Image Hosted by ImageShack.us
Malo muzike














online

Broj posjeta od 5.4.2006.
Free Web Counter

Dok je nama nas...

29.05.2006., ponedjeljak

Nova svirka

(ne)normalni band opet nastupa...

SARAJEVO
23.06.2006
Club Sa

http://www.saclub.info/

još nije službeno potvrđeno, ali je vrlo vjerojatno...
Kada bude službeno objavljeno, bit će potvrde i ovdje...
Dobar provod svima koji će se tamo naći...


UPADTE==>
Zbog velikog interesa, (ne)normalni balasevic tribute bend će svirati dva koncerta u sarajevskom klubu "Sa club", i to u petak i subotu, 23. i 24. juna. Za sve one van Sarajeva, karte za koncert možete rezervirati na "tim@balasevic.org". Na istoj adresi možete dobiti i sve informacije u vezi sa ovim dogadjajem. www.balasevic.org




- 19:49 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.05.2006., četvrtak

Sretan rođendan...

Evo kao što piše u prethodnom postu Đorđe Bačašević rođen je 11.5.1953 te danas slavi 53 rođendan... Ako slučajno zaluta na ovu stranicu neka zna da mu želimo sve dobro povodom rođendana, te puno koncerata,albuma i knjiga...
Evo da ne pišem više puno tu mislim da se sve misli svode na jedno, stavio sam vam tu jedan intervju Balaševića za otvoreni radio koji je sniman 11.5.2002, pa ako niste čuli skinite si i preslušajte što je izjavio... (10Mb)


Intervju skinuti OVDJE

- 00:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

01.05.2006., ponedjeljak

Tko je zapravo on??

Image Hosted by ImageShack.us

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao vanredno. Upisao je geografiju, jer, po sopštvenom priznanju, na diferencijalnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš. Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muve u sobi ga je inspirisala da komponuje svoju prvu pesmu "Otkud muva". Zatim je počeo da piše prepeve stranih hitova za emisiju "Muzički klub", a sa drugarom koji se snalazio na gitari, otpočeo je i zajednički rad. Godine 1977. pristupio je akustičarskoj grupi Žetva sa kojom je septembra te godine snimio neobavezan tango "U razdeljak te ljubim". Pesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodat u oko 180000 primeraka. Žetva je vrlo brzo počela da se pretvara u festivalsku grupu strpanu u orkestarske aranžmane, pa ih početkom 1978. godine Balašević napušta i sa Vericom Todorović osniva Rani mraz. Buduci da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirisuci se sibirskom poslovicom: "Ako se nadas dobroj žetvi, cuvaj se ranog mraza". Žetva zatim objavljuje LP "Vreme zetve" (RTV LJ 1979.) i prestaje sa radom. Sa pesmom "Moja prva ljubav" Rani mraz učestvuje na festivalu Opatija 78. Kroz Rani mraz je prolazilo puno muzičara, a gitaru je jedno vreme svirao i fudbaler Slobodan Pavković. Tokom 1978. godine izbacuju seriju hit singlova, meteroskom brzinom osvajaju tržište i postižu impresivne tiraze. Balaševićevi emotivni tekstovi i jednostavne melodije donose osveženje na posustaloj zabavnoj sceni, a predstavljaju i dobru spregu sa pop muzikom. Uoči snimanja pesme "Računajte na nas" pridržuju im se bivši članovi grupe Suncokret Biljana Krstić i Bora Đordjević. Zahvaljujuči drugačijem tretmanu revolucije u odnosu na uobičajene soc-realističke pesme, "Računajte na nas" ubrzo biva promovisana u generacijsku himnu koja se troši u svakoj pogodnoj prilici. A tada ih je bilo napretek.


Posle dva meseca rada sa Ranim mrazom, leta 1978. godine, Bora Djordjevic napusta grupu svestan razlike u autorskom senzibilitetu izmedju njega i Balaševića i formira Riblju corbu. Uoci snimanja debi albuma grupu napusta i Verica Todorovic. Buduci da je jos kao tinejdzer bio veliki postovalac Korni grupe, Balašević produkciju i aranzmane na albumu "Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu" prepusta bivsim clanovima ove grupe, gitaristi Josipu Boceku, a kao studijski muzicari tu su basista Bojan Hreljac, bubnjar Vladimir Furduj, klavijaturista Sloba Markovic i saksofonista Mica Markovic. Sa ploce se izdvajaju pesme "Sve je dobro kad se dobro svrsi", gde se kao gost pojavljuje violinista Jovan Kolundzija, "Mnogo mi znaci to", "Neki novi klinci", "Drago mi je zbog mog starog". U njima se ostvaruje kompletan okvir formule za buducnost: nostalgija, nezne slike i baladicnost uz razradjenu fabulu. Tokom leta 1979. godine Balašević i Biljana Krstic nastupaju po Jugoslaviji, a prati ih grupa Neoplanti za koju Balašević povremeno pise tekstove. Na koncertima, izmedju pesama, Balašević drzi duge monologe na aktuelne teme, kao sto je susret sa fantomskim vozacem "porsea" na beogradskom trgu Slavija a neizbezna je i prosirena verzija "Snase na salasu" koja poprima karakter duhovite monodrame. Sa njim se na nekim svirkama pojavljuju pesnici Mika Antic i Pero Zubac. Na festivalu Split 79. Balašević osvaja prvu nagradu pesmom "Panonski mornar". Septembra 1979. godine svoju popularnost potvrdjuje na osam rasprodatih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tokom 1980. godine sluzi JNA u Zagrebu i Pozarevcu gde glumi u TV seriji "Vojnici". U to vreme Zdravku Colicu daje pesmu "Zbog tebe" i neke tekstove za album Srebrnih krila "Sreo sam ljubav iz prve pjesme".

Krajem godine izlazi album "Odlazi cirkus" i to je poslednja ploca pod firmom Rani mraz. Aranzmane za pesme su radili Josip Bocek i Gabor Lendjel a ona donosi seriju hitova: "Prica o Vasi Ladackom", "Mirka", "Menuet", "Zivot je more". Razocaran pratecim elementima scene, Balašević tada najavljuje da ce se povuci iz medija, da planira redovno objavljivanje ploca, ali bez intervjua i uobicajene guzve.
Pocekom 1982. godine objavljuje album "Pub" kojim zvanicno zapocinje solo karijeru. Ploca opet belezi uspesne pesme "Boza zvani Pub", "Pesma o jednom petlu", "Lepa protina kci", "Ratnik paorskog srca". U TV seriji "Pop Cira i pop Spira" tumaci sarmantnu ulogu berberina Sace. Zimu 82./83. godine provodi na turneji i prvi put rasprodaje beogradski Sava centar.


Polovinom decembra 1983. godine objavljuje LP "Celovecernji The Kid" sa pesmama "Svirajte mi jesen stize, dunjo moja", "Neko to od gore vidi sve", "Blues mutne vode", "Lunjo", "Don Francisko Long Play".
Sledeci LP "003" donosi nove hitove: "Slovenska", "Al' se nekad dobro jelo", "Badnje vece", "Olivera". Kao i prethodne, i ovu plocu je producirao Josip Bocek.


Sledeci album "Bezdan" Balašević radi sa ekipom koja ce mu ubuduce biti redovna studijska i koncertna potpora. LP producira Đorđe Petrovic, a za aranzmane je zadužen klavijaturista Aleksandar Dujin. Tada prvi put u studiju uspeva verno da zabelezi senzibilitet svojih pesama a posebno je upecatljiv u temama "Ne lomite mi bagrenje", "Bezdan", "Slow motion" i "Ne volim januar".
Na duplom zivom albumu "U tvojim molitvama-balade" nasli su se snimci sa
uspesnih koncerata u Zetri (Sarajevo, novembar 1986.), Ledenoj dvorani (Zagreb, novembar 1986.), Sava centru (Beograd, decembar 1986.), Studiju M (Novi Sad, maj 1987.) i Salati (Zagreb, jul 1987.). Uz snaznu potporu publike Balašević je otpevao neke od svojih najupecatljivijih balada, a jedina nova pesma "Samo da rata ne bude" snimljena je u studiju uz pomoć dece iz obdanista "Sonja MarinkoviC" i osnovne skole "DJ.Natosevic".


