Ljekovito bilje i njegova primjena

subota, 24.11.2007.

Kadulja, lijek antičkih naroda.

Salvia officinalis

Image Hosted by ImageShack.us


Kadulju možemo slobodno nazivati najvažnijom biljkom u svijetu ljekovitih biljaka. Ovaj maleni polugrm našao je svoje stanište posvuda po kamenjaru Primorja, Dalmacije, otoka, Crne Gore i Hercegovine. Razlikujemo nekoliko vrsta: Kadulja ljepljiva ( Salvia glutinosa ), livadna ( Salvia pratensis ), šumska ( Salvia silvestris ). U svijetu razlikujemo Austrijsku, Etiopsku i Američku , ali najvažnija i najljekovitija od svih je mediteranska kadulja, odnosno ljekovita kadulja sa krša ( Salvia officinalis ).

Izgled

To je zbijen, razgranat, 30 do 40 cm visoki grm, koji samoniklo raste na suhim, kamenitim tlima u priobalju ili se uzgaja. Listovi su zbog dlakavosti srebrno bijeli, srcoliki. Tamnomodro ljubičasti cvjetovi tvore na vrhovima stabljike klasaste pršljenove. Cijela biljka ima jak, aromatičan miris , koji se sušenjem ne gubi.

Image Hosted by ImageShack.us


Branje

Beremo list i cvijet. List beremo prije njegove cvatnje, u travnju i iza cvatnje u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju ( Premda je potrebno napomenuti da je list puno ljekovitiji od cvijeta ). Sušimo je na toplom i zračnom mjestu.

Sadržaj

Kali, kalcij, natrij, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja, u kojemu ima cineola, pa uz mnogobrojne dlačice sprječava isparivanje vode, zbog čega kadulja izdrži i najveće suše,zatm borneol, bornilacetat itd. Lišće djeluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Ljuta je i gorka okusa zbog tanina i gorkih tvari, koje su također ljekovite.

Image Hosted by ImageShack.us


Djelovanje

Kadulja je biljka, koja i u današnje vrijeme ima nadnaravne mogućnosti u liječenju pojedinih bolesti, a od strane medicine njeno djelovanje još uvijek nije u potpunosti objašnjeno i možemo ustvrditi da je gotovo čarobno. Ova je biljka u antičko vrijeme zamjenjivala antibiotik, te ne čudi što su joj pridavali toliki značaj. Primjenjuje se većinom za liječenje usne šupljine i dišnih putova, ali i za druge tegobe. Može se upotrijebiti za vanjsku uporabu kod ispiranja desnih (kod težih oboljenja grla i zubnog mesa ). Kod unutarnje uporabe služi kod angine, katara grla, oboljenja glasnica, jednjaka, može se upotrebljavati kod bolesti mokraćnog mjehura, upalnih stanja mokraćnih putova. Isto tako može poslužiti za regulaciju mjesečnice, bijelog pranja, te hormonalnog poremećaja u žena. Kadulja djeluje kao termoregulator, te njena svojstva sprječavaju znojenje ( dobra je za osobe sklone znojenju, gdje ga ona smanjuje, a u osoba gdje je znojenje potrebno, ona ga izaziva ), isto tako regulira znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Najvažnije njeno djelovanje je čišćenje krvi, te cijelog organizma. Nadalje se može primijeniti kao antiseptik, kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita.

Image Hosted by ImageShack.us


Liječenje

Za vanjsku upotrebu 0,5 L kipuće vode popari se sa 3 velike žlice lišća, poklopi se i ostavi da stoji preko noći, a ujutro se procijedi. Protiv bolova i grčeva u želucu 10g cvjetne granje kadulje, popariti s 1L kipuće vode i piti po 1 šalicu prije jela. Za čišćenje krvi, jačanje živaca, zaustavljanje drhtanje ruku kuhamo lišće u pola vode pola vina. Od šalice vode poparene sa pola čajne žličice ( 1 – 2 g) lista, kojeg treba ostaviti da odstoji 5 minuta, spravlja se čaj za tegobe sa želucem i crijevima, kojeg pijemo po jednu šalicu prije jela.

Neželjena djelovanja

Kadulju zbog jakih eteričnih ulja, ne valja ni mnogo, ni dugo ni često konzumirati. Kod dnevnih količina većih od 15g droge i produljene uporabe dolazi do neugodnih posljedica kao što su npr. suhoća usta, osjećaj vrućice, ubrzano bilo i nesvjestica. Toksična je doza ulja 2 g. U trudnoći potrebno je izbjegavati alkoholne iscrpine i eterično ulje, a čaj i kao začin samo kraće vrijeme. Potrebno je naglasiti da je kadulja biljka najpodobnija za anemične osobe.

Riječi autora

Kao sto je gore navedeno kadulja je biljka koju nije dobro konzumirati dulje vrijeme i u velikim količinama. Ona u dugoročnim dozama djeluje negativno najviše na jetru, koja loše reagira na eterična ulja u kadulji, a kod prekoračenih doza izaziva i smrt ( neželjena djelovanja ). Potrebno je napomenuti da je kod bilo kojeg čaj koji pijemo, uvijek nakon nekog vremena (2-3 mjeseca) dobro napraviti malu pauzu od ( 1 -2 mjeseca ), čime ćete osigurati normalan unos ljekovitosti u organizam. Ja sam veliki zagovornik gosp. Rudolfa Breussa, ponajviše zbog njegovog načina pripremanja ove biljke. Naime u njegovoj knjizi „Rak i Leukemija“, po prvi put i jedini put, da sam našao da neko objašnjava kako je potrebno pripremati kadulju, da je se može konzumirati u relativno dužem periodu. Kadulja sadrži puno eteričnih ulja koja su važna, za vanjsku uporabu kod ispiranja grla itd., ali ih u čaju za konzumiranje ( po mom mišljenju ) ne bi smjelo biti. Zato gops. Breuss predlaže kuhanje kadulje točno tri minute, čime eterično ulje izčezne, a u istom trenutku se oslobađa jedan životno važan element za sve žlijezde, leđnu moždinu i međupršljenske diskove. Kadulja je definitivno jedna od onih vrsta čajeva, koje bi trebalo u razumnim količinama piti cijeli život i to prvenstveno u preventivne svrhe. Kako kaže gosp. Breuss, onaj tko pije čaj od kadulje teško da će se ikada razboliti.

24.11.2007. u 19:47 • 9 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.11.2007.

Ambrozija, biljka koja predstavlja problem.

Ambrozija artemisiifolis

Image Hosted by ImageShack.us


U Hrvatskoj zabilježena je prvi put 1941 godine i to u Podravini, Posavini i Slavoniji. Ova biljka u Hrvatsku je, kao i u druge dijelove Europe došla iz Amerike . Sumnja se da je došla pomorskim putem, a u Hrvatsku preko lučke Rijeke i luke Ploče. Najraširenija je u istočnom djelu Europe gdje se može pronaći čak dvadesetak različitih vrši, a najraširenija je upravo Ambrozija artemisiifolis ili kratka ambrozija.

Izgled

Radi se o jednogodišnjoj biljki vretenasta korijena, koja naraste od 1 do 1,5 metara. Stabljika joj je razgranata, na presjeku četvrtastog oblika, te posuta grubim dlačicama. Cvjetovi su grozdastog oblika žućkaste boje, te se nalaze na vrhovima stabla. Biljka cvate krajem ljeta i u jesen, te tada i proizvodi pelud koji izaziva alergije. Pelud ima dobre aerodinamične osobine, te je okruglog oblika na kojem se nalaze kukice. Može putovati čak i do 300 kilometara. Svaka biljka može proizvesti i do 30 000 sjemenki, koje mogu odležati u zemlji i do 30 godina, čekajući na pravi trenutak za klijanje, a može izdržati čak i smrzavanje. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Najveće su koncentracije peludi u ranim jutarnjim satima i prijepodne, samo se poslije kiše smanjuje koncentracija.

Znakovi alergije

Kao česti problem uz hunjavicu može se razviti i astma što je najopasnije, zatim kihanje, svrbež nosa,otekline kapaka i otežano disanje.
U vrijeme najveće koncentracije peludi treba izbjegavati sljedeće:
- Boravak na otvorenom od 5 sati ujutro do 10 sati prijepodne, kada je najveća koncentracija.
- Bilo koje radove izvoditi na otvorenom, tek nakon prestanka kiše, kada je koncentracija
- najmanja.
- Pranje kose prije spavanja i često pranje ruku tijekom dana.
- Ne sušiti robu i obuću izvan kuće.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako suzbiti ambroziju

Ambrozija je biljka raste na zapuštenim poljima i travnjacima, koje je potrebno održavati čistima da bi se spriječilo njen rast, a time i njeno cvjetanje. Najbolji način da ju se iskorijeni na nekom području je čupanjem stabljike iz zemlje sa korijenom. Kod nas se u nekim gradovima već počelo sa programima iskorjenjivanja, gdje je čak u nekim gradovima utvrđena i kazna od 200 do 1.000kn vlasnicima dvorišta i polja na kojima raste ambrozija, odnosno na kojima vlasnici ne uklanjaju biljku, zato oprez.

