deep space

16.03.2006., četvrtak

Na Enceladusu može biti života

Gejziri vodene pare na sićišnom Saturnovom mjesecu najvjerojatnije dolaze iz velikih zaliha tekuće vode, što znači da se ne može odbaciti mogućnost postojanja života u njoj.

Enceladus je pun tekuće vode i ne može se odbaciti mogućnost da je udaljena luka puna života, kažu znanstvenici iz misije Cassini, nakon što su proučili gejzire ledenih čestica i vodene pare koje su 2005. pronašli na mjesečevoj južnoj polutki.

Njihova analiza je samo odbacila mogućnost da se izboji vodenog leda sublimiraju direktno iz svemira. Umjesto toga, u vjerojatnijem scenariju, uključene su značajne količine tekuće vode koja vrije iz spreminka blizu površine Enceladusa.

Taj zaključak ostavlja otvorenim škakljivo pitanje o energetskom izvoru koji vodu održava u tekućem stanju. Raspad radioaktivnih elemenata u mjesečevoj kamenoj jezgri, sam po sebi ne može stvoriti dovoljno topline za to.

Otopljena jezgra klatratnih hidrata – oblika vodenog leda u kojem su zarobljene molekule plina – mogla bi pomoći Enceladusu u održavanju tempreture.

Dodatno zagrijavanje moglo bi doći iz gravitacijske privlačnosti između Enceladusa i Dione, susjednog mjeseca.

Prilike za naučiti nešto više bit će u sljedećem Cassinijevom preletu pored Enceladusa, koji je predviđen za 2008. A istraživanje predstavlja li Enceladus ili ne bona fide zonu za život, bit će posao budućih misija.

"Prisutnost tekuće vode nadilazi i najluđu maštu", kaže Carolyn Porco, šefica Cassinijevog tima za snimanje. "Ako ne napravimo ništa više, to otkriće je dovoljno da kažemo kako je vrijedilo financirati i provesti misiju Cassini". : )
- 22:05 - Recite šta mislite!!i (4) - Izbaci u svemir! - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Čitajte o svemiru,gledajte slike i posjećujte linkove!

Molimo vas da komentirate i glasate na našem blogu.
Hvala unaprijed!

Linkovi

Koliko vas je bilo

Free Counter
Free Counter


----------------------------
Sat



----------------------------
Anketa



----------------------------

Chat










Arhiva