Slicnom muzickom linijom Balašević nastavlja na ploci "Panta rei". Tako u pesmi "Soliter" analizira politicko-nacionalno stanje u tadasnjoj Jugoslaviji, blues formu razradjuje u "Neki se rode kraj vode" i "Nemam nista s tim", licna preispitivanja u "Starim" i "Jednom su sadili lipu" a odgovor na "Racunajte na nas" i svoje aktuelno vidjenje druga Marsala formulise u pesmi " Requiem".

LP "Tri posleratna druga" koji je dobio podnaslov "Muzika iz istoimenog romana" snimaju 1989. godine Dujin, basista Aleksandar Kravic i muzicari iz Rijeke, gitarista Elvis Stanic (ex Linija 32, Denis & Denis, Dr Doktor) i bubnjar Tonci Grabusic. Na toj ploci Balašević se pozabavio karikiranom rap formom u "Sugar rap", etno zvukom u "Devojka sa cardas nogama" a ponudio je svoje osecajne iskaze u "Kad odem", http://www.igre.de/b/7-5.RA
"D-moll", "Caletova pesma", "Saputnik", "O boze".
Na snimanju ploce "Marim ja..." pored redovnih saradnika, u novosadskom studiju juna 1991. godine ucestvuju Davor Rodik (pedal steel gitara), Nenad Januzovic (udaraljke) i Josip Kiki Kovac (violina). Ploca donosi pesme "Nevernik", "Divlji badem", "Ringispil" i druge.

Sa pocetkom rata Stanic i Grabusic prekidaju saradnju sa Balaševićem i 1991. godine pokrecu jazz rock sastav Elvis Stanic group. Stanic je, inace, studirao jazz kompoziciju na univerzitetu Berkli u Americi, radio je mjuzikle i predstave za decu. Objavio je instrumentalni CD "Terra Sacra" (Croatia Records 1997.), a u pripremi je ploca sa materijalom iz mjuzikla "Slomljeno jato". Ratne godine Balašević provodi sklonjen od javnosti i mobilizacije buduci da vojne vlasti pokazuju veliku volju da ga posalju na front, tako da za Novu 1992. godinu iz sasvim razumljivih razloga ne dolazi u Sava centar.

