petak, 30.12.2005.

Open wireless




Sve veca i veca je opca pomama za wireless tehnologijama danas. Tako svaki tuto ima doma wireless "kutiju" preko koje se on "spaja" na internet. To mu je polazna tocka za ovaj svijet.
No ne uviđa mogucnosti koja ta kutija pruza, a sigurnost u svemu tome je zadnja rupa na svirali.
Nemoze se tu cak ni okriviti krajnjeg korisnika tu bi prije okrivio nesposobnost "ovlastenih" osoba, a pod time mislim djelatnike poste i slicnih provajdera, koji jednostavno ili nemaju ili ne zele osigurati svog korisnika od eventualnih nezgodnih trenutaka koje bi mu ta kutija mogla pruziti u koliko nije podesena kako treba.
Uzet cu za primjer moje ukucane, koji su iole educiraniji korisnici oko "internetâ" :)
Dakle situacija .. uredna pretplata na MaxADSL, lijepi i dobri ljudi iz poste su dosli postaviti sam uređaj. Sve super difno krasno ... no uredaj je postavljen bez iti jedne zastite na sebi. Jedina zastita je bila to sto si se morao logirati na router da bi se spojio na internet.
E sad uzmemo u obzir da u mene u susjedstvu postoji zli gospon 'aker koji sa svojom ultra mocnom wireless karticom povremeno skenira susjedstvo u zelji da nadje "ovakav" pristup koji omogucava svima da pristupe i da se logiraju.

U onom trenutku kad moji pokrenu preko svog laptopa spajanje na internet problemi nastaju.
Svak vidi mrezu koja je otvorenog tipa, bez SSIDova bez ista a ne rijetko mnogi postave SSID npr. HT ili slicno.
I dakle obicnim bezazlenim skeniranjem otkrivamo par mreza preko kojih se mozemo spajati.
Gle sad ovo :




Dakle tocno ono sto sam rekao .. previse defaultnih postavki. Sto omogucuje svakome iz susjedstva mirno surfanje preko vase mreze bez po muke. Pa zar ste uzeli taj DSL za sebe i druge ili volite tako dijeliti stvari?? :)

Ovim tekstom sam samo htio pobuditi vasu mastu i da se ovakve stvari ne dogadjaju.Barem otezajte posao nekima pa sakrij te SSID vaseg access pointa .. jer ovo je kao otvoreni porsche sa kljucevima ostavljenima na prednjem sicu...
Osnovne postavke nekog wirelessa bi ipak bile pozeljne....

Za sljedeci put pripremam izvjestaj sa dubrovackih ulica ... kakvo je wireless stanje u gradu.

p.s. Sinoc je skenirano povise robne kuce srdj .. bilo je 4-5 upaljenih APova bez ikakve zastite, Max-DUWIFI (tako nesto) mreza i moj AP :)

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #