subota, 29.03.2008.

Vještice

Iako zamišljane kao spodobe u crnoj haljini i crnom šeširu s bradavičastim nosem, danas su zamijenjene mladim ženama, poput onih u seriji Čarobnice (iliti, Charmed). Kršćanstvo ih je demoniziralo, a velika inkvizicija i spaljivanje vještica rezultiralo je s više od pola milijuna mrtvih žena. U bajkama su najčešće opisivane kao zlikovci.

Vještice u mitologiji žene koje su prodale dušu vragu i koriste nadnaravne moći da naude ljudima. Od 15. do 17. stoljeća tisuće žena je spaljeno (inkvizicija), jer se za njih mislilo da su vještice. Vještice se obično zamišljaju kao stare kvrgave žene koje mogu jahati na metli.

Kako se vještice opisuju u literaturi i medijima?
"Prava vještica će zasigurno uvijek nositi rukavice kad je sretneš. Čak i ljeti, zato jer nema nokte. Umjesto noktiju ima tanke svinute pandže, a rukavice nosi da ih sakrije. Prava je vještica uvijek ćelava kao jaje. Na njezinoj glavi ne raste ni jedna jedina dlaka. Nosi prvoklasnu periku da sakrije ćelavost, a gotovo je nemoguće razlikovati prvoklasnu periku od obične kose. Vještice imaju malko veće nosnice od običnih ljudi. Nosnice su im ružičaste i kvrgave. Pažljivo gledajte oči jer ako je riječ o vještici, zjenica će neprestano mijenjati boju. Vještice nikad nemaju prste na nogama. Imaju samo četvrtasta stopala bez prstiju. Zato kad nose šiljaste cipele imaju velikih problema. Slina im je modra. Čak im služi za pisanje. Ako bolje gledaš na zubima možeš primijetiti blagi plavičast odsjaj. "

Witch


11:05 | Komentari 1 | Print | ^ | On/Off |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.