CD "Jedan od onih zivota..." snima krajem 1993. godine sa stalnim saradnicima: Aleksandar Dujin (klavir), Dusan Bezuha (gitara), Đorđe Petrovic (klavijature), Aleksandar Kravic (bas), Josip Kovac (saksofon) i Dragoljub Djuricic (bubnjevi). Ploca donosi optimisticki hit "Ja luzer?", ali i pesme inspirisane ratnim tragedijama "Covek sa mesecom u očima " i "Krivi smo mi". U isto vreme objavljen je CD "Najveci hitovi" na kome su pesme iz perioda od 1986. godine i sam Balašević ih je odabrao za kompilaciju. U to vreme njegovi koncerti postaju pravna javna cistilista, budući da govori vrlo ostre, ali duhovite price sa jasnim opozicionim stavovima.
Posle duze pauze CD "Na posletku" objavljuje pocetkom 1996. godine. U ekipu saradnika dolazi mladi bubnjar Petar Radmilovic koji se pre toga ogledao u jazz vodama. Nove pesme "Regruteska", "Namcor", "Drvena pesma", "Dodjoska" snimljene su uglavnom na akusticnim instrumentima uz ucesce gudaca "Svetog Djordja", a upotrebljeni su fagot, oboa, truba i violina koje verno docaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.
U Sava centru, svom tradicionalnom prostoru, Balašević je zapoceo sa cetiri nastupa koje je odrzao oktobra i novembra 1982. godine. Prvobitna ideja je bila da tokom godine nastupa jednom mesecno i da publici uz svirku nudi i redovne komentare. Kako su prvih sest nastupa bili vrlo uspesni, doslo se na ideju da organizuje novogodisnje koncerte sto je, najvise zahvaljujuci publici, pretvoreno u tradiciju. Ti koncerti su svake godine izazivali sve vece interesovanje, tako da je Balašević u zimu 96/97. godine imao deset rekordnih rasprodatih svirki, te je zakljucno sa tom serijom u Sava centru nastupao oko osamdeset puta. Od 1994. godine Ba lasević povremeno drzi ko ncerte u Sloveniji gde postize veliki uspeh.
Pesma "Sloboda ne" koju je snimio jos u jesen 1992. godine, prvi put je zvanicno objavljena na kompilacijskom disku "Nas slusaju svi, mi ne slusamo nikoga!" (Radio Index 1997.) izdatog povodom gradjanskog protesta koji se odvijao u zimu 96/97. godine. U Sloveniji je objavljen Zivi CD "Da l' je sve bilo samo fol?" (D Moll 1997.) snimljen na koncertu odrzanom 6. decembra 1996. godine u Mariboru.
Slovenacki sastav Zaklonisce prepeva je na svojoj kaseti "Nešto kao Dzimi Hendriks" (Shelter Records 1996.) obradio Balaševićevu "Racunajte na nas", a Voodoo Popeye je na CD-u "Voodoo Epopeje" (Komuna 1997.) obradio pesmu "Oprosti mi Katrin".
Balašević je tokom karijere objavio pesmaricu sa svojim tekstovima "Racunajte na nas", roman "Tri posleratna druga" (1991.), knjigu novinskih komentara "I zivot ide dalje (sve dalje odavde...)" (United Media 1993.) i knjigu "Dodir svile" (Biblioteka "Zarko Zrenjanin" 1996.) u kojoj je izbor tekstova sa ploca. Novi roman "Jedan od onih zivota" (Prometej 1997.) bavi se periodom od 1. do 15 novembra ratne 1991. godine. Balašević je napisao scenario i tumacio glavnu ulogu u TV seriji "Specijalna redakcija", glumio u TV serijama "Vojnici", "Pop Cira i pop Spira", "Panonski mornar", i u filmu "Vojnici". Za svoj rad dobio je Nagradu punoletstva, Oktobarsku nagradu Novog Sada, Estradnu nagradu Jugoslavije, nagradu za literarni doprinos u oblasti estrade na "Domanovicevim danima satire" i nagradu Todor Manojlovic za poseban umetnicki senzibilitet.

- 12:55 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis
Svoje pohvale, pokude, prijdloge, dojmove o ovoj stranici možete slati na mail.
Isto tako možete slati svoje prijedloge za pjesme koje želite da vam sviraju kada ste na ovim stranicama.
Šaljite svoje dojmove sa koncerata, slike, dojmove o pročitanim knjigama, novosti, te sve vezano uz Balaševića što bi moglo biti objavljeno na ovoj stranici.
Ova stranica je zamišljena da ju stvaraju svi ljudi koji imaju neku vezu sa Balaševićem, te je svaki prijedlog dobrodošao.
Ugodan boravak na ovoj stranici žele vam Balaševićevci.


ANKETA:

Rezultati ankete "Koju internet vezu koristite"
Izdanja
ALBUMI

MOJOJ MAMI UMESTO MATURSKE SLIKE... (1979)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Uvod
2. Sve je dobro, kad se dobro svrši
3. Drago mi je zbog mog starog
4. Jedan Saša iz voza
5. Uticaj rođaka na moj životni put
6. Mnogo mi znači to
7. Neki novi klinci
8. Stara pesma
9. Moj friend ima Rock and Roll bend
10. Brakolomac
11. Prodaje se prijatelj



