cu
To je glupost

Vidi rezultate




Visocke izreke
  • Iman piramidu u avliji
  • Jebo drzavu koja nema piramidu...
Visocki linkovi
www. visocko - oko .co.ba
O uredniku bloga
Evo da napisem nekoliko rijeci o sebi. Ime=Ivan mjesto prebivanja Imotski, znaci nisam iz visokoga, zanimaju me piramide i sve vezano uz arheologiju... Kratko i jasno
Jos slika (klik za vecu)

Video sadrzaj
Osmanagic u Centralnom zatvoru FTV-a
Knjige iz ciklusa alteranativne historije (bespaltno citanje)
  1. Od masona do mentalnih projekcija
  2. Svi naši "kontakti"
  3. Piramida moi na Planeti
  4. Tragovima Atlantide
  5. Kosmi ka misija Maja
  6. Misterija Anasazija
  7. Civilizacije prije po etka "zvani ne" historije
  8. Bosanska piramida Sunca


ponedjeljak, 01.01.2007.

FORMULA ZA ČITANJE BOSANSKIH PIRAMIDA by Semir Osmanagic

Kada sam prvi put obznanio ideju o postojanju prvih evropskih piramida, zazvučala je nevjerovatno. Prijem u stručnim krugovima bio je očekivan: oni koji su otvoreni za nove ideje nisu donosili unaprijed osuđujuće stavove. Oni drugi, konzervativniji, neskloni promjenama, odmah su osudili hipotezu, a autora pokušali diskreditovati. Pri tome su dodali karakterističnu bosansku aromu: uvrede, podmetanja i igre iza kulisa.

Autor čuvene izjave da će se “spaliti” zato što BiH ima najznačajniji arheološki spomenik na svijetu je želio da se taj spomenik, po mogućnosti, nikad ne otkrije. Naime, kroz svoju poziciju u državnoj Komisiji za nacionalne spomenike pobrinuo se da zaštićenu zonu nekadašnjeg srednjovjekovnog grada Visoki s mizernih 20x60 metara proširi na polovinu piramide, što je površina trostruko veća od zaštićene UNESCO-ve jezgre Mostara (!), a sve s ciljem da se istraživanja bosanskih piramida zaustave. Pri tome treba imati u vidu da je sjednica Komisije održana u maju 2006., a da je važenje proglašeno retroaktivno od marta. Zašto? Zato što je Fondacija počela s iskopavanjima u aprilu. I, gle “slučajnosti”, Šesnaest otkopnih sondi se najedanput našlo u novoproširenoj zaštićenoj zoni. Praktično sve što se dotada otkopalo. Svi betonski blokovi i zidovi piramide Sunca.

Ipak, Fondacija je nastavila s daljim iskopavanjima, ovaj put na privatnim parcelama Bosanske piramide Mjeseca i u kompleksu podzemnih tunela. Na scenu onda stupa Federalni ministar za kulturu koji ultimativno traži od Vlade Ze-Do kantona da se istraživanja zaustave.

Kada ni to nije urodilo plodom, ide se na pritisak malobrojne bh. arheološko-historičarske populacije. Dvadeset i jedan stručnjak iz različitih gradova potpisuje peticiju za zaustavljanje radova na piramidi Sunca pod izlikom da se uništava srednjovjekovni grad Visoki. Pri tome se ispušta iz vida “sitnica” da upravo zbog nebrige tih istih arheologa tog grada odavno nema. Ekspertni tim, kojeg je formiralo Federalno ministarstvo kulture, za takvo jadno stanje je u junu 2006. optužio “nezainteresovanost i dugogodišnju nebrigu odgovarajućih kulturnih institucija, iako su one, s aspekta zaštite i očuvanja ove spomenične cjeline, imale i imaju posebne ingerencije, na koje ne reagiraju na odgovarajući način”.

