četvrtak, 27.03.2008.

Agnosticizam

Agnosticizam je uvjerenje u nemogućnost univerzalne spoznaje o Bitku, Bogu, Istini...
Za razliku od ateizma ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stupnju razvoja ne možemo dokučiti. Agnosticizam je negdje na pola puta između teizma i ateizma: s jedne strane nije opterećen vjerskim dogmama, a s druge strane nije ograničen isključivošću ateizma pošto dopušta mogućnost da ipak postoji neki viši entitet nego što je to čovjek.
Agnostici mogu tvrditi da je nemoguće doći do potpunog i sigurnog duhovnog saznanja; neki dopuštaju da je to i moguće, ali oni osobno nemaju takvo saznanje. Agnosticizam u oba slučaja uključuje skepticizam prema religioznim vjerovanjima.
Neki agnostici vjeruju da religijska vjerovanja nisu dokazana ili ih je nemoguće dokazati. Agnostik recimo može smatrati da religijske norme trebaju biit dokazane kako i naučne, eventualno koristeći naučne metode.
Teisti i jaki ateisti donose zaključke o svijetu: teisti da "Bog postoji", a jaki ateisti da "Bog ne postoji". Agnostici donose zaljučke o ovim stavovima: "čovjek ne može znati da li Bog postoji ili ne".



20:52 | Komentari 0 | Print | ^ | On/Off |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.