ODLAZI CIRKUS (1980)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Priča o Vasi Ladačkom
2. Još jedna gorka pesma
3. Nisam bio ja za nju
4. Menuet
5. Život je more
6. Pa, dobro, gde si ti?
7. Mirka
8. O, kako tužnih ljubavi ima
9. Ostaje mi to što se volimo
10. Odlazi cirkus



PUB (1982)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Ilona
2. Ratnik paorskog srca
3. Za sve je kriv Toma Sojer
4. Za treću smenu
5. Lepa protina kci
6. Pesma o jednom petlu
7. Boža zvani Pub
8. Predlog
9. Na pola puta



CELOVEČERNJI THE KID (1983)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Celovečernji The Kid
2. Vi ste jedan običan miš
3. Crni labud
4. Blues mutne vode
5. Svirajte mi "Jesen stiže, dunjo moja"
6. Don Francisco Long Play
7. Medena vremena
8. Lunjo
9. Nikad kao Bane
10. Neko to od gore vidi sve



003 (1985)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Noć kad sam preplivao Dunav
2. Baby Blue
3. Morao sam da se odselim
4. Bela lađa
5. Al' se nekad dobro jelo
6. Slovenska
7. Mani me se lepa Nasto
8. Olivera
9. Put u središte zemlje
10. Badnje veče


BEZDAN (1986)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Sve je otišlo u Honduras
2. Virovitica
3. Ne volim januar
4. Nema više benda kao "Neoplanti"
5. Bezdan
6. Narodnjaci
7. Ne lomite mi bagrenje
8. Slow motion
9. Stari orkestar


U TVOJIM MOLITVAMA-BALADE (1987)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Neko to od gore vidi sve
2. 1987
3. Ne volim januar
4. Bezdan
5. Olivera
6. Slow motion
7. Samo da rata ne bude
8. Neki novi klinci
9. Ne lomite mi bagrenje
10. Poluuspavanka
11. Lepa protina kći
12. Priča o Vasi Ladačkom
13. Život je more
14. Slovenska
15. Prva ljubav
16. Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja
17. Odlazi cirkus


PANTA REI (1988)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Soliter
2. Neki se rode kraj vode
3. Oni
4. Šansona
5. Nemam ništa sa tim
6. Starim
7. Čekajući Montenegroexpress
8. Jednom
9. Requiem


TRI POSLERATNA DRUGA (1989)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Šugar rap
2. Još jedna pesma o maloj garavoj
3. Devojka sa čardaš nogama
4. Ćaletova pesma
5. D-moll
6. Kad odem
7.Saputnik
8. Remorker
9. O, Bože



MARIM JA (1991)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Čovek za koga se udala Buba Erdeljan
2. Ringišpil
3. Slabo divanim mađarski
4. Marim ja...
5. Nevernik
6. Divlji badem
7. Citron pesma
8. Olelole
9 .Kako su zli dedaci razbucali proslavu godišnjice braka kod mog druga Jevrema


JEDAN OD ONIH ŽIVOTA (1993)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Ja luzer?
2. The last march
3. Krivi smo mi
4. Posvađana pesma
5. Dan posle ponedeljka
6. Provincijalka
7. Portret mog života
8. Stari laloški vals
9. Čovek sa mesecom u očima


NAPOSLETKU (1996)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Naposletku...
2. Dođoska
3. Namćor
4. Regruteska
5. Poslednja nevesta
6. Miholjsko leto
7. Sin jedinac
8. Drvena pesma
9. Uspavanka za dečaka


DEVEDESETE (2000)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Devedesete
2. Živeti slobodno...
3. Balkanski tango
4. Plava balada
5. Stih na asfaltu...
6. Lege'da o Gedi Gluperdi
7 .Sevdalinka
8. Kao talas...
9. Nedostaje mi nasa ljubav...
10. Naopaka bajka
11. Dok gori nebo nad Novim Sadom
12. Mrtvi..
13. Devedesete


