Stomatologija za vas

23.03.2007., petak

Novi test sline će omogućiti stomatolozima da testiraju žene na rak dojke

Karcinom dojke je drugi vodeći uzrok smrti žena u SAD-u. U 2006., Američko udruženje za karcinome je procijenilo da će se pojaviti novih 212 920 slučajeva invazivnog karcinom dojke kod žena, a da će samo tijekom jedne godine od te bolesti umrijeti 40 970 žena. Mnogi životi bi mogli biti spašeni da se bolest dijagnosticira ranije, a rana dijagnoza bi bila postignuta da postoji više jednostavnijih metoda testiranja.

U izdanju časopisa General Dentistry za ožujak/travanj 2007. znanstvenici otkrivaju novu metodu dijagnostike karcinoma dojke.

Image Hosted by ImageShack.us


Pronašli su kako razina proteina u slini ima veliki potencijal i kako bi mogli iskoristiti slinu za dijagnostiku, liječenje i kontrolu karcinoma dojke. Stomatolozi su idealni kandidati za pomoć u ovom slučaju jer mogu uzeti uzorke sline tijekom redovitih posjeta pacijenata. Kako većina pacijenata posjećuje stomatologa redovitije nego svog liječnika, logično je da ova dijagnostička metoda puni potencijal ostvaruje u rukama stomatologa.

Testiranje slinom ima neke prednosti u odnosu na testiranje krvi. Autori ove studije zamjeraju ipak nedovoljnu čistoću i boju sline u odnosu na krv, koja nema promjene boje koje bi mogle utjecati na rezultate. Autori također naglašavaju očite prednosti jer je uzimanje uzoraka sline sigurno, nema ubadanja iglom, znači nije invazivno, a uzima se potpuno bezbolno za pacijenta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ova metoda rane dijagnostike još nije odobrena od strane Administracije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration (FDA). Ako dobije odobrenje, stomatolozi i liječnici bi zajedno mogli dijagnosticirati karcinom dojke.

Znanstvenici ipak drže da ovo nije jedini način na koji bi se provodila dijagnostika i da to ne isključuje potrebu za normalnom mamografijom ili analizom krvi, to bi bila samo prva linija obrane za žene. Na primjer, ako testiranje slinom pokaže pozitivan rezultat, mamografija ili druga metoda testiranja je obavezna za potvrdu dijagnoze i lociranje karcinoma.


Prednosti testiranja slinom:

- testiranje slinom je sigurno (nema uboda iglom) i može se uzeti bezbolno;

- testiranje slinom ne zahtjeva posebnu obuku ili opremu;

- pacijentice koje nemaju dostupnost preventivnim mjerama ili novca za to, mogle bi jednostavno biti testirane.


_______

Izvor: Academy of General Dentistry

- 16:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.03.2007., utorak

Terapija smanjivanjem androgena trostruko povećava rizik za parodontnu bolest

Muškarci s karcinomom prostate koji su podvrgnuti terapiji smanjivanja androgena imaju trostruko povećan rizik za razvoj parodontne bolesti uspoređujući s onima koji nisu podvrgnuti istoj terapiji.

Image Hosted by ImageShack.us


Muškarci na terapiji smanjivanja hormona bi se trebali javiti parodontologu na pregled tijekom ove faze liječenja, upozoravaju istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu u Pennsylvaniji, SAD, stoji u časopisu The Journal of Urology iz ožujka ove godine.

Tijekom studije je promatrano 68 muškaraca s karcinomom prostate. 41 pacijent je bio na terapiji smanjivanja androgena tijekom 1.5 godine, a 27 njih nije primalo ovaj oblik terapije i bili su kontrolna skupina.

U dvije je grupe ocjenjivana povezanost parodontne bolesti i mineralne gustoće kosti. Znanstvenici su kontrolirali rizične faktore parodontne bolesti kao što su starost, rasa, pušenje i pozitivna anamneza prijašnjih parodontnih bolesti.

Pojava parodontne bolesti je bila čak 80.5% kod muškaraca na terapiji smanjenja androgena, a samo 3.7% kod onih koji nisu imali ovakav oblik liječenja. Terapija smanjivanja androgena je povećavala učestalost bolesti 3.33 puta.

Smanjenje hormona je povezano i sa znatno većom dubinom sondiranja i većim plak indeksima. Ipak, nije pronađena poveznica između gustoće kosti i parodontne bolesti.

