ponedjeljak, 23.07.2007.

Par obavijesti


Uspješna akcija GSS Stanice Makarska



Jučer oko 15 sati stigla je dojava iz Parka prirode Biokovo, da se na grebenu Biokova u blizini vrha Bukovac na vrhu litice na 1100 metara nadmorske visine nalazi planinar (I.P.55 god) koji je iscrpljen i bez vode, koji traži pomoć GSS-a. Planinareći sa dvojicom prijatelja, skrenuo je sa puta te se našao u vrlo opasnom okruženju, a zbog dehidriranosti i grčeva u mišićima ne može spustiti sam sa planine. Odmah je u pomoć upućena jedna ekipa HGSS Makarska, no na putu ka njemu stigla je dramatična dojava da su i dvojica njegovih prijatelja A.R. (36 god.) i Ž.R. (31 god.) koji su pokušali sami sići lakšim putem, također bez vode i iscrpljeni, na nadmorskoj visini od 800 metara zbog vrućine, iz istih razloga zatražili pomoć Gorske službe spašavanja. U kontaktu sa njima ustvrđeno je da se nalaze nešto niže na tri sata hoda od prvog planinara, te da su u teškom stanju i nesposobni za kretanje, pa je jedna ekipa HGSS Stanica Makarska usmjerena ka prvoj dvojici



Zbog ozbiljnosti stanja sve trojice istovremeno je zatražena pomoć i helikoptera. Dežurna GSS letačka ekipa iz Splita te helikopter i posada HRZ pod zapovjedništvom kapetana letjelice Ivicom Puljevićem kraj crkve svetog Nikola na Biokovu, ukrcala je još jednog spašavatelja iz Makarske. (zbog lakšeg lociranja unesrećenog planinara na litici) Za spašavanje I.P. bilo je potrebno izvesti operaciju iz lebdećeg helikoptera. Najprije se iz helikoptera spustio letač spašavatelj koji je zbrinuo i pripremio iscrpljenog I.P. a nakon toga su viseći pod helikopterom na fiksnom užetu obojica transportirani do doline Žabljak u podnožju planine.
Za to vrijeme je ekipa GSS Makarske uspjela doći do dvojice, te ih nakon okrijepe spustili sa planine do Basta gdje su čekala kola hitne pomoći. U akciji je sudjelovalo 7 pripadnika HGSS Makarska, 3 pripadnika HGSS Split, te dvojica pripadnika HGSS Zagreb koji ovaj tjedan čine dežurnu helikoptersku ekipu.
Ovo je još jedna tipična akcija GSS-a, čiji je uzrok nepripremljenost i dugotrajna izloženost suncu u plninama. Bez dovoljne količine vode u planini u ljetnim mjesecima lako dođe do dehidracije a tada bez pomoći GSS a u bespuću planine i uz dugotrajnu izloženost suncu, dolazi do teških stanja i životi su ozbiljno ugroženi.



Biokovo dobiva kamere za protupožarnu zaštitu

Prije dva tjedna Park prirode Biokovo je u dogovoru s vatrogascima odredio punktove, Stazu i Gornja Brela, na koje će se postaviti kamere za protupožarnu zaštitu. Projekt zaštite od požara financira Ministarstvo kulture s pola miljuna kuna. Nakon što bi se pokrila pomorska strana na red bi došlo i Zabiokovlje, koje nije ništa manje ugroženo. Postoji intencija da se ubuduće u projekt uključi i Grad Makarska, postaavljanjem takvih kamera po frenkventijim punktovima u gradu, poput parkova i trgova. Jedan će link biti postavljen u gradskom centru 112, a drugi u DVD-u Makarska, odakle će se pratiti situacija na Biokovu.



Održana sveta misa u crkvi Sv. Ilije

U petak je, s početkom u 10 sati, održano hodočašće u crkvicu Sv. Ilije na biokovskoj Stazi (897 m n/m), a svetu misu predvodio je podgorski župnik don Mile Čale. Ovo je tradicionalno hodočašće koje svake godine, u čast Sv. Ilije, zaštitnika od groma i požara, organizira Park prirode Biokovo. Inače, zvonik za crkvicu, koji je skinut u 2. svjetskom ratu i čije je uređenje pokrenuto lani, još uvijek nije napravljen. Konzervatorski ured ne prihvaća samo vizualizaciju, koja je napravljena po sjećanju, nego je potrebna i fotografija starog zvonika.

Na Biokovu poginuo biciklist

Aktivni biciklist 47-godišnji Slovenac, koji se prošlog ponedjeljka sa svojom suprugom uputio na Biokovo, preminuo je od posljedica srčnog udara u jutarnjim satima istog dana. Nesretnom biciklistu pomoć su pokušali pružiti turisti koji suse u to vrijeme zatekli na mjestu događaja, a u kratkom je roku stigla i Hitna pomoć koja je, nažalost bezuspješno, unesrećenoga pokušala oživjeti elektrošokovima i adrenalinskim injekcijama.

Nino mi još nije pripremio postove vezane za Speleološku školu koje namjeravamo objavljivati tako da bi ovo bilo sve, a ako nekoga zanima otvorili smo fotoblog koji je tek u početku stavljati ćemo uglavnom slike vezane za Biokovo, ali i neke a strane.


Pozdrav!


- 13:31 - (8) - - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.