deep space

14.04.2006., petak

SETI ima novu igračku



Hoće li bliještanje lasera otkriti postojanje izvanzemaljskih civilizacija?
Postoje li, izvanzemaljci vjerojatno bljeskaju, a ne emitiraju radiovalove. Zato je dizajniran novi teleskop koji će presretati laserske zrake, a ne radiosignale koje astronomi već godinama uzaludno slušaju.

Istraživači se nadaju da će se novi "optički SETI" teleskop, koji je predstavljen na harvardskom Opservatoriju Oak Ridge, iskazati u novoj eri potrage za izvanzemaljskim civilizacijama u Mliječnoj stazi.

Od kada je radioastronom Frank Drake proveo prvu usmjerenu potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI) 1960. godine, sve veći i veći radioteleskopi, opremljeni sve boljim detektorima i sve bržim računalima, pretraživali su nebo u nadi da će primiti signal od civilizacije slične našoj.

Iako se sada nije javio nijedan izvanzemaljac, istraživači iz SETI-ja naglašavaju da "nepostojanje dokaza nije dokaz nepostojanja". Kažu da možda nisu tražili na pravom mjestu ili su možda imali krivi pristup.

Zato su i napravili optički SETI. Financiran privatnim sredstvima Planetary Societyja iz Pasadene, novi 1,8-metarski teleskop opremljen je prilagođenim detektorima kako bi mogao "loviti" umjetne bljeskove laserskog svjetla.

Iako zbog međuzvjezdane apsorpcije ne može putovati tako daleko kao radiovalovi, takvo visokofrekventno bljeskanje može sadržavati puno više informacija i stoga može biti komunikacijska metoda koju bi koristila izvanzemaljska civilizacija.

Do sada je provedeno samo nekoliko optičkih SETI potraga, sva uglavnom financirana sredstvima Planetary Societyja, ali nijedna nije bila opsežna kao program koji će se odvijati oko novog teleskopa.

The Planetary Society
Novi SETI-jev teleskop
Napravljen za 350.000 dolara, teleskop će u jednogodišnjem skeniranju sjevernog dijela Mliječne staze obrađivati 3,5 terabita podataka u sekundi.

Drugi, identični teleskop, koji još čeka "sponzora", mogao bi se pridružiti prvome kako bi proveo neovisnu provjeru bilo kakve sumnje da je pronađeno bljeskanje izvanzemaljskih lasera.

Seth Shostak iz Instituta SETI kaže da je novi teleskop, koji s Institutom nema veze, važni dio razvoja dugogodišnje potrage za izvanzemaljcima.

No dodaje da će se "pravi preokret dogoditi kada ćete imati puno ljudi koji gledaju u nebo tražeći kratke bljeskove laserskog svijetla ... nešto što, u principu, mogu raditi astronomi amateri korištenjem pravilnih detektora i softvera".

Skepticima koji misle da je SETI bacanje novaca u vjetar, Shostak jednostavno poručuje: "Šanse za uspjeh možda mogu biti male, ali to je tako važno pitanje da je vrijedno sveg truda."

Astrofizičar Paul Horowitz s Harvarda, čiji je tim projektirao i napravio optički SETI teleskop i njegov jedinstveni sustav kamera, dijeli slični optimizam. "Ja vjerujem da Oni postoje", kaže on. "Kontakt će se jednog dana uspostaviti."

Horowitz je novi teleskop opisao kao monstruma kukcolikih očiju, dok je dosadašnji način pretraživanja neba nazvao "gledanjem kroz slamku za sok".
- 21:45 - Recite šta mislite!!i (3) - Izbaci u svemir! - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Čitajte o svemiru,gledajte slike i posjećujte linkove!

Molimo vas da komentirate i glasate na našem blogu.
Hvala unaprijed!

Linkovi

Koliko vas je bilo

Free Counter
Free Counter


----------------------------
Sat



----------------------------
Anketa



----------------------------

Chat










Arhiva