Ako se rizik za razvoj parodontne bolesti kod muškaraca na terapiji smanjenja hormona potvrdi na većem uzorku, to će imati velike javno zdravstvene implikacije, uzimajući u obzir povećano korištenje ove terapije u liječenju karcinoma prostate.


_______

Izvor: The Journal of Urology 2007;177:921-924.



- 23:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.03.2007., ponedjeljak

Vitamin C iz prehrane može spriječiti oralne prekanceroze

Vitamin C iz prehrane, ne iz dodataka prehrani, je povezan sa smanjenim rizikom za razvoj oralnih premalignih lezija (lezija s velikim potencijalom razvoja u karcinom) u muškaraca, stoji u najnovijim studijama.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na New England Research Institutes u Watertownu, Massachusetts, su promatrali unos vitamina C, E, A i karotenoida kod 42 340 muškaraca prijavljenih za istraživanje te njihovu sklonost razvoju oralnih premalignih lezija. Muškarci su morali dostavljati informacije o prehrani i korištenju dodataka prehrani svakih 2 do 4 godine.

Ukupno je dijagnosticirano 207 premalignih lezija u razdoblju između 1986. i 2002. godine, izvjestio je istraživački tim u časopisu International Journal of Cancer.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Rizik za razvoj ovih lezija nije značajno povezan s ukupnim unosom vitamina C, vitamina A ili karotenoida. Međutim, vitamin C iz prehrane je značajno povezan sa smanjenim rizikom za oralne premaligne lezije: oni s najvišim unosom tijekom studije su imali čak 50% manji rizik od onih koji su najmanje uzimali vitamin C.

Znanstvenici nisu našli direktnu poveznicu s beta-karotenom, likopenom ili lutienom. Trend za povećanje rizika za razvoj oralnih prekanceroza je pronađen u vitaminu E, posebno kod aktivnih pušača koji su uzimali dodatke vitamina E. Također, bata-karoten je povećavao rizik u populaciji aktivnih pušača.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Moguće je da zaštita za koju se činilo kako dolazi od vitamina C iz prehrane, u stvari samo djelomično vezana za vitamin C, a dobrim dijelom i za ostale komponente hrane bogate viaminom C.

Iako se još ne zna koje su to komponente najodgovornije za smanjeni rizik, ili interakcije između njih, prehrana koja uključuje hranu bogatu vitaminom C i raznolikost namirnica, pridonosi dobrobiti većine ljudi.

Ovi rezultati naglašavaju i potrebu za pomnijim istraživanjem mogućih štetnih učinaka visokih doza vitamina E iz dodataka prehrani kod aktivnih pušača.

________

Izvor: International Journal of Cancer, ožujak 2007.



- 23:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.03.2007., petak

Najbolji način izbjeljivanja zubi

Profesionalno izbjeljivanje kod stomatologa

Najbolje izbjeljivanje zubi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Testovi su pokazali kako je izbjeljivanje zubi kod stomatologa, daleko najbrži i najučinkovitiji put do sjajnijeg osmjeha. Ovo vam se može napraviti metodom BriteSmile ili Zoom! Chairside Whitening System. Ova tehnika koristi svjetlost kako bi se ubrzala reakcija izbjeljivanja vodikovim peroksidom, čime se mogu postići čak 10 puta svjetlije nijanse zubi u samo jednom satu. Iako je ovo najskuplja metoda, njeni rezultati, isto tako i najdulje traju, čak do nekoliko godina. Nešto jeftinija metoda je kućno izbjeljivanje sredstvom koje vam daje stomatolog. Ono sadrži 10% peroksida i udlagu načinjenu po vašoj mjeri koju možete nositi kod kuće, jedan ili dva sata tijekom dana ili preko noći.


Crest Whitestrips

Najbolje sredstvo za izbjeljivanje kod kuće.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Sredstva za izbjeljivanje koja možete nabaviti u trgovinama su mnogo jeftinija, ali niti približno učinkovita ili dugotrajna kao profesionalno izbjeljivanje. Od svih različitih sredstava na tržištu, Crest Whitestrips zaslužuju najviše ocjene na testovima za svoju udobnost korištenja i učinkovitost, što u prosjeku iznosi tri nijanse. Ovaj je proizvod nazvan «malim flasterima», koje nalijepite na gornje i donje prednje zube i nosite 30 minuta dvaput dnevno. Crest Whitestrips koriste 6% peroksida. Jedna od nuspojava je da pojačano slinite tijekom nošenja ovog sredstva, pa ga je najbolje koristiti kod kuće.



