Bolest zubnog mesa i zubi povezuje se s povećanim rizikom od infekcije usne šupljine humanim papiloma virusom (HPV).
HPV je u 40-80 % slučajeva uzročnik orofaringealnog karcinoma objavili su znastvenici u časpisu Cancer Prevetion Research Američkog udruženja za istraživanje raka.
U istraživanju je sudjelovalo oko 3500 osoba starosti 30 do 69 godina.
58% ispitanika koji su imali loše oralno zdravlje imali su oralnu HPV infekciju.
Oralne HPV infekcije mou biti infekcije niskog rizika koje ne dovode do nastanka oraofaringealnog karcinoma, ali uzrokuju pojavu bradavica i sličnih benignih tumora i infekcije visokog rizika koje dovode do nastanka karcinoma.
Faktori rizika za infekciju HPV-om su muški spol, pušenje cigareta, konzumiranje marihuane, oralni spolni odnosi uz loše oralno zdravlje, ranice u ustima, kronične upale i otale ozljede usta.
Prevencija infekcije uključuje eliminaciju faktora rizika ,te uspostavu oralnog zdravlja, redovito održavanje higijene usta, te redovite kontrolne pregleda kod izabranog stomatologa.
|
Da bi odgrizli čokoladu s čokoladne kuglice s lješnjakom umjesto da zagrizete i u lješnjak i u čokoladu potreban je sofisticirani sustav kontrole jačine zagriza u žvačnim mišićima.
Mišići zaduženi za žvakanje imaju napredni sustav koordinacije koji radi na principu aktivacije i kočenja refleksa u samim mišićima zaključili su švedski znanstvenici sa Sveučilišta Umeĺ.
Prilikom žvakanja nastaju sile dovoljno jake da mogu slomiti zub. Kada ne bi došlo do naglog smanjenja sila tijekom žvakanja prilikom svakog zalogaja zubi bi se sudarali i pucali, no to se ne događa.
Ljudi mogu kontrolirati jačinu zagriza ovisno o strukturi hrane koju žvaču. Uz redukciju jačine zagriza, aktivira se i refleks otvaranja usta nakon što se hrana razlomi među zubima.
Taj refleks je slabiji ako je zadatak zagristi kroz višeslojni tvrdi zalogaj (prmjerice kroz čokoladu i lješnjak), a jači kada grizemo kroz samo jedan sloj zalogaja(primjerice kada samo želimo odgristi čokoladu oko lješnjaka).
|