Dejan Glišić

13.01.2021., srijeda

Nekoć na Branimircu (1)



Tekst iz uvodnika magazina Kvizorama br.1122, 2013.

Natjecanja povodom Dana zagrebačke gradske četvrti Donji grad (23. rujna), koja smo – u organizaciji šahovskoga kluba osoba s kroničnim dišnim bolestima Aer i Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb - najavili u 1119. broju Kvizorame, održana su u petak i subotu 20. i 21. rujna, a ona enigmatska dobila su i prilično uzbudljivu internetsku dimenziju uključenjem uglednih zagonetačkih imena ne samo iz Hrvatske nego i iz obližnjeg inozemstva.

Zahvaljujući Dejanu Glišiću, alfi i omegi šahovsko - zagonetačkih događanja na Branimircu, u prilici smo prvi objaviti rezultate anagramističkih natjecanja, koji će - opširniji i sa svim detaljima – nakon naše objave biti dostupni i na mrežnim stranicama.
U problemskome šahu najbolji je bio Branko Udovčić ispred Danka Gazareka i Zorana Radisavljevića.
Šahovski kup pripao je ŠK Ericsson Nikola Tesla ispred ŠK Prigorje i ŠK Špansko, a pojedinačni šahovski turnir osvojio je Vlado Heged (7,5 bodova od 9), dok su drugo i treće mjesto zauzeli Damir Mravunac (7,0) i Ivan Šelendić (također 7,0).

U odgonetačkome natjecanju dvojica su rješavača osvojila maksimum bodova (380), ali je Đuro Blažeka (naš ugledni lingvist, nekad član varaždinskoga Vazaka!) bio dvije minute brži od Zorana Radisavljevića. Treća je bila Ankica Glišić s 305 osvojenih bodova.


Zagonetačima najzanimljivije bile su dvije teme zadane za anagramiranje. Prva je bila BRANIMIR POFUK (ime i prezime istaknutoga kolumnista i glazbenoga kritičara). Pobijedio je Slavko Bovan koji je poslao sljedeću premetaljku:

PA, FIN RUBRIKOM!


Drugo i treće mjesto osvojili su Dejan Glišić (I BRK MI PUN FORA!) i Nikola Pešić (FIN UM - PROBIRAK!), a do desetoga mjesta poredali su se Gojko Mandić, Zoran Radisavljević, Ranko Skopal, Zdenko Capan, Stjepan Orešić, Boris Nazansky i Luka Pavičić. Sudjelovali su još (abecednim redom) Boris Babić, Dragica Martinović, Nikola Milićević, Nikola Petkovski, Mladen Pokić i Mirko Varga.

Druga tema bila je - proširena prva: KOLUMNIST BRANIMIR POFUK. Ovdje se kao najbolji (spomenimo da su glasovali samo sudionici bez prava da rangiraju vlastiti rad!) uvjerljivo izdvojio anagram Zorana Radisavljevića koji i mi izdvajamo dolje desno uz Uredničku riječ.

FIN, UMAN LIK, S TOP-RUBRIKOM

Drugo mjesto pripalo je Zdenku Capanu (FIN KULT PISANOM RUBRIKOM!), a treće Željku Joziću (SKLON PUKU INFORMIRAM BIT!). Među prvih deset ušle su premetaljke koje su poslali Slavko Bovan (2), Stjepan Orešić, opet Zdenko Capan, Boris Nazansky, Nikola Petkovski i Ankica Glišić.

Četiri premetaljke na ovu temu stavljene su, zbog određenih negativnih sadržajnih konotacija, u posebnu kategoriju nazvanu antianagrami. Izdvojila su se dva, a za nijansu je (naj)bolji bio anagram Dejana Glišića:

BISTROUMNIK? PROFAN MU LIK!

