srijeda, 02.04.2008.

Sudac primio 25 tisuća eura mita

Sudac primio 25 tisuća eura mita

Protiv suca Visokog trgovačkog suda, Beriše Gašpara, USKOK traži otvaranje istrage jer je za namještanje sudske odluke uzeo 25.000 eura mita. Da je Gašpar korumpiran, otkrilo se u aferi “Pet zvjezdica”


ZAGREB - Protiv suca Visokog trgovačkog suda, Beriše Gašpara, nakon prijave da je unaprijed davao pitanja kandidatima za pravosudni ispit, USKOK podiže još jedan zahtjev za istragu, i to zbog primanja 25.000 eura mita.

Mito je, tvrdi USKOK, Gašpar primio od Davora Maravića, člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Župa d.d. iz Dubrovnika i Civitas nove d.d. iz Zagreba, kako bi kao sudac izvjestitelj u predmetu koji se vodio na Visokom trgovačkom sudu pogodovao Civitas novoj.

Nalog za prisluškivanje

Informacije o korumpiranosti suca Gašpara koji je prije nekoliko godina bio ozbiljan pretendent na funkciju predsjednika Visokog trgovačkog suda USKOK je otkrio u sklopu istrage “Pet zvjezdica” u Dubrovniku. Istražitelji su tada prisluškivali više osoba koje su uključene u poslove oko građevinarstva, pa tako i Krunoslava Hercega, direktora trgovačkog društva Župa d.d.

Na Hercegovoj telefonskoj liniji koja je bila pod prismotrom pojavljivao se i Gašpar koji je kroz razgovore s Hercegom otkrio kako treba primiti novac. Na Hercegovoj telefonskoj liniji nije se moglo otkriti tko će i za koju uslugu podmititi Gašpara, pa je pribavljen nalog za prisluškivanje njegova telefona.

Tada se priča razotkrila do kraja i u nju je ušao Davor Maravić koji je bio zainteresiran da se spor koji se vodio na Visokom trgovačkom sudu riješi u njegovu korist. Gašpar je bio sudac izvjestitelj u spornom predmetu i obećao je da će “riješiti problem”, a zauzvrat je tražio 25.000 eura.

Gašpar je prvo primio predujam, a ostatak nakon riješenog predmeta
Novac mu nije isplaćen odmah, nego je Gašpar najprije dobio predujam, a ostatak novca je dobio tek nakon što je riješio predmet. Za slučaj namještanja sudske odluke USKOK protiv Gašpara podnosi zahtjev za istragu zbog kaznenog djela primanja mita, dok se u slučaju odavanja pitanja koja će postavljati kandidatima na pravosudnom ispitu protiv Gašpara pokreće istraga za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osobno raznosio pitanja

Kao član ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita pri Ministarstvu pravosuđa, Gašpar je u sedam slučajeva djeci liječnika, javnih bilježnika i drugih uglednih članova društva unaprijed davao pitanja koja će im postaviti na ispitu. Tijekom istrage se otkrilo da je Gašpar pitanja čak osobno kandidatima nosio kući. Za suca Gašpara javnost već duže vrijeme zna da je korumpiran, no pravosuđe je godinama žmirilo pred tom činjenicom i ništa se nije željelo poduzimati.

Početkom 2001. godine sudac Gašpar je bio u središtu korupcijske afere koja se nije pomakla dalje od novinskih stranica. Mediji su otkrili da je bivši većinski vlasnik Prve obrtničke štedionice Ante Pocrnja potkupio više sudaca, a među njima i Gašpara.

Spominjali su se Ivan Mrkonjić, bivši predsjednik Upravnog suda koji je poslije promoviran u suca Ustavnog suda, bivši šef kaznenog odjela Vrhovnog suda, Milan Petranović, sudac Trgovačkog suda Ivan Šivak, te sudac Upravnog suda Mladen Turkalj. Za Gašpara se konkretno navodilo da mu je Pocrnja 1998. godine isplatio kredit od 100.000 njemačkih maraka uz kamatu od 9 posto, dok su u to vrijeme redovne kamate bile između 15 i 16 posto.

Gašpara se prozivalo i da je mimo procedure registrirao Pučku štedionicu čije su štediše ostale bez novca, no nije mu se dogodilo ništa nego je kao “ugledni” sudac dobio priliku biti ispitivač na pravosudnim ispitima. Na Visokom trgovačkom sudu na ovu su aferu reagirali izjavom da će tražiti Gašparevo udaljenje s dužnosti i stegovni progon ako se protiv njega otvori istraga.

- 08:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.