Colgate Simply White Night

Sredstvo za izbjeljivanje tijekom noći.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ako ste prezaposleni da bi potrošili dio svog dana na čekanje da sredstvo za izbjeljivanje učini svoje, izbjeljivanje za vrijeme spavanja može zvučati utješno. Colgate Simply White Night je sredstvo koje se nanosi četkicom, a prema The Wall Street Journalu, najjednostavnije je za korištenje. Zbog svoje forme nanošenja četkicom, lakše ulazi u područja između neporavnatih zubi gdje Crestove trakice ne dospijevaju. Gel se apsorbira, pa nema potrebe za ispiranjem. Colgate također koristi 6% peroksid, najveću količinu dozvoljenu za proizvode koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

- 14:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

Pranjem zubi do epileptičkog napadaja

Četkanje zubi kod nekih osoba koje boluju od refleksne epilepsije može izazvati epileptički napadaj. Ritmično micanje ruku za vrijeme pranja zubi negativan je podražaj za dio mozga.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Uzrok tomu su ritmični pokreti ruku koji štetno djeluju na određeni dio korteksa kod takvih pacijenata, otkrili su australski znanstvenici , a izvijestili britanski mediji.

Do rezultata, što su ih objavili u časopisu Neurology, znanstvenici su došli snimajući troje pacijenata videokamerama te istodobnim snimanjem mozga magnetskom rezonancijom.

Ustanovljeno je da je dvoje od troje pacijenata četkanjem određenih dijelova usne šupljine izazvalo blaže epileptične napadaje. Nakon provedene MRI, ustanovljeno je da je sve troje pacijenata imalo oštećenja u somatosenzornom korteksu koja su dovedena u vezu s koordiniranim pokretima ruke tijekom četkanja zubi.

Dr. Wendyl D'Souza i njezini kolege sa Sveučilišta u Melbourneu objasnili su kako su epileptični napadi kod pacijenata bili jednaki onima što ih izaziva bljeskanje svjetla ili pomicanje podloge pred očima osoba s fotosenzitivnom epilepsijom.

Epileptični napadaji koji se pojave na ovaj način poznati su kao refleksna epilepsija te pogađaju oko 5 posto populacije koja boluje od ove bolesti. Slučajevi su relativno rijetki, a znanstvenici ih dijele na jednostavni oblik (kad pacijent reagira na bljeskanje svjetala) i kompleksni oblik (kad pacijent primjerice reagira na specifičnu glazbu).

Australski znanstvenici smatraju da epileptični napadi izazvani četkanjem zubi spadaju u kategoriju jednostavne refleksne epilepsije.


______

Izvor: Net.hr

- 13:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.03.2007., ponedjeljak

Fotodinamička terapija bi mogla biti korisna kao alternativna terapija u liječenju parodontitisa

Fotodinamička terapija (PDT) bi mogla biti učinkovit način za uništavanje bakterija povezanih s parodontnim bolestima, i mogla bi biti bolja opcija od antibiotika ili drugih mehaničkih metoda liječenja parodontnih bolesti, stoji u novoobjavljenoj studiji iz ožujskog broja časopisa Journal of Periodontology.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Znanstvenici sa Sveučilišta u Sao Paulu su otkrili kako je korištenje fotodinamičke terapije učinkovita metoda za smanjivanje destrukcije parodontnog tkiva, koja može biti prisutna zajedno s liječenjem parodontitisa. U istraživanjima na štakorima, fotodinamička terapija je imala minimalan destruktivan učinak na parodontno tkivo, u usporedbi sa struganjem i poliranjem korijena te antibiotskom terapijom.
Ustanovljeno je kako je fotodinamička terapija značajno manje invazivna od ostalih metoda liječenja parodontnih bolesti. Može smanjiti dentinsku preosjetljivost, smanjiti upalu tkiva koja podupiru zube i omogućiti tkivima da se brže obnove.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Fotodinamička terapija može biti alternativa antibiotskoj terapiji, što je izuzetno važno u doba sve veće rezistencije na antibiotike.

Fotodinamička terapija uključuje dvije faze: prva, označava aplikaciju lijeka osjetljivog na svjetlo na određeno ciljno mjesto. Druga, svjetlom ili laserom se obasjava područje apliciranog lijeka. Kada u kontakt dođu svjetlo i lijek, događaju se fototoksične reakcije koje izazivaju uništenje bakterijskih stanica. Fotodinamičku terapiju je prvi puta odobrila Administracija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration) 1999. godine za liječenje prekanceroznih lezija kože na licu ili vlasištu.