Drugi je (zapravo vrlo duhovit i izravno istitnit) djelo Zorana Radisavljevića (KRITIKOM PUNIM USRAN BOFL!) koji tako ostaje zabilježen ne samo kao pobjednik jedne kategorije u sastavljanju premetaljki nego i natjecatelj koji je (uspješno!) nastupio u najviše razližitih natjecanja i disciplina.
Na kraju, hvala svim sudionicima i čestitke svim pobjednicima!
Boris Nazansky

***

Potpuni rezultati enigmatskih radionica

U radionici je sudjelovalo 23 autora iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Četvero autora kasnilo je sa slanjem radova pa sam njihove radove isključio iz ocjenjivanja. Osobno nisam ocjenjivao radove, kao niti moja supruga. 12 autora sudjelovalo je u žiriranju, a iz obrade sam isključio žiriranja u kojima su autori greškom ocijenili i vlastiti anagram. U žiriranju "anti-anagrama" sudjelovalo je 10 autora. Zbog jake konkurencije i velikih varijacija prilikom rangiranja radova, pribjegao sam i dodatnoj korekciji koja se sastojala u tome da se iz obrade izbace najbolji i najlošiji rang pojedinog anagrama. Takva praksa postoji u sličnim šahovskim natjecanjima. Tako dobiveni prosječni rangovi prikazani su iza svakog anagrama, s dvije decimale. Ovdje su rezultati.

TEMA 1: BRANIMIR POFUK

1. Slavko Bovan: PA, FIN RUBRIKOM! 3,50
2. Dejan Glišić: I BRK MI PUN FORA! 4,50
3. Nikola ČD Pešić: FIN UM - PROBIRAK! 4,78
4. Gojko Mandić: PUK BI FORMIRAN! 5,11
5. Zoran Radisavljević: "PORIN" MU BI FRKA! 5,44
6. Ranko Skopal: PRIKO, BAR FIN UM! 7,44
7. Zdenko Capan: URBAN KIP FORMI! 7,67
8. Stjepan Orešić: RABI FIN UM, PRKO! 8,78
9. Boris Nazansky: FRAK BUM ... I "PORIN"! 8,89
10.Luka Pavičić: BIRAN PROFI KUM! 8,95
11.Dragica Martinović: BIRAN KUM PROFI! 9,22
12.Boris Babić: PUN MIKROFIBRA! 9,89
13.Nikola Petkovski: PROF. UMNIK RABI! 10,1
14.Nikola M. Milićević: MP INFORUBRIKA 11,3
15.Mladen Pokić: FIN BRIO PRAMKU! 11,67
16.Mirko Varga: FRAK POBUNI MIR! 13,56
(rezerva, Dragica Martinović: FIRMA: UPNI BRKO! 11,22)

TEMA 2: KOLUMNIST BRANIMIR POFUK

1. Zoran Radisavljević: FIN, UMAN LIK S TOP-RUBRIKOM! 1,56
2. Zdenko Capan: FIN KULT PISANOM RUBRIKOM! 5,33
3. Željko Jozić: SKLON PUKU INFORMIRAM BIT! 5,44
4. Slavko Bovan: FAKIN SUPTILNOM RUBRIKOM! 6,05
5. Slavko Bovan: LIK SPUTAN FINOM RUBRIKOM! 7,2
6. Stjepan Orešić: TONSKI BUM INFORMIRAL PUK! 7,33
7. Zdenko Capan: KULTNI BOS: INFORMIRAM PUK! 9,11
8. Boris Nazansky: PLANSKI TU FINOM RUBRIKOM! 9,67
9. Nikola Petkovski: URBAN I FIN KULT KOMPROMIS 10,05
10. Ankica Glišić: PRILIKA BISTROUMNOM: FUNK! 10,6
11. Dejan Glišić: SPI IMUN NA MRKI TURBOFOLK! 10,7
12. Ranko Skopal: FORMIRAM PUNI TONSKI KLUB! 10,78
13. Nikola M. Milićević: MIKROFON UBIL MANUSKRIPT 11,72
14. Petar Žarković: FORMA MU BI "IN"- PUNK-ROK STIL 12,85
15. Gojko Mandić: PROROK: I TU SNIMAM FIN KLUB 14,83
16. Nikola ČD Pešić: MIKROFILMSKI, BARUTNO PUN! 15,17
17. Mladen Pokić: UMNI FAR, KIPI BLOK STRUNOM! 15,33
18. Stjepan Orešić: PRIMI KLUB U KOMFORNI STAN! 15,72
19. Luka Pavičić: S PROFITOM BUKNU KRIMINAL! 15,85
20. Nikola Petkovski: FINALNO IM BI - KRUT MU PRKOS! 16,45
21. Boris Babić: INFORMIRANOST K “PUBLIKUM” 17,0
22. Nikola ČD Pešić: TKO BI FORMULIRAN SKUPNIM? 17,06
23. Dragica Martinović: FILM, RUMBA, ROK? - O! KUTNI SPIN. 17,89