Kako radovi nisu zaustavljeni, pritisak na Fondaciju se prenosi na međunarodnu scenu. Domaći arheolozi se povezuju s evropskim i dolazi nova peticija, gotovo identičnog sadržaja, kako se negdje u bosanskim brdima uništava srednjovjekovno, arheološko blago. Peticiju potpisuju stručnjaci koji nemaju nikakvog uvida u pravo stanje, ali pokazuju solidarnost sa sarajevskim kolegama. Kao šlag na tortu došla je petnaestominutna “posjeta” prof. Anthony Hardinga Visočkoj dolini koji svoju arheološku titulu i poziciju predsjednika Evropske asocijacije arheologa totalno obezvrjeđuje dijeljenjima izjava kako tamo nema ništa.

Na jednoj strani su egipatski eksperti: prof. Mohamed Ibrahim Ali, dr. Ali Barakat i egiptolog Lamija El-Hadidi koji su potvrdili da je ovdje riječ o izuzetno važnom arheološkom spomeniku, nakon što su detaljno izučili čitavu lokaciju. Na drugoj strani je Harding, koji predvodi kabinetske stručnjake koji nikada nisu posjetili mjesto istraživanja i koji, snagom svojih titula i pozicija, tvrde suprotno. Kome vjerovati?

Bili smo jako obradovani kada su proljetos geolozi s tuzlanskog fakulteta najavili učešće u istraživanjima. I nemalo razočarani kada su posjetili lokaciju prije početka iskopavanja, a odbili da dođu kada su prvi blokovi ugledali svjetlost dana. Gorak okus iz njihovog preduhitrenog izvještaja kako je to sve geološka (prirodna) tvorevina je ipak bio ublažen korektnim nastupom druge institucije iz Tuzle: Građevinskog instituta (GIT) koji je obavio analize blokova zaključujući da je riječ o “betonskom građevinskom materijalu izuzetnih kvaliteta”.

Kada je ljetos predsjednik Tihić pozvao UNESCO-ve stručnjake da dođu i daju svoj sud o postojanju piramida, desetine arheologa-političara od Londona do Bostona, Zagreba i Sarajeva su urgentno zatražile od generalnog sekretara Macure da stručnjake ne šalje. Čega se oni boje? Materijalnih dokaza koji ce srušiti njihovu sliku svijeta?

Federalna vlada odobrava 2006. 50.000 KM za istraživanja piramida nakon što su njeni ministri i predsjednik dolazili i uvjerili se da se ispod zemljanih nanosa Plješivice i Visočice kriju ogromne kamene strukture, napravljene ljudskom rukom, a geometrijskog oblika piramide. Međutim, BiH još jednom pokazuje svoju unikatnost. Federalni ministar kulture preusmjerava ta sredstva u kantonalnu turističku zajednicu i šalje ih na sasvim drugu stranu, uprkos protivljenju lokalne zajednice. A da bi pokazao solidarnost sa svojim krugom, ministar traži od Fondacije da ga zvanično pozove da posjeti lokaciju. Kada je taj pismeni poziv dobio, javno izjavljuje da neće doći i kopiju svog pisma šalje poslušnim “Danima” na objavu.

Samo povremeno je bilo pokušaja da se izađe s nekim drugim tezama o našim otkrićima. Primjera radi, asistent profesora Imamovića, ali i Stjepan Ćorić iz Beča govore da su podzemni tuneli koji spajaju piramide zapravo srednjevjekovni rudnici. Moram priznati da su nam dragi takvi stavovi, jer ih vrlo jednostavno možemo pobiti. Ekipe iz tri rudnika (Zenica, Kakanj, Banovići) su se nasmijale na tu ideju, tvrdeći da to rudnici nisu. Geolozi i geofizičari, domaći i strani, su potvrdili da su ovi vještački tuneli stari hiljadama godina.

