subota, 05.04.2008.

Struja će do srpnja poskupiti i do 20 posto

Struja će do srpnja poskupiti i do 20 posto

Poskupljenje struje donijet će svima glavobolje - Ivan Mravak (desno) / CROPIX

Ivan Mravak, predsjednik Uprave HEP-a, ponovio je kako bi HEP najkasnije od 1. srpnja, kada počinje potpuna liberalizacija tržišta električne energije, trebao povećati cijenu električne energije za dvoznamenkasti iznos, ili će u suprotnom poslovati s gubitkom i odustati od ulaganja. Radi se o poskupljenju, koje bi trebalo iznositi i do 20 posto!

Mravak je za mjesečnik Banka ustvrdio kako su ulaganja nužna, jer da će, ako se ne osiguraju novi energetski izvori, Hrvatska, koja sada uvozi 15 posto potrebne električne energije, postati iznimno ovisna o uvozu.

Prema njegovim riječima, do 2015. godine u opskrbu električnom energijom planira se uložiti oko 2,2 milijarde eura, a ove godine 3,2 milijarde kuna, od čega bi se oko milijardu kuna moglo osigurati kreditom i izdavanjem obveznica, a ostatak kroz zajedničke poslove s velikim tvrtkama.

- Već godinama neuspješno pokušavamo pregovarati s elektroprivredama Srbije i Republike Srpske koje su nam, prema našim procjenama, dužne nešto manje od dvogodišnje hrvatske potrošnje električne energije - istaknuo je Mravak, dodavši da se HEP s elektroprivredom BiH ipak uspio dogovoriti.

Podsjetimo, Vlada je u dogovoru sa socijalnim partnerima, kao i u dogovoru sa proizvođačima hrane i trgovcima, obećala kako neće dizati cijene električne energije i plina do lipnja ove godine.

Neslužbene informacije iz HEP-a govorile su kako bi struja od početka godine morala poskupjeti devet posto da bi se izbjegli gubici od 600 milijuna kuna i kako bi se mogla provesti ulaganja, ali budući da će se s povećanjem cijene struje i plina ići, kako se čini, tek od srpnja ove godine, tada bi i poskupljenje moglo iznositi od deset do 20 posto.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.