ANTIANAGRAMI:

1. Dejan Glišić: BISTROUMNIK? PROFAN MU LIK! 2,3
2. Zoran Radisavljević: KRITIKOM PUNIM USRAN BOFL! 2,5
3-4. Dragica Martinović: MOMKU BIS! KRUPNI FOLIRANT. 2,6
3-4. Nikola M. Milićević: SKROMNO FINTIRAM PUBLIKU! 2,6

Dejan Glišić, tekst s ugašenog bloga "Branimirac"

Oznake: anagram, premetaljka, anagramiranje, anti-anagram, šah, turnir, Rješavanje, natjecanje, Kvizorama, problemski šah


- 16:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.01.2021., ponedjeljak

Premetaljke u stihu (2)

Stihovima se može duhovito i efektno opisati i dočarati zadani pojam zagonetke. Tako je i s jednom od najstarijih zagonetaka, premetaljkom. Zadani pojam može sadržavati jednu ili više riječi, baš kao i postavka čija slova je potrebno ispremetati da bi se dobio zadani pojam.

U prvoj premetaljci, na slici, zadani pojam sastoji se od dvije riječi, postavka kao što vidite od tri (velika tiskana slova), a stihovi naglašeno asociranju na zadani pojam kojega bi bilo teško riješiti samo iz postavke.

Anagramčić je izraz koji enigmati koriste za anagram dužine do najviše sedam slova. Postavka i zadani pojam sastoje se od jedne riječi.

U trećoj zagonetci postoje dva zadana pojma, od po jedne riječi, koji su jedan drugome anagrami, a stihovima su pojmovi opisani (boldana slova).

Nadam se da ćete uživati u rješavanju.



Rješenja: samoniklo bilje, alergen, kišobran - boškarin

Oznake: anagram, anagramčić, premetaljka, zagonetka, stih


- 04:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.11.2020., srijeda

Premetaljke u stihu (1)

Anagramiranje ili premetanje slova među najstarijim je vrstama zagonetanja. Za razliku od prve križaljke čiji je datum objave potpuno poznat (21.12.1913.), ne zna se pouzdano koji su bili prvi anagrami odnosno premetaljke. Postoje podaci da počeci anagramiranja sežu u vrijeme antike.

Čisti anagram nastaje tako da se od zadanog pojma premetanjem slova kreira drugi pojam nazvan postavka (označava se velikim tiskanim slovima) i to bez dodavanja, ispuštanja ili mijenjanja slova. Postavka bi trebala asocirati ili biti u logičkoj vezi sa zadanim pojmom.

Stihovi su izuzetno pogodni za logičko povezivanje postavke i zadanog pojma. Njima se može duhovito i efektno prikazati zadani pojam.

Za početak, ovdje su četiri premetaljke u stihovima objavljene u enigmatskom magazinu Kvizorama. Prva je premetajna dopunjaljka u kojoj premetanjem postavke treba dovršiti stihove, a svaka crtica na kraju stiha je mjesto za po jedno slovo - odgonetka dakle ima dvije riječi (s 11 i 3 slova). Osobno su mi najdraže efekne i duhovite premetaljke koje se rješavaju bez mnogo muke.



Rješenja premetaljki: planinarski put, zalogajnica, inspekcija, bećarac

- 01:11 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2021  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (4)
Studeni 2020 (3)
Kolovoz 2020 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Osobni blog Dejana Glišića. Razne teme. Priroda, društvo, kvart, udruge i inicijative, šah i enigmatika ...