Kabinetski “antipiramidaši” kao što su Blagoje Govedarica, Zilka Kujundžić, Svetozar Pudarić, Mirko Babić, Gavrilo Grahovac, Ivan i Dubravko Lovrenović, uz potcjenjivanje istraživanja, se svesrdno trude da dokažu da Projektu istraživanja piramida podršku daju samo “bošnjački krugovi”. Pokušavaju ga obojiti samo jednom bojom i tako od njega napraviti još jednu od tema za potkusurivanje u žalosnoj trodijelnoj (nacionalnoj i religijskoj) bh. stvarnosti. Svjesno zanemaruju činjenicu da je Fondacija uvijek isticala da ovaj Projekt nema veze s pojedinim nacijama i religijama već da pripada dalekoj prošlosti na koju svi možemo biti ponosni. Na taj način ovo istraživanje postaje integrativni faktor, ono što nas spaja, a ne razdvaja.

Prilikom moje prezentacije Projekta u decembru 2006. na skupu u Švicarskoj, pred oko 1200 naših ljudi, prvi put smo javno objavili kako mi čitamo formulu za volumen (zapreminu) Bosanske piramide Sunca:

V = B x H / 3 Volumen je jednak baza puta visina kroz tri

Naše tumačenje moglo bi biti i ovako:

V = B x H / 3 Visoko (V) je jednako Bosna (B) i Hercegovina (H) s tri naroda

I kraj godine prolazi u znaku nesmanjenih pritisaka na naše istraživanje. Evropska asocijacija arheologa s Hardingom na čelu napada “Bosanske vlasti” što daju podršku Projektu i izdvajaju sredstva za njega. S obzirom da znam da je učešće bh. vlasti u našem finansiranju samo 10% mislio sam da je riječ o još jednoj podvali Hardinga. A onda sam saznao da se predlaže da Federalni budžet izdvoji Fondaciji 300.000 KM za istraživanje pojedinih sekcija Bosanske piramide Sunca u 2007. Očigledno da je ovaj profesor dobro obaviješten šta se planira u BiH za slijedeću godinu.

Moj prijedlog bh. arheološkim oponentima bio bi slijedeći: ako Federalni parlament usvoji ovu odluku želio bih da svih 300.000 KM ode oponentima sa Zilkom Kujundžić i Enverom Imamovićem na čelu i da nam se oni pridruže u otkrivanju piramide Sunca. Povežimo Fondaciju s Federalnim Zavodom za zaštitu spomenika, Zemaljskim muzejom iz Sarajeva, Zavičajnim muzejom iz Visokog, arheologe i historičare s Filozofskog fakulteta u Sarajevu na zajedničkom projektu. Neka taj novac ide na djelomičnu rekonstrukciju kraljevskog grada Visoki, rimske utvrde ispod njega, ilirskog naselja ispod te utvrde i samog vrha piramide na kojoj se nalaze te tri kulture. Naravno, tu je i jedan od ulaza u piramidu i zajedno ćemo tamo ući. A Fondaciju ćemo i dalje finansirati putem donacija i sponzorstava od preduzeća i privatnih lica iz BiH i inostranstva.


Dragi profesori, muzejski savjetnici, članovi državnih komisija i novinari


Piramide će nas nadživjeti. Za stotinu godina niko se sjećati neće naših imena. Ali, ove kolosalne kamene strukture, koje se nalaze na teritoriji male ali ponosne Bosne, će zračiti pozitivnom energijom prema svijetu. Još jednom Vas pozivam da okupimo skromne bh. potencijale i da ih kombinujemo s potencijalom i znanjem naših kolega iz Egipta, Malezije, Jordana, Hrvatske, Njemačke, Srbije i drugih zemalja u ovom istraživačkom poduhvatu.



Za pet godina Bosansku dolinu piramida će posjetiti milion turista. Želimo da BiH vrvi od žamora istraživača, studenata, profesora, volontera, vedrih lica… Turizam će za sobom povući trgovinu, infrastrukturu, ekonomiju, međunarodnu naučnu razmjenu.

Ovo je naša zajednička šansa.
Semir Osmanagić

| 20:02 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>


DOBRO DOSLI NA BLOG
PIRAMIDALNI POZDRAV
:)
FORMULA ZA ČITANJE BOSANSKIH PIRAMIDA by Semir Osmanagic - Bosanska dolina piramida - Blog.hr