DNEVNIK STAROG MOMKA (2001)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Otilia
2. Ljerka
3. Ankica
4. Jaroslava
5. Eleonora
6. Nevena
7. Anita
8. Julia
9. Branislava
10. Ognjena
11. Ljudmila
12. Anđela


OKRUGLI TRAG NA MESTU ŠATRE(01) (2002)
Image Hosted by ImageShack.us
CD1
1. Priča o Vasi Ladačkom
2. Poslednja nevesta
3. Čovek za koga se udala Buba Erdeljan
4. Miholjsko leto
5. Princezo, javi se...
6. Provincijalka
7. Marina
8. Na Bogojavljensku noć
9 .Sin jedinac
10. Život je more
11. Ja luzer?
12. Kao talas...
13. O, kako tužnih ljubavi ima?
14. Lunjo...
15. Uspavanka za dečaka
CD2
1.Marim ja
2.Živeti slobodno
3. Ne volim januar
4. Neki novi klinci
5. Balkanski tango
6. Stih na asfaltu
7. Još jedna pesma o prvoj ljubavi
8. Jednom su sadili lipu...
9. Namćor
10. Noć kad je Tisa nadošla
11. Olelole
12. Pile moje, kako stvari stoje...
13. Protina kći
14. Za treću smenu
15. Ostaje mi to što se volimo


RANI MRAZ (2004)
Image Hosted by ImageShack.us
1. Priča o Vasi Ladačkom (instrumental)
2. Aco-Braco
3. Čivutski vrt
4. Kere varašanke
5. Lađarska serenata
6. Bože, Bože
7. Galicija
8. Tvoj Neko
9. Maliganska
10. Ja Vas,kanda,znam
11. Pred zadnji sneg
12. Kao rani mraz
13. Priča o Vasi Ladačkom


----------------------------------------
KNJIGE

Klikom na ime knjige možete otvoriti knjigu u .pdf formatu...


DODIR SVILE
Image Hosted by ImageShack.us


TRI POSLERATNA DRUGA
Image Hosted by ImageShack.us


I ŽIVOT IDE DALJE
Image Hosted by ImageShack.us


JEDAN OD ONIH ŽIVOTA
Image Hosted by ImageS</span></div>

<!-- Kraj -->

			</td>
		</tr>
	
	</table>
		
	</td>
</tr>
</table>



<!-- Didomi start -->
<script type=window.gdprAppliesGlobally=true;(function(){function a(e){if(!window.frames[e]){if(document.body&&document.body.firstChild){var t=document.body;var n=document.createElement("iframe");n.style.display="none";n.name=e;n.title=e;t.insertBefore(n,t.firstChild)} else{setTimeout(function(){a(e)},5)}}}function e(n,r,o,c,s){function e(e,t,n,a){if(typeof n!=="function"){return}if(!window[r]){window[r]=[]}var i=false;if(s){i=s(e,t,n)}if(!i){window[r].push({command:e,parameter:t,callback:n,version:a})}}e.stub=true;function t(a){if(!window[n]||window[n].stub!==true){return}if(!a.data){return} var i=typeof a.data==="string";var e;try{e=i?JSON.parse(a.data):a.data}catch(t){return}if(e[o]){var r=e[o];window[n](r.command,r.parameter,function(e,t){var n={};n[c]={returnValue:e,success:t,callId:r.callId};a.source.postMessage(i?JSON.stringify(n):n,"*")},r.version)}} if(typeof window[n]!=="function"){window[n]=e;if(window.addEventListener){window.addEventListener("message",t,false)}else{window.attachEvent("onmessage",t)}}}e("_tcfapi","tcfapiBuffer","tcfapiCall","tcfapiReturn");a("_tcfapiLocator");(function(e){ var t=document.createElement("script");t.id="spcloader";t.type="text/javascript";t.async=true;t.src="https://sdk.privacy-center.org/"+e+"/loader.js?target="+document.location.hostname;t.charset="utf-8";var n=document.getElementsByTagName("script")[0];n.parentNode.insertBefore(t,n)})("03c24551-d648-4df2-98f9-2ed3dd7b05a8")})();