diem mortum

srijeda, 04.07.2007.

EVO INFORMACIJA

Sumerani spominju boga Enkija i njegovo bogovski obilno svršavanje – od ejakulacije se napunilo suho korito rijeke Tigris i cijelo je područje postalo plodno.
Stari Egipćani masturbaciju su u mnogobrojnim mitovima povezivali s raznim bogovima. Prema jednom od njih, usamljeni bog Atum masturbirao je i stvorio boga Shu i božicu Tefnut, koji su postali 'roditeljima' svega na svijetu.
Prema drugom, kreator svemira Ptah održava kozmički poredak konstantnom masturbacijom. Bog Nila Hapy svršavao je, srećom, samo jednom godišnje i tada je dolazilo do velikih poplava.
Bog muške potencije Min uvijek je prikazivan s 'masivnom' erekcijom, često držeći ud u ruci – tijekom godišnjih proslava u njegovu čast muškarci bi masovno masturbirali.
Međutim, takvo im ponašanje inače ne bi bilo tolerirano, jer Egipćani su imali kontradiktorne stavove o samozadovoljavanju – ono je moglo biti smatrano kreativnim činom, ali i zagađivanjem.
Božica Isis jednom je, prema legendi, uhvatila svog brata Seta i sina Horusa u uzajamnom masturbiranju. Od bijesa je Horusu odsjekla ruku, ali mu ju je odmah zatim vratila i počela mu sama davati 'ručni rad', kako bi njegovo tijelo u potpunosti vratila u funkciju.

Hindusi imaju mit prema kojem je bog vatre Agni ne samo masturbirao nego i oralno zadovoljio boga Shivu, progutao njegovo sjeme i zatim rodio Skandu, boga muške ljepote. U najranijoj kineskoj taoističkoj tradiciji seksualni užitak, ili životnu energiju, stvara chi. Vjerovalo se da se dugom masturbacijom bez ejakulacije može povoljno utjecati na zdravlje, dok se čestim 'pražnjenjem' samo trati isti taj dragocjeni chi.
Stari Grci imali su sasvim zdrav stav prema masturbaciji – smatrali su je normalnim dijelom života, niti vrlinom niti manom. Njima je ona bila dobar lijek za destruktivne seksualne frustracije.
Prema legendi, otkrio ju je Hermes i naučio Pana kako se to radi, tako da Bog šume nije više bio toliko usamljen u svojim lutanjima, a kada bi sreo zalutalog putnika, naučio bi i njega užicima solo seksa.Ono što je osobito zanimljivo i neuobičajeno za stari vijek, Grcima niti ženska masturbacija nije bila tabu tema.
Grad Milet u Maloj Aziji bio je na glasu po obrtnicima od kojih se mogao kupiti dildo ili umjetni penis fino izrađen od kože, drveta ili bjelokosti.
Rimljani, od čijeg glagola masturbare dolazi i sama riječ, zapravo su imali desetak različitih izraza za tu aktivnost, ali ne i postojan stav prema bilo kojoj formi seksualnosti.