Ovo je interesantno otkriće. Fotodinamička terapija je još jedna od metoda koja bi mogla biti pacijentima na raspolaganju za liječenje parodontnih bolesti, ovaj puta kao poželjna alternativa antibioticima. Nažalost, dugoročna antibiotska terapija ne samo da smanjuje učinkovitost lijeka, već može dovoditi i do razvoja otpornih organizama. Bit će potrebno poduprijeti buduća istraživanja, kako bi se ubuduće definirala aplikacija fotodinamičke terapije, kao sredstva u liječenju parodontnih bolesti.

______

Izvor: American Academy of Periodontology


- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak

Bolesti gingive kod majke povećavaju rizik za prerano rođenje djeteta?

Trudnice s parodontitisom su pod povećanim rizikom za prerani porod svoje djece, stoji u analizi 17 studija koje su uključivale 7151 ženu, od kojih je 1056 rodilo svoju djecu prerano ili s niskom porođajnom težinom.

Znanstvenici sa Stomatološkog fakulteta u Toulousu, Francuska, otkrili su kako parodontitis kod majke trostruko povećava rizik za rođenje djeteta prerano ili s niskom porođajnom težinom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Samo za prerano rođenje djeteta, parodontitis povećava rizik 2,27 puta, dok više od četiri puta povećava rizik za rođenje djeteta sa smanjenom porođajnom težinom.

Iako ova trenutna studija potvrđuje povezanost parodontititsa i preranog rođenja djeteta, autori govore kako ove rezultate ipak treba uzeti s oprezom, jer neke kvalitetnije studije koje su analizirali pokazuju nešto slabiju povezanost.

Ostaje nejasno kako parodontna bolest može pridonijeti preranom rođenju ili smanjenoj težini djeteta, stoji u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji upozoravaju da iako je ova studija izvedena dobro i temeljito, ipak ne može dokazati da bolesti gingive mogu uzrokovati prerani porod.

Studije koje su istraživale ima li liječenje parodontitisa kod trudnica preventivni učinak na prerani porođaj, pokazale su podijeljene rezultate.

Stomatološke intervencije ne mogu biti preporučene kao preventivna terapija za prerani porod bazirano na sadašnjim rezultatima istraživanja. Međutim, dobra oralna higijena vodi zdravijim zubima i gingivi.

_______
Izvor: American Journal of Obstetrics & Gynecology, Veljača 2007.


- 11:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.03.2007., utorak

Kako spriječiti karijes

Razlog zašto četkamo zube i čistimo ih zubnim koncem je uklanjanje plaka, bezbojnog, ljepljivog filma bakterija koji se kontinuirano stvara na zubima. Plak je jedan od glavnih uzroka karijesa .

Kako plak uzrokuje karijes?

Bakterije u plaku regiraju sa šećerom u hrani koju jedemo i proizvode kiseline koje mogu napasti i oslabiti zubnu caklinu (tvrdo, zaštitno tkivo na zubu), otvarajući put za nastanak karijesa.

Što je karijes?

Karijes se manifestira kao šupljina unutar zuba, koja ostaje nakon što se kariozno tkivo ukloni. Tri su najčešća mjesta na zubima gdje nastaje karijes:

Karijes na griznim plohama zubi nastaje kad plak ostaje zarobljen u fisurama na zubu. To je najčešći karijes kod djece jer ona često ne očiste ta područja dok četkaju zube.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Karijes između zubi nastaje kad plak ostaje neočišćen između zubi, na područjima koja su inače teško dostupna četkicom. Kako se ova područja ne mogu čistiti četkicom, potrebno je redovito čistiti područja između zubi zubnim koncem.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Karijes na površini korijena zuba nastaje kao posljedica povlačenja gingive ili gubitka kosti, što se povezuje s parodontitisom. Također je ovaj karijes češći sa starenjem jer gingiva počinje povlačenje. Ako plak ostaje na tako izloženim površinama korijena zubi, koje nisu zaštićene caklinom, karijes se počinje brže razvijati.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kako spriječiti razvoj karijesa?

Srećom, možete lagano spriječiti razvoj karijesa ako imate ispravne navike oralne higijene. Ovo je lista stvari koje morate provoditi:

- četkajte temeljito dva puta na dan, s mekanom četkicom – po mogućnosti ujutro i prije odlaska u krevet;

- koristite fluoridiranu pastu za zube – fluoridi dokazano pomažu sprečavanju karijesa;

- svaki dan čistite područja između zubi koja ne možete doseći četkicom;

- jedite zdravu hranu i izbjegavajte česta grickanja slatkiša i slatkih napitaka;

- posjećujte svojeg stomatologa redovito – barem jednom u šest mjeseci, za čišćenje i pregled;

- stomatolozi preporučuju zamjenu četkice za zube barem svaka tri mjeseca ili ranije ako se istrošila.

Istraživanja pokazuju kako nove četkice uklanjaju više plaka nego one stare tri ili više mjeseci.



Kako često posjetiti stomatologa?

Trebate planirati posjetu stomatologu dva puta godišnje za preglede. Iako se pregledi mogu razlikovati, stomatolog će vam najčešće pregledati zube i gingivu za moguće probleme. Također vam mogu napraviti rentgensku snimku kako se bi se uvjerili da nema skrivenih problema. Mogu vam i profesionalno očistiti zube kako bi uklonili meke i tvrde naslage (kamenac) iznad ili ispod razine gingive i ispolirati ih te tako ukloniti plak i mrlje na površini zuba.

I ne zaboravite: stomatolog vam može dati stručne upute u četkanje i čišćenje zubnim koncem.

- 13:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2007., subota

Najbolje zubne paste

Colgate Total

Ukupno najbolja zubna pasta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Stručnjaci preporučuju pastu Colgate Total puno češće nego ostale paste za zube. Prema Administraciji za hranu i lijekove kao i Američkoj stomatološkoj udruzi, ovo je bila prva pasta za zube na tržištu koja je sadržavala antibakterijski sastojak Triclosan, za koji je dokazana učinkovitost u borbi protiv bolesti desni (gingivitisa). Total sadrži još jedan sastojak - Gantrez – koji omogućuju Triclosanu da ostane aktivan između četkanja, čak i nakon što uzmete hranu i piće. Colgate Total nije preporučljiva za djecu mlađu od 6 godina, jer njezine antibakterijske mogućnosti nisu testirane za djecu.


Ultra Brite Advanced Whitening

Najbolja pasta za uklanjanje mrlja i obojenosti zubi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U najvećoj testiranoj skupini, ova je pasta pobijedila 40 ostalih po svojoj učinkovitosti čišćenja, ali Ultra Brite je dosta abrazivnija od Colgate Totala. Neki stomatolozi upozoravaju da, u kombinaciji s agresivnim četkanjem, visoko abrazivne paste mogu jako oštetiti caklinu. Ova pasta ne sadrži Triclosan, sastojak u Colgate Totalu koji služi smanjenju gingivitisa, ali dobro čisti i nije skupa u usporedbi s ostalim pastama za zube. Isto tako sadrži tetranatijev pirofosfat za kontrolu nakupljanja kamenca. Ova je pasta za zube dozvoljena za korištenje kod djece starije od dvije godine.


Colgate Sensitive

Zubna pasta za osjetljive zube.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Colgate Sensitive je skuplja od ostalih pasta, ali je dobar izbor za osobe s preosjetljivošću zubi zbog povlačenja gingive.Colgate Sensitive sadrži kalijev nitrat, koji s vremenom smanjuje zubnu preosjetljivost, tvrde stručnjaci. Colgate Sensitive bi trebali koristiti samo stariji od 12 godina, ali je malo vjerojatno da će ju trebati djeca mlađa od te dobi. Colgate Sensitive se dobro nosila u testiranju sa Sensodyneom, skupljom i puno reklamiranijom pastom za osjetljive zube.


_______

Izvor: www.consumersearch.com

- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najbolje električne četkice za zube

Braun Oral-B ProfessionalCare 7550

Najbolja električna četkica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Prema nedavnom profesionalnom testiranju, Oral-B ProfessionalCare 7000 serija četkica za zube ima ugrađenu punjivu bateriju i uklanja više plaka nego ručno četkanje, a sve zbog svoje kombinacije pulziranja (pokret unutra-van) i osciliranja (pomicanje lijevo-desno). Braun Oral-B isto tako ima malo bolje performanse od najbližeg suparnika, Sonicare Elite. Testiranje upućuje da je Oral-B četkica za zube vrlo ugodna i lagana za korištenje. Ugrađeni senzor snage je vrlo koristan dodatak koji zaustavlja četkanje ukoliko vršite preveliki pritisak tijekom četkanja. Ima i mjerač vremena od 2 minute sa zvučnim signalom nakon 30 sekundi koji vam kazuje da krenete čistiti drugo područje. Korisnicima se sviđa učinkovitost čišćenja ove četkice i činjenica da baterija traje čak do 2 tjedna. Svi modeli u seriji 7000 imaju isto tijelo, model 7550 dolazi s jednom glavom za četkanje, a 7400 dolazi s 3 glave za četkanje.



Braun Oral-B Triumph ProfessionalCare 9400

Kompjuterizirana četkica za zube.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Iako električna četkica za zube s procesorskim čipom zvuči apsolutno pretjerano, Oral-B Triumph električna četkica je idealna za one koji obožavaju posljednje gadgete. Triumph četkica za zube ima tzv. "Smart Technology" tehnologiju s LCD ekranom na ručci. Ugrađeni mikročip prati stanje baterije, upozorava korisnike kada je vrijeme za zamjenu glave za četkanje, a na kraju vas nagradi smješkom kad ispuniti dvominutno preporučeno vrijeme četkanja. Ako vam treba električna četkica da bi ispunili svoje četkanje dvaput na dan, a kompjuterizirana četkica vam se čini preskupom, testiranje kaže da je onda Oral-B 7550 vrijedna novca.



Colgate Motion

Četkica na baterije.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kako ova četkica ne košta puno više novca od obične ručne četkice za zube, testiranje kaže da Colgate Motion na baterije čini sasvim dobar posao čišćenja zubi, a ugodna je za korištenje. Colgate Motion koristi AA baterije i ne može se puniti. Planirajte nove baterije svakih 2 mjeseca.


________

Izvor: www.consumersearch.com

- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2007., petak

Parodontitis predviđa nefropatiju u dijabetesu tipa 2

Parodontna bolest je povezana s razvojem očigledne nefropatije i posljednjeg stadija bubrežne bolesti u pacijenata s dijabetesom tipa 2, dokazuju rezultati studije objavljeni u prošlomjesečnom broju časopisa Diabetes Care.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Liječnici s National Institutes of Health, Phoenix, Arizona, obradili su 529 pacijenata s dijabetesom tipa 2, starih 25 ili više godina i koji su barem jednom bili na pregledu kod parodontologa.

U početku, sudionicima je izmjerena prosječna glomerularna filtracija od najmanje 60 mL/min i nisu imali makroalbuminuriju (urinarni omjer albumina i kreatinina je bio najmanje 300 mg/g). Broj zubi i stanje alveolarne kosti je bilo korišteno za klasifikaciju parodontitisa kao nema/blagi, umjereni, uznapredovali i bezubi. Pacijenti su praćeni 22 godine tijekom kojih su razvili makroalbuminuriju ili posljednji stadij bubrežne bolesti (ESRD), što je vodilo transplantaciji bubrega ili smrti povezanoj s dijabetičkom nefropatijom.

Od 529 sudionika studije, 107 (20%) nije imalo ili su imali blagi parodontitis, 200 (38%) su imali umjereni parodontitis, 117 (22%) su imali uznapredovali parodontitis, a 105 (20%) su na kraju bili bezubi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ukupno 193 pacijenata su razvili makroalbuminuriju tijekom prosječnog perioda od 9.4 godine. Nakon prosječno 14.9 godina, 68% ih je imalo posljednji stadij bubrežne bolesti (ESRD).

Umjereni, uznapredovali parodontitis i bezubost sa sigurnošću predviđaju razvoj makroalbuminurije.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Predloženi mehanizam utjecaja parodontitisa na bubrežnu bolest je sistemna upala. Oboje, i parodontitis i bubrežna bolest su povezani s upalnim markerima kao što su C-reaktivni protein, a kronična upala niskog intenziteta povezana s parodontitisom može voditi endotelijalnoj disfunkciji, koja igra važnu ulogu u patogenezi bolesti bubrega.

_______

Izvor: Diabetes Care 2007;30:306-311.


- 18:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2014 (2)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (2)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (2)
Siječanj 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Listopad 2012 (6)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (6)
Kolovoz 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Rujan 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (12)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (14)
Siječanj 2007 (21)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Novosti iz svijeta stomatologije iz pera doktora stomatologije



Kontakt:



Image Hosted by ImageShack.us