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

Liječenje

Ljudi koji pate od alergije na ambroziju probali su vjerojatno sve lijekove što ih nude naše ljekarne, sa nikakvim ili nezadovoljavajućim učinkom. Alergijom na ambroziju bave se i mnogi travari, tako sam na internetu našao, odnosno pročitao i za jednog umirovljenog kemičara iz Kutine gospodina Žarka Nejman. On se naime bavi ljekovitim biljem, te je pronašao neke čajeve koji uspješno suzbijaju tu alergiju, te daje i recept: 1 žlica kadulje preliti sa 2 – 3 dl vode, koja se ostavi da stoji poklopljena preko noći ( dovoljno je i sat vremena ). Time se ispiru sluznice nosa i usta, te ispiru oči, lice te cijelo tijelo.

Riječi autora

Moja djevojka ima problema sa ambrozijom i potaknut time postavio sam ovu temu kao jednu od prvih na ovom blogu. Ispiranje kaduljinim čajem prema receptu od gosp. Nejmana, nisam još predložio djevojci i ostalima koje znam da imaju problema sa ovom vrstom alergije, ali ukoliko se neko od njih odluči na to javit ću na blogu rezultate. S obzirom da kadulja ( koja će biti zasebno obrađena, kao poglavlje) u sebi sadrži komponente koje djeluju antiseptički, baktericidno i fungicidno, te se u širokoj primjeni koristi za ispiranje, vjerujem da bi moglo pomoči ispiranje sluznica pomoću nje.


19.11.2007. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.11.2007.

Što bi trebao znati sakupljač

Kako bi olakšao sakupljanje bilja eventualnim sakupljačima, ovdje sam izdvoji neka pravila kojih bi se morali pridržavati.
1. Najbolje vrijeme za skupljanje bilja su kasni popodnevni sati, kada je sunce već izgubilo svoju snagu, a rosa nije pala.
2. Nikad se bilje ne skuplja dok je mokro od kiše ili rose.
3. Skuplja se uvijek samo bilje koje se dobro poznaje.
4. Korijen se skuplja u jesen ili u proljeće, cijela biljka kad počinje cvasti, cvjetovi čim su procvali, a listovi kada su najljepše razvijeni. Najnepogodnije vrijeme za branje kore je proljeće.
5. Bere se uvijek samo jedno bilje, a kad se bere više njih nikada se ne stavljaju u istu košaru.
6. Ubrano bilje najbolje je stavljati u košaru od slame, ali nikada u polivinilsku, jer se može spariti.
7.Bilje se lagano stavlja u košaru, bez sabiranja.

Image Hosted by ImageShack.us

16.11.2007. u 18:11 • 5 KomentaraPrint#

srijeda, 14.11.2007.

Općenito

Kroz cijelu povijest ljudskog roda, biljke su bile jedini lijek za veliki dio ljudskih bolesti, te se i danas bez obzira na medicinsku znanost, metode liječenja biljnim sredstvima ostaje i dalje toliko važan činilac i uvjet bez kojeg se ne može zamisliti liječenje mnogih bolesti za koje suvremena znanost još nema lijeka. Da bi se njima mogli služiti, moramo znati kako koja biljka izgleda, protiv kojeg se oboljenja upotrebljava , kako djeluje i kako se priprema za lijek. Razumljivo je da treba poznavati i nazive. Budući da u svakom kraju naše zemlje jednu istu biljku često nazivaju drukčijim imenom, a mnoge različite biljke nose isto ime, postoji mogućnost zamjene biljaka. U takvom slučaju može se dogoditi da biljka kao lijek ne pomaže, pa se za vrijeme takvog beskorisnog liječenja bolest nesmetano razvija. Pogrešno odabrana biljka može tako pogoršati stanje bolesnik, te se zbog toga savjetuje oprez prilikom branja i konzumacije.

Image Hosted by ImageShack.us

14.11.2007. u 01:53 • 0 KomentaraPrint#

0



  studeni, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Ljekovito bilje, njegovo sakupljanje i primjena u svakodnevnom životu.

Mudrosti

"Još u mladosti treba odsjeći štap na koji ćeš se oslanjati u starosti"
(Confucius)

" Ono što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja "
(Budha)

Joel Osteen tickets
ACC tournament tickets Super Bowl tickets