Ipak, osuđivanje masturbacije staro je koliko i štovanje ljudske plodnosti – što je pleme bilo veće, to je imalo veći utjecaj, a njegovi članovi bili su sigurniji. Zato je svaka forma seksa kojoj razmnožavanje nije svrha (masturbacija, homoseksualnost, oralni, analni seks) najčešće bila smatrana krivom.
To se možda i najbolje može vidjeti iz judeokršćanske tradicije i primjera biblijskog 'drkadžije' Onana.
Iako je po njemu onanija dobila ime, a crkveni autoriteti pogrešno ga navodili kao dokaz da Bog osuđuje masturbaciju, njegov grijeh zapravo nije bila onanija, nego coitus interruptus. Naime, evo o čemu se radi: u biblijskim vremenima židovski je zakon nalagao da brat mora oploditi udovicu svoga brata. Onan iz Judeje to je odbio i umjesto toga 'prosipao svoje sjeme' (ejakulirao) po zemlji.
U vremenima koja su uslijedila masturbacija se vrlo rijetko spominjala, kako u medicinskim priručnicima, tako i u svakodnevnom životu kršćanskih zajednica.
Kršćanski mislioci, kao što su bili apostol Pavao, Augustin i Toma Akvinski, najviše su pridonijeli razvijanju negativnih stavova prema tjelesnim užicima općenito, osuđujući sve seksualne čine čija svrha nije reprodukcija.
O tabu temi progovorio je 1758. švicarski je liječnik Tissot, i to u vrlo negativnom kontekstu: on je ustvrdio da je seksualno samozadovoljavanje jedan od glavnih uzroka mentalnih bolesti i da ga zato treba izbjegavati. Unatoč mnogim kritikama suvremenika kojima je bio izložen, njegova su gledišta postala općeprihvaćenima i gotovo standardnom referencom u medicinskim publikacijama sve do sredine dvadesetog stoljeća.
1834. godine dr. Sylvester Graham napisao je da je gubitak sjemena štetan za zdravlje: muškarci, vjerovao je Graham, ne bi trebali upražnjavati seks više od dvanaest puta godišnje. Masturbacija je osobito štetna, smatrao je, i predlagao pravilniju ishranu kao sredstvo za smanjenje seksualnog apetita. Čuli ste za izraz 'graham brašno'?
Punih pedeset godina kasnije jedan drugi liječnik slijedio je njegove ideje i osmislio kvalitetan obrok namijenjen prije svega mladićima u razvoju, baš u tu svrhu. Liječnik se zvao John Harvey Kellogg.
U to vrijeme osjećaj krivnje i straha usađivao se mladim ljudima još od najranije dobi – u razdoblju od 1856. do 1932. godine 33 antimasturbacijske 'naprave' dobile su u Americi zaštitne patente, a njihove su slike objavljivane u katalozima medicinske opreme – većina ih se sastojala od oštrih iglica koje bi bockale penis ukoliko tijekom noći postigne erekciju, a bilo je i 'kaveza' za penise, čija je namjena bila spriječiti mladiće da se 'diraju'.
Nije poznato koliko je upotreba tih naprava uistinu bila raširena i kakav su efekt mogle imati na mladiće.
Također, 'pojasevi nevinosti' nisu mit – mnoge su ih djevojke i žene bile primorane nositi, a u radikalnim slučajevima bilo je i 'ženskog obrezivanja', barbarske i vrlo bolne prakse koja se još i dan-danas primjenjuje u nekim afričkim i azijskim zemljama. Kako bi je se spriječilo da se samozadovoljava, a u konačnici i uopće uživa u seksu (koji služi za pravljenje djece, a ne za puteno uživanje), ženama bi se još u ranoj dobi jednostavno – odrezao klitoris!
Tek nakon 2. svjetskog rata, postupnom liberalizacijom koja je šezdesetih godina rezultirala i posljednjom seksualnom 'revolucijom', kao i znanstvenim istraživanjima i radovima koji su se oslanjali na Freudove teorije, situacija se u potpunosti promijenila.
Sekularni medicinski autoriteti danas masturbaciju proglašavaju fiziološki bezopasnom, čak je preporučuju kao prirodan način olakšanja. Problem je jedino ako ona postane opsesijom – tada može doći do štetnih psihološkim nuspojava, kao što su pretjerana introvertiranost, gubitak samopouzdanja i na koncu nemogućnost funkcioniranja u uobičajenim društvenim ulogama.
Međutim, iako je liječnici danas smatraju normalnom i poželjnom, masturbacija je i dalje tabu tema za mnoge.
Navedimo samo jedan primjer: 1994. godine američki predsjednik Bill Clinton smijenio je Jocelyn Elder s dužnosti Surgeon Generala (što je ekvivalent, recimo, ministrici zdravstva) zbog izjave da je masturbacija nešto što je 'dijelom ljudske seksualnosti i možda bi se čak trebalo podučavati'.


- 16:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #