poštari

  studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Bloga opis 
Bigoo.ws images for your blog



Bigoo.ws images for your blog
Posjeti od 4. studenog u 12.15:
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

Linkovi i dr. 
Bigoo.ws images for your blog
Književna radionica

Naša prva ne-otprije-poznata-čitateljica-komentatorica, tj. njezin blog

Školica

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

lternativa blog naslovnici

Bigoo.ws images for your blog



A postman delivers letters!

Bigoo.ws images for your blog

POVIJEST ŠKOLE:-)

Nerijetko se misli da tehničke škole uglavnom nude obrazovanje za struku, da se manje pozornosti posvećuje širem, humanističkom obrazovanju. To uglavnom i jest točno, i krivo bi bilo misliti da nije tako. Čine se tako golemi napori da se ide ukorak s najnovijim dostignućima u razvoju telekomunikacija, prate se mijene u području PT prometa. Nabavljaju se neophodni aparati za kavu, zbornica se oprema tapeciranim foteljama i vedrim ormarićima znanoga IKEA dizajna, svakodnevno se mijenja cvijeće u vazama, a nastavnicama se omogućuje da u školi drže cipele za paradiranje svježe oličenim prostorijama škole. Primjerice, plave cipelice izvrsno pašu uz žuto oličene zidove hodnika. U ženskim su zahodima postavljeni toaletni ormarići s malim bočicama parfema, dobivenih ljubaznošću sponzora, parfumerije Martimex. Jer dobro znamo kako se nastavnici znoje pred učenicima koji na nogama imaju puno skuplje tenisice. Tu su, dakako, razne kreme za vlaženje kože, koja se strahovito suši od ispravljanja testova, koje može potrajati satima. Škola je također sklopila ugovor s Gethaldusom pa nastavnici imaju besplatne očne preglede, a moguća je i ugradnja leća u boji, s golemim popustom od 45%. Učenici i nastavnici Poštanske i telekomunikacijske škole postižu značajne uspjehe na brojnim natjecanjima iz astronomije, povijesti, elektrotehnike, informatike, prometnih znanosti, kao i na Lidranu sa svojim literarnim radovima. Škola im se, dakako, odužuje vrijednim nagradama. G. Ravnatelj osobno vodi najbolje učenike i učenice na kolače kod Vinceka kako bi im pokazao da je moguće suzdržati se od kolača, što je nagrada za sebe. U školi izlazi učenički list P@t u kojemu je moguće provjeriti te navode, jer je objavljen razgovor s g. Ravnateljom. Škola sudjeluje i u UNICEF-ovom projektu »Stop nasilju», premda je upitno odnosi li se to nasilje na samu akciju ili na nešto drugo.

Kad je Tito Staljinu rekao NE, rekao je DA za osnutak Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu, sad već polustoljetne tradicije. Bilo je to 17. rujna 1948., a škola je dobila ime TT mehaničarska škola u Zagrebu. Do 1953. godine u njoj su se školovali samo TT mehaničari, a u jesen te godine upisan je prvi naraštaj TT montera kako bi se potaknuo zdravi rivalitet. Škola je dobila novi naziv Industrijska TT škola, za što je zaslužan tadašnji direktor Petar Peteković, koji je poželio da ga se pamti po tome, a ne po naganjanju učenica. Lokacija se često mijenjala, sve do 1959. godine kada je za obrazovanje i smještaj kadrova na školovanju za PTT poduzeće izgrađena zgrada na današnjem Kennedyjevom trgu. Tad se direktor Peteković vratio u Split gdje i sad živi i bavi se uzgojem galebova. Škola je ponovno preimenovana u Školu s praktičnom obukom za telekomunikacije. Odnosilo se to doista na telekomunikacije, a ne komunikacije opće namjene. Potrebe PTT poduzeća za novijim, obrazovanijim kadrovima dovele su do osnivanja PTT školskog centra 1966. godine kada se započelo i s izobrazbom tehničara, tehničara za TT uređaje i tehničara za vodove i mreže. Sve je teže bilo pamtiti te nove nazive, što je posebno zadavalo glavobolju profesorima koji su predavali tim profilima. Nerijetko se događalo da pobrkaju profile pa predaju ono za što nisu kvalificirani. Učenici to, dakako, nisu primjećivali. U sastavu PTT školskog centra je od 1967. do 1973. i Viša PTT škola, koja je nakon izdvajanja i kraćeg samostalnog djelovanja postala sastavnim dijelom današnjeg nadaleko cijenjenog Fakulteta prometnih znanosti.. Godine 1973. proširuje se obrazovni profil škole - počinje izobrazba tehničara PTT eksploatacije. Nikad nije razjašnjeno što se zapravo eksploatiralo. Radnička klasa? Roditelji? Profesori? Reforma školstva 1978. godine dodjeljuje Školi dotadašnju III. gimnaziju kao partnera za izvođenje nastave u pripremnom stupnju usmjerenog obrazovanja i za izvođenje opće obrazovnih predmeta u novo osnovanom PTT obrazovnom centru. Reforma je donijela i mnoštvo novih obrazovnih profila pa se u tom razdoblju pojavljuje stotinjak uskospecijaliziranih obrazovnih profila u području telekomunikacija i PTT djelatnosti koje, unatoč najboljoj volji, nitko nije uspijevao popamtiti, a kamoli predavati.
Osamostaljenjem Republike Hrvatske nestaje dotadašnjeg sustava srednjeg usmjerenog obrazovanja. Odlukom gradskih vlasti 31.8.1991. godine ponovno gimnazija dobita svoj legitimitet i funkciju, a osniva se Poštanska i telekomunikacijska škola u Zagrebu i taj je naziv ostao i do danas. Obrazovni profili dobili su nužne, za to vrijeme, osuvremenjene sadržaje. Uvedena je topla voda u ženske zahode, a u muške se zahode svakodnevno stavljaju dnevne novine.
Danas škola ima 621 učenika i 51 zaposlenih nastavnika. Sutra će se taj broj malo smanjiti, jer uvijek netko odustaje kako bi prepustio mjesto nekomu boljem. U školi postoje tri obrazovna programa: tehničar PT prometa, tehničar za telekomunikacije, telekomunikacijski monter.
Četverogodišnje obrazovanje za zanimanje tehničar za telekomunikacije osposobljava za rad u servisima i prodavaonicama telekomunikacijskih aparata i uređaja, poduzećima za izgradnju i održavanje telekomunikacijskih kapaciteta, kao i kafe-aparata.. Po završetku škole učenici mogu nastaviti obrazovanje na sveučilištu ili veleučilištu, ovisno o svojoj platežnoj moći, te što su o dotičnoj naučili u srednjoj školi.
Trogodišnje obrazovanje za zanimanje telekomunikacijski monter osposobljava za rad na izgradnji, održavanju i servisiranju telekomunikacijskih instalacija, vodova, mreža, antenskih i alarmnih sustava, videonadzora, vatrodojava. Predlaže se i uvođenje predmeta: Kako prepoznati da te ne trebaju na tržištu rada?
Četverogodišnjim obrazovanjem za zanimanje tehničar PT prometa učenici se osposobljavaju za rad na šalteru u poštama i bankama. Učenice (da, uglavnom učenice, radosno primjećuje muški kadar škole) vježbaju stajanje na jednoj i na dvije noge, odnosno na jednoj uz češkanje druge tijekom duge i zamorne 8-satne smjene. Vježba se premještanje žvakaće gume s lijevog na desni kraj usta. Dobro se pazi da žvakaća ne padne na klijentovu uplatnicu, jer tada je klijent dužan donijeti novu uplatnicu, što produžuje rad službenice na šalteru i dovodi do obiteljskih svađa.
Unatoč izraženom tehničkom profilu škole, svojim učenicima nastojimo pružiti opće obrazovanje s težištem na stranim jezicima i strukovno s težištem na informatici. Iz naših vrhunski opremljenih kabineta učenici ne žele izlaziti, tako im je dobro, pa često interveniraju zaštitari koji ih silom izguruju iz kabineta, što smo već viđali na stanicama tokijske podzemne željeznice. Možemo, dakle, zaključiti da smo na dobrom putu približavanja standardu Japana i sličnih zemalja.
Više od pola stoljeća rada, tisuće stručnjaka koji rade u svim dijelovima svijeta. Iza nas su naraštaji koji su obilježili jedno vrijeme. Novi društveni odnosi i informatička revolucija su stigli i više ne možemo natrag, u doba samoupravljanja i radničke kontrole. Javili su nam to naši učenici, kao i sve ostalo, oni su i to prvi doznali!

napisao:
Miroslav Sumrak



Ima nas još (koga?):
Glitters

 Čitajte i pišite:
POSTOVI
Bigoo.ws images for your blog
Petra komentira
P.S.
Što je Dubravka spjevala
Upute za život
Tadija
Matura
Poštar uvijek...
Beatlesi
Mr. Postman
Blogopoštari
Žensko "must have" i najljepši trenuci u životu
SMS
Šminka
7 navika...
Droga...
Smijeh!
Ocjenjivanje
Seks
Pušenje i posljedice
Kako pomoći ovisniku
Trknuti profesori
Čaj i kava
Što se jede
Kreontova Antigona
PHUSSL
3 pušača
Maturalac
Udaljavanje od prirode
Po-vijest
Andrein pakao
Ivanin pakao


VIJESTI/POŠTA


VIJESTI/TK


VIJESTI/OBRAZOVANJE




 Pogledajte:
Poštanski sandučić
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
puno poštanskih sandučića

leptir poštar:
Image Hosted by ImageShack.us
uvećaj

još leptira poštara
još
još
još
još
itd.

 25.11.2005., petak

Moj pakao (II.)

2.c1 Još jedan tekst u nizu "Moj pakao", ovaj put interna zafrkancija razrednog odjela 2.c1.


Svatko od nas nosi svoj pakao u duši, pa tako i ja.
Ako zavirim malo dublje u svoj pakao, vidim kako mi vrata otvaraju dragi ljudi ove škole. Nikada za njih ne bih rekla da će završiti tamo gdje i ja, jer se prave kao neke dobrice i nevinašca. Ali u njihovim dušama gori vatra, a umjesto srca imaju rogove vragova. Nažalost, svi su oni došli u moj pakao, a nadala sam se ću biti u njemu bar malo sama, bez već pomalo dosadne ekipe, istih priča koje slušam svaki dan, glupih fora... Ali konačno došli su i oni u moj pakao, pa da malo zavirimo kakve su oni zapravo osobe kada se ne znaju kontrolirati.
Kata se suprostavljala profesorima i svađala s njima. Plaza se tukla s anđelima, što naravno nije čudno za nju, jer svi znamo da će kad-tad zamijeniti Cro-Copa. Šimićka je kao uvijek zavodila koga je stigla, pa je tako zavela bogove i navela ih na grijeh. Lea je zamijenila božicu ljepote Afroditu i prodavala nam neke kremice koje je ukrala, pa je zato završila u tamnici. Jadna Perićka nikako nije mogla preboljeti Lein odlazak, jer je ostala bez kremica i ostalih proizvoda, pala je u depresiju i neko vrijeme se nije pojavljivala u javnosti. Ali onda se pojavio heroj Brkić da izvuče Leu i sam upao u zamku, i tako su njih dvoje završili na sudu. Glavni suci bili su Miličević, Bedeković i Brajković. Baš u vrijeme suđenja bila je utakmica
Hrvatska-BiH, gdje su glavne navijačice bile Andrea i Nataša. A da bi ugođaj bio ljepši, Jurićka, Helena, Lovrićka i Kristina donijele su cugu i cigarete. Naravno, budući da je to bio pravi "dernek", Petra, Maja i Kristina došle su sa svojim glazbenim orkestrom. Tada je počela prava ludnica, pa su tako Štruk, Šafran, Malkoč i Blažević završile u bolnici od prevelikog konzumiranja alkohola. Kao glavno osoblje pomoć su im pružile Marijanović, Šavorić i Manda. Sve u svemu dobro je završilo jer se Milek pobrinula da policija ne sazna za to.
Svi su se dobro zabavljali, a ja sam shvatila da je moj razred, zapravo, moj pakao.

IVANA, 2.c1

- 20:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

 24.11.2005., četvrtak

Moj pakao

zimski pakao
...Spavam.
Odjednom čujem kako se otvaraju vrata, ali ne zamaram se time, okrenem glavu i nastavim spavati kao da ništa nije bilo. Čujem korake, ali i to me ne ometa.
Probudim se tek kad začujem starin glas: ,,Diži se, subota je, pa do kad ti misliš spavati?" A joj, ne opet. Pogledam na sat i vidim da je tek deset sati. O Bože, pa šta je njoj?! Toliko sam ljuta na nju da više i nemam volje za spavanjem.
Dignem se, pazim da ne stanem na lijevu nogu, sudarim se s vratima i trčim u kupaonicu da vidim je li mi ostala šljiva na glavi. Stari me pozdravlja, buraz mi se smije, ali ja jedva ikoga primjećujem. Još uvijek me glava boli. Jučerašnja noć je bila burna. Čudim se sama sebi kako sam mogla toliko izdržati.
I dok ja razmišljam o prošloj noći, opet stara. Moram u dućan. JOJ. Nisam složila krevet (i ne namjeravam), nisam se razbudila, još uvijek sam u pidžami, a ona bi da idem u dućan. Moja ljutnja prema njoj je dosegla vrhunac, a gdje je još kraj dana. Samo još malo fali da totalno puknem, a to će biti loše i za mene i za nju.
I ok, sjetim se ja da je danas subota i da i danas moram van, i otiđem do dućana. Kad eto sada starog da mu odem po pive. Kao dolaze mu neki prijatelji. Pa čovječe, ne mogu vjerovati. Di se sada toga sjetio. Ali trebaju meni i novci za van. Pa otiđem i to obaviti.
Napokon ručak. Nažderem se toliko da se ne mogu pomaknuti. Eksplodirat ću. Odlazim u sobu, navinem muziku do kraja, i razmišljam kako me jedino još buraz nije naživcirao. Ne prođe ni pet minuta, uletava on u sobu i vrišti da smanjim muziku. On ima neke svoje probleme, stišam muziku, on se još malo izdere na mene i zalupi vratima. Uf...
Opet stara viče na mene da nisam pogledala knjige, da si pogledam kakva mi je soba. Pokušavam ne slušati je, ali njezin mi je glas već zakovan u glavi. Svađam se s njom. Ali popuštam. Pametniji uvijek popuštaju. I dok odlazi, dobacim joj još nešto. Moja je uvijek zadnja.
Već je pola sedam, a nisam se još spremila. U sedam imam dogovoreno s ekipom. Opet neću stići. Zovem frenda i dogovaram za pola osam. Ali nemogu više izdržati, izletavam iz kuće, uzmem psa i pravac u parkić, da si zapalim.
Osjećam se puno bolje. Sutra je nedjelja. Namjeravala sam u crkvu, ali ne vjerujem da ću ići. Prespavat ću i to. Ma pomolit ću se danas navečer...

ANDREA, 2.c1



P.S.: Andrein tekst zapravo je njezina školska zadaća, tzv. zadaćnica. Ne nalazi se ovdje zato što bi bila najbolja školska zadaća (iako je ocijenjena s "odličan pet"), nego zato što je tekst tipično blogovski, barem se tako čini profesoru. Zašto to treba napomenuti? Prvo, zato da se ostali učenici ne bi iznenadili. Drugo, zato da se razmisli o tome - komu se misliti da - je li to doista i koliko je tipično blogovski tekst.

P.S.2.: Uskoro ćete ovdje naći još neke školske zadaće.

P.S.3.: Ako vam se čita još o sukobljenim generacijama i ako želite provjeriti je li vrhunska književnost uvijek "pristojna" i "pažljiva", pročitajte Slobodu Janka Polića Kamova.
- 20:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 23.11.2005., srijeda

Po-vijest

Herodot, otac povijesti Nije SUTON, nije!
Nego - SUMRAK, drugi je!
A autor je NEOZBILJNE POVIJESTI PT ŠKOLE
koja se zove POVIJEST ŠKOLE.
Možete je pročitati u četvrtom boxu na ovom blogu,
koji se zove Linkovi i dr.
i koji se nalazi, recimo, dolje dolje dolje lijevo.
Možete vi pročitati i OZBILJNU POVIJEST PT ŠKOLE
koja se zove POVIJEST ŠKOLE.
Možete je i pisati ovdje (komentari; ili postovi - javite se!).

Ako se još niste spustili dolje dolje dolje lijevo, recimo, pročitajte nekoliko izvadaka iz NEOZBILJNE POVIJESTI PT ŠKOLE koja se zove POVIJEST ŠKOLE:

U ženskim su zahodima postavljeni toaletni ormarići s malim bočicama parfema, dobivenih ljubaznošću sponzora, parfumerije Martimex. Jer dobro znamo kako se nastavnici znoje pred učenicima koji na nogama imaju puno skuplje tenisice. Tu su, dakako, razne kreme za vlaženje kože, koja se strahovito suši od ispravljanja testova, koje može potrajati satima. Škola je također sklopila ugovor s Gethaldusom pa nastavnici imaju besplatne očne preglede, a moguća je i ugradnja leća u boji, s golemim popustom od 45%.


Kad je Tito Staljinu rekao NE, rekao je DA za osnutak Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu, sad već polustoljetne tradicije. Bilo je to 17. rujna 1948., a škola je dobila ime TT mehaničarska škola u Zagrebu.


Iz naših vrhunski opremljenih kabineta učenici ne žele izlaziti, tako im je dobro, pa često interveniraju zaštitari koji ih silom izguruju iz kabineta, što smo već viđali na stanicama tokijske podzemne željeznice.


Bigoo.ws images for your blog
- 22:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 22.11.2005., utorak

Kako se čovjek udaljuje od prirode?

Indijanci poštuju prirodu i ne žele je uništiti izgradnjom gradova i cesta. Oni su jako vezani uz prirodu, daleko više od bijelaca.
Bijelci naveliko grade ceste, velike kuće i nebodere po gradovima, elektrane i drugo-žele da svijet bude što razvijeniji.
Čovjek se sve više udaljava od prirode jer se svijet sve ubrzanije razvija. Dobro je što bar imamo širom svijeta nacionalne parkove i parkove prirode. Šume stvaraju kisik, a bez kisika ne mogu živjeti ni ljudi ni životinje.
Čovjek se sve više udaljava od prirode i škodi sam sebi nemilice bacajući smeće oko sebe. Indijanci bi nam trebali biti primjer kako se treba odnositi prema prirodi.


Dubravka 4.c2

- 16:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

 20.11.2005., nedjelja

MATURALAC

Prag s Karlova mosta Maturalac 2005.


4C2, 4C1, 4A1, 4A2, 3B

Došlo je napokon i to vrijeme… morali smo izabrati aranžman našeg maturalnog putovanja. Nekima još uvijek nije bilo jasno da je to vrijeme došlo; već smo na kraju i još nas čeka taj ludi i nezaboravan provod! Nakon dugo razmišljanja i mijenjanja mišljenja odluka je pala na BEČ-PRAG-BUDIMPEŠTA-BRATISLAVA.

Nakon izbora svatko je krenuo na vlastite praznike, no u glavi je nosio razne misli o budućem maturalcu. Iako nas je išlo samo 11, znali smo da će biti barem dobro ako ne i odlično i, vjerujte, nismo se prevarili. Zapravo, bilo je odlično…

Krenuli smo u 5.00 iz Zagreba, vozili se autobusom kroz Sloveniju i Austriju. Još uvijek je bilo prilično rano i nismo se još dobro poznavali s ostalim razredima tako da je atmosfera još bila prilično mirna.

Došli smo u BEČ, razgledali ga i krenuli prema ČEŠKOJ.

Prije Praga smo obišli i Telč, gradić u Češkoj koji nam i nije bio toliko zanimljiv zbog toga što smo svi već jedva čekali da dođemo u hotel. Bili smo iscrpljeni.

I napokon za nekoliko sati smo došli u PRAG. Tu nam se već dogodila prva, recimo, «nesreća». Naime naš vozač, misleći da će moći proći ispod betonskog nadvožnjaka visine 3,8 m, krenuo je ispod rampe koja je zapela za krov autobusa, koji je, naravno, bio viši od 3,8 m i tako je malo lupio o krov, otvorio krovne prozore, a među nama je na opće čuđenje profesora to sve izazvalo provalu smijeha. Tako da nas je vozač morao utišati.

I napokon smo stigli u hotel. Žurili smo na večeru zbog male nezgode, ali smo ipak stigli.

Hotel nas je sve iznenadio, jer je bio i iznad očekivanja. Klima, kartice, TV…

Već smo taj dan ostali do kasno budni i upoznavali hotel jer smo odlučili da sve do kraja nećemo spavati.

Idući dan je počelo naše razgledavanje Praga koje je trajalo četiri dana.

Vidjeli smo cijelo središte grada, večerali i vozili se brodom po Vltavi, posjetili pivnicu (u kojoj je prilično zaudaralo) Pilsner Urguell, naravno - degustirali pivo… i posjetili Križikove fontane koje su nam se barem većini svidjele najviše od svega. Mislim da nije bilo osobe koja je gledajući tu predstavu ostala ravnodušna. Nešto predivno!

O noćnom životu (koji za nas nije postojao) bolje da ne pričam. Drugi dan su nas odveli u disco, koji se većini nije svidio, pa je ostalih dana bio plan do svatko bira mjesto gdje želi provesti večer.
Neki bi ostajali u hotelu, no nemojte misliti da su oni spavali…

Ne, oni bi ludovali po hotelu, pjevali, a katkad i aktivirali alarm ili gubili kartice od sefova u sobi.
Uglavnom, nije se spavalo!!!

Šesti dan smo krenuli za BRATISLAVU. Bilo nam je žao što napuštamo hotel na koji smo se baš bili privikli, no zanimalo nas je što nas čeka u Bratislavi.
I čak su nam, na naše čuđenje, vratili 30 EUR koje smo dali za polog.

U Bratislavi nas je čekao malo lošiji hotel po uređenju, ali za neke bolji po hrani i puno bolji po pologu; naime morali smo dati samo 10 EUR.

A noćni život… tamo smo napravili pravi dar-mar. Budući da nismo poznavali Bratislavu, odlučili smo ostati u hotelu i zajedno sa A i B razredima napraviti tulum u sobama. Prvo smo se dobro opskrbili u Bili kako bismo potrošili sve slovačke krune, a onda krenuli u akciju. Tulum je bio odličan, pridružila nam se i ekipa učenika iz Dubrovnika, samo što je sve to veoma uznemirilo hotelskog securityja koji je nekoliko puta dolazio u sobu i posljednji put nas zapisao, no mi se nismo dali smesti pa smo zabavu završili onda kad smo mi to htjeli.

Ujutro smo svi strgani, umorni i neispavani morali u Bratislavu, pa potom na put za BUDIMPEŠTU.

No put za Budimpeštu je bio odgođen jer su dečku iz B razreda ukrali putovnicu. Tako da smo na «opće razočaranje» propustili ponovni razgled Budimpešte.

Krenuli smo za Zagreb s tek ponekim usputnim stajanjem, ali smo u srcu nosili puno uspomena s jedinog i neponovljivog maturalca, jedino je naš Čalić nosio i malo boli u Zagreb koju si je zadao padom niz veoma brze pokretne stepenice u metrou jer je morao strašno žuriti.


text cura iz 4.c2
- 15:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 18.11.2005., petak

Troje pušača

To je naslov ove MK-ove fotografije:








Image Hosted by ImageShack.us

nezanimame
- 23:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

 17.11.2005., četvrtak

Predstava Hamleta u selu Sintaksa Lektirna

Hamlet Malo natuknem neke dojmove, a onda postavim pitanje... a onda vi komentirate, možda

nekidan uspješan posjet kazalištu; ne mislim općenito - kao da je to nešto specijalno, odgledati predstavu sa školom - nego uspješan što se tiče učenika... iznenađen sam njihovim ponašanjem i reakcijom... opet nešto ne mislim - ne mislim, naime, na to da nisu glumce gađali riječima ili predmetima, nego mislim na ono nešto što je teško opisati: kako su došli u kazalište, kako su čekali da počne predstava, kako su je neki gledali, kako su poslije izgledali, što su rekli... u svakom slučaju inspirativno.

danas dobar dan u školi. iako mi je rijetko loš dan što se tiče rada u razredu, iako se uglavnom osjećam barem oukej. drugaši vrlo aktivni i suradnički raspoloženi na hamletu. nisam ja izveo ništa naročito motivirajuće - takvi su došli. nevjerojatno. a očekivao sam reakciju poput one na ilijadu - nešto poput nužnog zla, ali ne takvog s kojim bismo se pomirili, ali i ne bunimo se jer nas je jednostavno umrtvilo... trećaši korektno odradili dva sata sintakse. jedan radni-radni dan. normalan i umirujući.

...

a što mislite o lektiri? osjećate?
o lektiri općenito, o pojedinim naslovima iz lektire, o čitanju lektire, o "pisanju" lektire, o bilo čemu u vezi s lektirom...? pozitivno, negativno, neutralno, bilo kako...

nezanimame
- 20:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

 15.11.2005., utorak

A danas gledamo...

Tridesetak (puno ili malo?) ljudi iz škole ide gledati Kreontovu Antigonu Mire Gavrana. Pretpostavljam da će barem dio njih/vas napisati ovdje negdje nešto o tome sljedećih dana... Ili se varam?

Image Hosted by ImageShack.us

nezanimame
- 10:12 - Komentari (10) - Isprintaj - #

 14.11.2005., ponedjeljak

Što se jede?

npr. ja:
danas bez doručka.
ručak: ljuti kebab.
večera - upravo pripremam - krumpir s blitvom (ili blitva s krumpirom).
Image Hosted by ImageShack.us

nezanimame
- 21:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Najskuplji čaj i najskuplja kava na svijetu



Mali omot čaja težak 453 grama vrste «Žuti čaj pet dinastija» stoji ni manje ni više nego 8.600 kuna. Dvije mjesečne plaće!
To je najskuplji čaj na svijetu, vjerojatno se skuplja i obrađuje posebnim postupkom-slično kao birani čaj koji su nekada Kinezi davali kao porez svojim carevima. Taj «carski čaj» smjele su brati djevojke u rukavicama, kojima je strogo bilo zabranjeno jesti luk ili bilo koji jači začin, kako listići čaja ne bi navukli kakve strane mirise.

U Indoneziji pak, prodaje se najskuplja kava, nazvana «Kopilumak» .
Pola kilograma stoji oko 3.000 kuna. Zašto je tako skupa?
Zrna te kave daju se životinjici zvanoj Paradoxurus, a zatim se iz njegove «kakice» izvlači dragocjena kava.
Pitanje je znaju li turisti, koji uživaju u toj kavi, kojim je putem došla u njihove šalice!


Dubravka 4.c2

- 10:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 13.11.2005., nedjelja

Downloadanje vode


PRAVI TRKNUTI PROFESORI

Nobelova nagrada? Big dil! Ali antinobelova nagrada, e to je već nešto sasvim drukčije!

Bigoo.ws images for your blog

Jeste li znali da postoji još jedna vrsta znanstvenih priznanja, tzv. "lg nagrade" koje se dodjeljuju za ista područja, ali iz suprotnih motiva? Dobivaju ih pojedinci čije se zasluge "ne smiju i nikako se ne bi smjele ponoviti". Nagrade svojim trknutim kolegama dodjeljuju pravi nobelovci. Cilj im nije ismijavanje, već pokazati maštovite znanstvenike te potaknuti ljude koji na takve tipove padaju kad ih na filmu glume Robin Williams ili Eddie Murphy na snažnije zanimanje za znanost.
Predstavljamo neke od favorita "nobelovaca s više uzaludne".

KOICHIRO FUJITA:
NEČISTOĆA - POLOVICA ZDRAVLJA
Fujita jede trakavičina jaja. Zašto? Tvrdi da ako se okanimo higijenskih običaja, živjet ćemo dulje. Napisao je knjigu "Čistoća je bolest" koja se u Japanu prodala u 30 000 primjeraka. Profesor voli mikrobe i vjeruje da parazitske zaraze liječe alergije.

PETER FONG:
MORSKE ŠKOLJKE RADODAJKE
Fong se specijalizirao za jestive morske školjke. Daje im Prozac ne bi li se što brže razmnožavale. Dakle, ne želi ih antidepresivom razvedriti, već natjerati da do 10 puta učestalije imaju spolne odnose.

JACQUES BENVENISTE:
VODA JE PAMETNA
Put do slave - težak. Već 30 godina Benveniste pokušava uvjeriti znanstvenu zajednicu da je voda vrlo inteigentna. Utuvio si je u glavu da voda pamti i ima sposobnost nositi molekularne podatke. Dakle, po njemu, ako ste u nekoj pustinji na izmaku snaga i bez vode, jednostavno uključite laptop (što biste u pustinji bez njega?!), spojite se putem mobača na internet i downloadajte vodu. Osnovao je tvrtku DigiBio kako bi razvio sustav kojim bi se molekule vode prenosile telefonskim linijama.


Nikolina, 4.c2


- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako pomoći ovisniku?

Image Hosted by ImageShack.us

Ovisnik o heroinu nema svoju volju, njegova se volja pretvorila u neizdrživu želju za drogom.
On bez droge ne može, dok bez oca i majke može i to je njegova tragedija i tragedija obitelji
On se ne trudi misliti o tome koliko oko sebe proizvodi boli, trudi se ne osjećati previše srama pre roditeljima kojima svakodnevno laže i laže, on se trudi i- uspijeva.
Ništa više u njegovoj glavi ne postoji kao vrijednost koju neće iznevjeriti, ništa, samo droga.
Takvu je preobrazbu teško shvatiti nekome izvan narkomanskog kruga jer se svijet ovisnika o heroinu u svemu kosi sa sustavom vrijednosti normalnih, zdravih ljudi. Liječnici kažu da je to naprosto «kemija», da se to i ne može shvatiti, da ono što heroin čini mozgu ljudi koji ga uzimaju, nije ni sa čim usporedivo. Možda u biti i nije toliko važno tu čudovišnu preobrazbu shvatiti, važno je definitivno ne prihvatiti sustav razmišljanja što ga proizvodi heroin..

Svoje neprihvaćanje situacije u kojoj se ovisnik nalazi obitelj će najbolje pokazati navodeći ga na liječenje. Što prije to bolje! Ako pokušate o tome razgovarati s vašim djetetom, ono će vam kazati da liječnici pojma nemaju, da je liječenje u Hrvatskoj nemoguće, da on nije lud i da mu nije mjesto na psihijatriji, da «komune» koje mu predlažete proizvode «debile» i tome slično.

Da bi se ovisnika navelo na to da se poželi liječiti, čini se da treba velika snaga. Obitelj nikako ne bi smjela upasti u zamku međusobnog optuživanja jer to ne vodi nikamo. Tko je pogriješio manje, a tko više- to sada nije važno jer se i ne radi o tome tko će ponijeti križ krivnje već o tome tko će i kako pomoći onome na «križu».

Bolest jednog člana obitelji problem je čitave obitelji, koja mora pronaći snage i motiva da se žrtvuje. Ponajprije treba žrtvovati svoje egoizme, svoju potrebu za eskiviranjem, svoj povrijeđeni očinski ili majčinski ponos te stisnuti zube i potražiti specijalističku medicinsku pomoć.

Nemojte dopustiti da i vas svlada malodušje koje se najčešće izražava u mišljenju kako je ovisnost o heroinu neizlječiva.

Istina je da svoje bolesno dijete trebate svim sredstvima, časnim i nečasnim, navesti – ne prisiliti ga, jer od toga nema koristi, pobjeći će prvom zgodom-da shvati da jest bolesno i da se mora liječiti. O vašem pristupu, između ostalog, ovisi hoće li ono poželjeti liječenje, hoće li poželjeti biti zdravo, biti bez neizdržive žudnje za drogom.

U svakom slučaju, skupa sa zaliječenim ovisnikom i čitava obitelj mora krenuti na ozbiljnu terapiju, kod ozbiljnog terapeuta, nije toliko važno je li to psiholog ili psihijatar. Obiteljska terapija pomoći će i zaliječenom ovisniku i njegovim najbližima da nekad davno prekinutu nit komunikacije i međusobne ljubavi i prihvaćanja ponovno pronađu.

Upravo to je neophodno kako bi čitava obitelj zaista ozdravila i kako bi se najranjiviji član definitivno izliječio.

Sve su ovo samo neka pitanja koja obitelj treba sebi postaviti još danas, prije negoli postane kasno. Odgovorima na ta pitanja, o izboru ponašanja u situaciji «opće opasnosti zbog droge» ovisi hoćemo li svoju djecu sačuvati od te pogibelji.


Dubravka 4.c2

- 11:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 12.11.2005., subota

PUŠENJE I POSLJEDICE!

ŠTO I KOLIKO ZNAMO O PUŠENJU I NJEGOVIM POSLJEDICAMA?

Ljudi u životu imaju mnogo poroka, a jedan od tih poroka je i pušenje. Možda niste znali da u Hrvatskoj još uvijek puši 40 posto stanovništva. Prošlogodišnjim ispitivanjima utvrđeno je da u zagrebačkim srednjim školama svakodnevno puši 47 posto dječaka i 40 posto djevojčica.


U svijetu puši 1,3 milijarde osoba, a godišnje ih od posljedica nikotinske ovisnosti umire oko pet milijuna.
Do 2030. godine, ako se ne zaustavi uzlazni trend pušenja, broj umrlih mogao bi doseći čak 10 milijuna.


U većini europskih zemalja tri puta više puše siromašniji slojevi, i to najčešće nezaposleni, fizički radnici, te osobe niskih socioekonomskih slojeva.


U Hrvatskoj puši svaki treći stanovnik, a kad se tome pridodaju povremeni pušaći, onda je to čak 40 posto stanovnika.


Dobna granica s početka pušenja smanjila se s 15 na 12 godina.


Pušenje uzrokuje čak 30 različitih vrsta bolesti.
Nakon svega ovoga što ste pročitali, dobro razmislite što Vam je učiniti!!!


Dubravka 4c2

- 17:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ZA SEX NISI SPREMAN...

...AKO:

1. misliš da je seks isto što i ljubav
2. imaš osjećaj da si pod pritiskom
3. bojiš se reći ne
4. lakše je jednostavno popustiti
5. misliš da to čine i svi ostali (a ne čine)
6. instinkt ti govori «nemoj»
7. ne znaš osnovne činjenice o trudnoći
8. ne razumiješ funkcioniranje kontracepcijskih pomagala
9. misliš da žena prvi put ne može zanijeti (može!)
10. to se protivi tvojim moralnim stavovima
11. to se protivi tvojim vjerskim stavovima
12. ujutro ćeš žaliti
13. osjećaš nelagodu ili stid
14. to činiš kako bi nešto dokazao
15. ne možeš uzdržavati dijete
Bigoo.ws images for your blog
16. ne možeš uzdržavati sebe
17. ne znaš kako se zaštiti od HIV-a—virusa koji uzrokuje AIDS
18. misliš da će te partner zbog toga zavoljeti
19. misliš da će te tako ostati zajedno
20. nadaš se da će ti to promijeniti život
21. pijan si
22. očekuješ savršeni čin
23. nisi pripravan razodjenuti se
24. misliš da ćeš zbog toga biti popularniji
25. misliš da nije u redu biti nevin
26. misliš da partneru to «duguješ»
27. jedva čekaš da svima ispričaš
28. to činiš samo zato da bi za to doznali tvoji roditelji
29. ne misliš na sebe
30. najiskrenije žališ što je uopće došlo do čitave situacije


Dubravka, 4.c2
- 12:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 11.11.2005., petak

San ocjenjivanjske noći

U medijima je ovih dana bilo riječi o novom pravilniku o ocjenjivanju. Zasad je to samo prijedlog, a možete ga pročitati - ovdje.


Zanima me imate li vi što reći na tu temu?

napisao (post, a ne pravilnik): nezanimame


?
- 19:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

SMIJEH!

ha haaaaaaa Jeste li znali da smijeh:
-opušta mentalne zupčanike i pomaže pri kreativnijem razmišljanju
-pomaže nam da se nosimo sa životnim poteškoćama
-umanjuje razinu stresa
-opušta nas jer umanjuje brzinu bila i krvni tlak
-povezuje nas s drugima i ostvaruje protudjelovanje na osjećaje otuđenja, koji su glavni faktor potištenosti i pokušaja samoubojstva
-oslobađa prirodne analgetike u mozgu


Dokazano je i da smijeh pomaže u promicanju zdravlja i da ubrzava ozdravljenje. Smijeh može pomoći u liječenju narušenih odnosa. Smijeh je najkraća udaljenost između dvoje ljudi.
Nauči se smijati na vlastiti račun kada ti se dogodi nešto neobično ili glupo, jer će do toga svakako doći.
Jedna od najboljih stvari koje čovjek može imati u rukavu, dobar je smisao za humor

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 10.11.2005., četvrtak

NARKOMANIJA


Većina roditelja najviše strahuje da će im djeca krenuti putem droge. Droga je zaista svuda oko nas i nemoguće je zaštititi mlade da ne dođu u kontakt s drogom ili ovisnicima. Jako se varaju roditelji koji misle da imaju kontrolu u svojim rukama, da su njihovi mladi, sustavom zabrana, opomena i nadzora, zaštićeni od mogućnosti kontakta s drogom ili ovisnicima. Sigurne smo da nitko ne bi pokušao zabranom kretanja spriječiti moguće stradanje djeteta u prometu. Svi će reći, pa ako živi, mora se naučiti čuvati i snalaziti. Takav stav, kad je droga u pitanju, nije uopće prihvaćen pa još ima onih koji misle da mogu spriječiti da dijete dođe u kontakt s drogom, a to je iluzija. Oni jedino mogu uporno i mukotrpno raditi na tome da dijete bude dovoljno čvrsto i otporno da može doći u kontakt s drogom i s ovisnikom a ne postati ovisno.

Image Hosted by ImageShack.us

RAZVIJ SVOJE SAMOPOUZDANJE
- voli samog sebe jer znaš da si O.K.
- vjeruj sebi jer uz pomoć prijatelj možeš skoro sve
- misli pozitivno jer nema nerješivih problema
- prihvati svoje slabosti jer nitko nije savršen
- budi uporan - neka te ne slomi početni neuspjeh
- budi odgovoran jer tvoj život je u tvojim rukama

ZAŠTO TREBAMO ZNATI DROGAMA REĆI NE???
- zato jer je totalna šteta
- droga izaziva mnoge probleme
- izaziva katastrofu u školi, u ljubavi
- frke s policijom, a možda i zatvor
- jadne odnose s prijateljima i obitelji
- ovisnost

OPASNO JE UZETI DROGU I JEDAN JEDINI PUT, PUT U OVISNOST ZAPOČINJE PRVOM DOZOM!!!

Ako se nađeš u situaciji da ti neka ekipa uvali drogu, dobro je unaprijed razmisliti.Treba se zapitati:
TKO su ovi? Uzimaju li drogu?
ŠTO rade ovdje? Jesu li tu zbog droge?
GDJE sam došao? Jeli opasno biti ovdje?
KADA se trebam vratiti kući?
Uvijek se upitaj: U kakve nevolje mogu upasti? Kršim li zakon? Što bi rekli moji roditelji?

BUDI PROTIV DROGE, NEKA TVOJE NE BUDE SVAKOM JASNO
Kako ćeš reći NE?
- govori u prvom licu
- ne plaši se-sugovorniku hrabro gledaj u oči
- budi uvjerljiv - ne živciraj se, ne viči i ne plači. Reci NE, bez oklijevanja
- otiđi - ako ti se čini da razgovor nema smisla odi

Mladi se počinju drogirati prvenstveno zbog dosade kako kažu ili zato što to svi čine. Sve počinje pušenjem trave jer kažu „Ma nije to opasno.“ To ti je super. Samo se smiješ, smiješ i smiješ… Stvarno super!! Na pitanje „Možeš li bez trave jedan dan?“ Daaa, naravno da mogu!!! Pa zašto se onda napušavaš svaki dan?? Mnogi misle da od trave ne možeš preći na teže droge. Možeš, otud sve počinje… Da budeš faca u društvu, naravno pušit ćeš, al daj se zapitaj! Jesam li ja stvarno jedini koji se ne drogira, ne puši i ne loče? Pa naravno da nisi! Ima ih još, naravno!!
Mogu li pomoći prijatelju koji se drogira?
Sam ne, zamoli nekog za pomoć, obavezno!
Od koga bi mogao saznati više o ovome?
Obrati se nekoj starijoj osobi kojoj najviše vjeruješ!

Image Hosted by ImageShack.us


25 COOL NAČINA DA KAŽEŠ „NE!“ DROGI

Postoje situacije kad doista treba biti odlučan i reći „Ne!“ onomu što ti može upropastiti život. Droga je svakako jedna od takvih stvari!

· „Imaš olovku? Zapiši ovo … Ne!“
· „Ne, ja sam ionako dovoljno otkvačen(a)!“
· „Reći ću ti polako da možeš razumjeti: Nnnnneeee!“
· „Ako već želim izgledati glupo, radije ću postati pantomimičar.“
· „Ne želim živjeti kao ti!“
· „Ne, alergičan(na) sam na to!“
· „Nemam vremena za drogu.“
· „Ne danas, ne sutra, možda – nikad!“
· „Koji dio rečenice „Ne!“ nisi razumio?“
· „Kako se kaže „ne!“ na tvom planetu?“
· „Ne, sama se sebi sviđam ovakav(va) kakav(va)jesam.“
· „Ne, droga je tako staromodna.“
· „Ne, hvala, ionako jedem previše brze hrane.“
· „Zaobiđi me!“
· „Ne, ali ako mi nudiš čokoladu…“
· „Žao mi je, držim dijetu koja zabranjuje drogu.“
· „Ne želim završiti u jednom od onih dokumentaraca o narkićima.“
· „Uh… čekaj da razmislim… NE!“
· „Prošetaj!“
· „Ne, imam planove sa svojim životom!“
· „Ne, to nije moj stil!“
· „Ne hvala, stvarnost mi je zanimljivija!“
· „Ne, i to je moj konačan odgovor!“




MARINA & IVANA 4.C2




- 15:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 09.11.2005., srijeda

7 NAVIKA USPJEŠNIH TINEJDŽERA

PRVA NAVIKA

-BUDI PROAKTIVAN-opraštaj
-budi marljiv
-prijeđi preko svega i pruži novu priliku
nauči sve što možeš kako bi radio još bolje
-razmišljaj prije nego što češ nešto učinitI
-preuzimaj odgovornost za vlastite odluke ... ...

DRUGA NAVIKA

-POČNI DJELOVATI IMAJUĆI NA UMU CILJ-preuzmi nadzor nad vlastitom sudbinom, inače će to
učiniti netko drugi
-odaberi svoj put
-sprijatelji se
-otkrij svoj vlastiti talenat
-kreni prema cilju ... ...

TREĆA NAVIKA

-STAVI NAJVAŽNIJE NA PRVO MJESTO-snaga "hoću" i "neću"
-uzmi planer (planiraj tjedno)
-prilagođavaj se iz dana u dan
-nikada ne dopusti strahu da određuje odluke koje
donosiš ... ...


ČETVRTA NAVIKA

-RAZMIŠLJAJ O OBOSTRANOJ KORISTI-život je švedski stol s kojeg možeš uzimati koliko želiš
-odnos gubitka/dobitka
-izbori pobjedu na osobnome planu ... ...


PETA NAVIKA

-NASTOJ PRVO SHVATITI A ONDA BITI SHVAĆEN-imaš dva uha i jedna usta...kužiš?
-komuniciraj s roditeljima
-slušaj ili češ zbog svog jezika oglušiti ... ...


ŠESTA NAVIKA

-SINERGIČNO UDRUŽUJ SNAGE-"pravi" put
-svatko od nas manjina je s jednim pripadnikom
-podržavaj izazove ... ...


SEDMA NAVIKA

-BRUŠENJE ALATA-vrijeme je za mene
-odvoji vrijeme za predah
-brini se za svoje tijelo-sve ovisi o tome kako se osiječaš a ne kako izgledaš
-izbrusi um
-moraš željeti
-brini se za srce-sex i odnosi
-smij se jer češ inače plakati
-brini se za dušu ... ...




Tinejdžerske godine mogu biti jedno od najuzbudljivijih i najpustolovnijih razdoblja u tvom životu.
Stoga cijeni svaki trenutak, kao što izražava ova pjesma... ...

Želiš li spoznati vrijednost jedne godine,
raspitaj se kod učenika koji je pao na prijemnom ispitu.
Želiš li spoznati vrijednost jednog mjeseca,
raspitaj se kod majke koja je prerano rodila.
Želiš li spoznati vrijednost jednog tjedna,
raspitaj se kod urednika tjednih novina.
Želiš li spoznati vrijednost jednog dana,
raspitaj se kod radnika koji plaćom prehranjuje šestero djece.
Želiš li spoznati vrijednost jednog sata,
raspitaj se kod ljubavnika koji iščekuju susret.
Želiš li spoznati vrijednost jedne minute,
raspitaj se kod čovjeka koji je zakasnio na vlak.
Želiš li spoznati vrijednost jedne sekunde,
raspitaj se kod čovjeka koji je preživio prometnu nesreću.
Želiš li spoznati vrijednost jedne stotinke,
raspitaj se kod osobe koja je na Olimpijadi osvojila srebrnu medalju!


By: Dubravka Vugrinec 4c2


- 16:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ŠMINKA I NJENI NEDOSTACI. WHAT?!

Oprezno s balzamom za usne



Balzami za oštećene i suhe usne koji sadrže salicilnu kiselinu na kraju mogu učiniti više štete nego koristi.

Salicilna kiselina, kemijski piling u mnogim sredstvima za čišćenje kože i losionima, dodaje se i u neke balzame za usne kako bi olakšala prodor i bolje djelovanje drugih sastojaka. No nanesete li ih na oštećene usne, kiselina će brzo odstraniti površinsko tkivo i oštetiti zdrave potkožne slojeve čineći problem još većim. Štetni utjecaj kiseline utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oklahomi. Osim salicilne kiseline, štetu mogu izazvati isopropyl myristate, eugenol i fenol. Kako biste spriječili ljuskanje i oštećivanje usnica, najbolje je koristiti balzame koji sadrže glicerin, alantoin, mineralna ulja, lanolin, kakao maslac ili neko drugo prirodno ulje. I naravno, suzdržite se od lizanja usnica.





Zamke kozmetičke industrije



Kozmetička industrija zavodi nas blještavim reklamama, svježim mladenačkim izgledom, predivnom ambalažom, paletom boja i mirisa. No kako prepoznati očite marketinške zamke?

Jedna od sofisticiranijih metoda je podvaliti isti proizvod na istom tržištu. To se recimo čini s dezodoransima u spreju na kojima se promijeni etiketa, pa se pretvaraju u proizvode za 'intimnu žensku njegu' ili 'njegu stopala'. Potreba za novim proizvodima oslanja se na mit koji se poigrava s ljudskim strahovima. I dok šminka doista uljepšava ili prikriva nedostatke, i bez nje možemo izgledati lijepo i njegovano. Da, da, bez obzira što poručuje zadnja reklama, to što ne koristimo neke kozmetičke proizvode ne znači da ne brinemo o svome izgledu. Držimo li se osnovnih principa higijene (kupanje, pranje zubi i možda upotreba sredstava za sprečavanje znojenja), osjećat ćemo se zdravo i svježe i bez cijelog asortimana kozmetičkih i higijenskih proizvoda. Skupo je - znači vrijedi? Ne dajte se zavarati idejom da su skuplji proizvodi uvijek bolji od jeftinih. Iako je ovo istina u mnogim područjima, kada je u pitanju kozmetika ne mora uvijek biti tako. Postoji mnogo razloga zašto je neki proizvod skuplji od drugog, ali najčešće nema nikakve veze s kvalitetom. Primjerice, usporedite li sastojke jeftinijeg i skupljeg šampona, uočit ćete puno sličnosti. Ponekad se oba proizvode u istoj tvornici, no u skuplji je uključena cijena skupe marketinške kampanje, dok se jeftiniji prodaje u supermarketima i zarada se temelji na velikom broju prodanih primjeraka. Cijena može poslužiti i kao marketinški mamac jer proizvođači računaju na snobovštinu i neinformiranost kupaca. Ista tvrtka tako može prodavati istu kremu u plastičnoj tubi i u delux zavodljivoj kutijici, koja sadrži i specijalni sastojak protiv bora (koji i ne mora biti ništa specijalno). Na kraju, ne zaboravite izjavu Anite Roddick vlasnice kozmetičke tvrtke The Body Shop: "Ako reklama za kremu obećava magično uklanjanje bora, riječ je o skandaloznoj laži."




I JOŠ ZA KRAJ PAR ISTINITIH TVRDNJI O ŠMINKI

1. Miči ruke s lica - dobit ćeš prišteve.
2. Pazi na liniju vilice, puder tu ne smije naglo završavati.
3. Ljepota nije isto što i XS.
4. Ne skrivaj pjege, čine te šarmantnom.
5. Stavi sunčane naočale, usporavaju nastanak bora oko očiju.
6. Toliko šminke ti stvarno nije potrebno.




- 14:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 08.11.2005., utorak

SMS-najlakši način da nekome nešto priopćimo, zar ne?

Kako nekome nešto reći što nas muči, ali da to bude brzo i da se ne dovedemo u neugodnu situaciju? Da izbjegnemo stotine pitanja? Kako? Jednostavno! Tu je naš dragi mobitel i naravno, a što drugo nego sms! Pa tako sam i ja malo razmišljala i odlučila, da možda, ako netko od vas nezna kako reći "volim te" nekome ili ga pak pozvati na kavu.....ili pak dati do znanja koliko cijenite prijateljstvo, ili nešto sasvim, sasvim drugo....evo nekoliko porukica, pa izaberite sami i riješite se muka!!

U policijskoj sa postaji!
Uhvatili su me! Imaju sličaj protiv mene!
Posjedovanje slatkog lica!
Treba mi netko još slađi da me izbavi!!
Molim te, dođi po mene!!


Naše je prijateljstvo poput dvorca od pijeska!
Teško ga je sagraditi...
Lako uništiti....
A prekrasno obnoviti...
Idemo na kavu?


Ako postoji radost, onda je to susret s tobom....
Ako postoji bol, onda je to život bez tebe....
Ako postoji netko koga želim, onda si to ti....


Naša ljubav prestala je,
sad smo samo prijatelji.
Mučim srce, mučim sebe,
da odolim zadnjoj želji...
da te gledam, da te ljubim!
Ali srce me opominje
da ne ljubim prijatelja.
Poljubi me bar jednom
ispuni mi zadnju želju...
nek ti usne moje kažu
"još te volim prijatelju!"


Hvala ti za radost, sreću, smijeh...
Hvala ti za svaki skriveni grijeh...
Hvala ti za riječ što suze briše....
takva se prijateljica rađa jednom i nikad više.....


Evo, dragi moji, toliko za sad, a ako sam Vam pomogla,vjerujte mi, neopisivo mi je drago!






- 17:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 07.11.2005., ponedjeljak

Anin text o ženskom "must have" i o najljepšim trenucima u životu

SVAKA BI ŽENA TREBALA IMATI:

1. Staru ljubav za koju može zamišljati da joj se može vratiti.
2. Jednu koja je podsjeća kako je daleko stigla.
3. Dovoljno novca da se odluči iseliti ili iznajmiti stan, čak i ako joj to ne treba.
4. Nešto savršeno za obući ako je šef ili udvarač pozovu na sastanak.

5. Mladost za koju će biti zadovoljna da je ostavi za sobom.

6. Dovoljno sočnu prošlost o kojoj će joj biti drago pričati u starosti.

7. Shvaćanja da će jednog dana doživjeti starost i malo novca ostavljenog postrani.
8.Komplet odvijača, bežičnu bušilicu, neka se uvijek nađu
pri ruci.
9. Jednog prijatelja koji će je nasmijavati i jednog koji će joj dozvoliti da plače.

10. Dobar komad namještaja koji nitko prije nje nije imao.

11. Komplet od osam tanjura, čaša na stalku i recept za obrok zahvaljujući kojem će se njezini gosti osjećati počašćeni.

12. Životnu priču po kojoj nije snimljen film.
13. Osjećaj da sama kontrolira svoju sudbinu.


P.S. No, ovo nije kraj. Na ovaj popis dodajte još nešto što želite imati u svome životu… :J








Jedni od najljepših životnih trenutaka za mene su:


1. Zaljubiti se.
2. SMIJATI se od sveg srca.
3. Pronaći puno mail-ova od njega kada se vratim s odmora.
4. Šetati po nekom lijepom mjestu.
5. Slušati omiljenu pjesmu na radiju.
6. Probuditi se i slušati kako vani pada kiša.
7. Izaći iz tuša i obrisati se u topli ručnik.
8. Primiti poziv od osobe koju dugo nisam vidjela.
9.Dobar razgovor.
10. Pronaći novac u hlačama koje nisam obukla od prošle godine.
11. Pozivi u ponoć koji traju satima.
12. SMIJATI se bez razloga.
13. Slučajno čuti da netko lijepo govori o meni.
14. Probuditi se i shvatiti da još mogu odspavati nekoliko sati.
15. Slušati pjesmu koja me podsjeća na «tu» osobu.
16. Biti član jedne ekipe.
17. Prvi poljubac.
18. Stvoriti novo prijateljstvo.
19. Osjetiti žmarce u trbuhu svaki puta kad vidim tu osobu.
20. Provesti neko vrijeme sa svojim najboljim prijateljima.
21.Osjetiti da su osobe koje volim sretne.
22. Obući jaknu od osobe koja mi se sviđa, a da još uvijek miriše na njezin parfem.
23.Posjetiti starog prijatelja i vidjeti da se stvari između nas nisu promijenile.
24. Imati nekoga da mi kaže da me voli…


P.S. Ovo su samo neki od mojih najljepših životnih trenutaka. Stvarajte sami svoje najljepše trenutke i stavljajte ih na popise. Kada Vam bude teško, pročitajte ih i bit će Vam puno lakše… Vjerujte mi… :J


- 20:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 06.11.2005., nedjelja

Poštari na blogovima

U iščekivanju novih učeničkih priloga...

Ima li poštara na drugim blogovima? Provjerite klikajući sljedeće linkove... (Upozorenje: samo su nabacani, bez ikakve selekcije, a kamoli cenzure...!)


Pernata priča

Poštar poručuje

a joj

Šinko se vraća u svoj kraj

Prirodna selekcija

Obrana šutnjom

Poštar u crtiću Garfield (vidi: O Garfieldu)

Poštar ipak ne ide u Lakerse

Poštar donio "čestitku"

Ja sam poštar...

pa me poštar želi oženit

Poštar lakog sna

Nervozni poštar

Poštar uvijek zvoni 2x (blog sretne žene)

Telegram izaziva smijeh

Ja kriminalac?

Živa, zdrava, u akciji

Sale Poštar

Manijak je bio poštar Jozo

Gospon poštar, ste mi kaj donesli?

Spam i antispam

Pppoštar privređuje penziju pa...

Spiridon Louis

Zašto je poštar obučen kao klaun?
- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Please Mr. Postman

Nastavlja se naša suradnja s mladim bendom The Beatles...

Poslali su nam fotku s autogramima...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A donosimo i riječi njihove pjesme nadahnute našim blogom...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Please Mister Postman

Wait, oh yes wait a minute mister postman
Wait, wait mister postman

Mister postman look and see
You got a letter in your bag for me
I been waiting such a long time
Since I heard from that girl of mine

There must be some word today
From my girlfriend so far away
Please mister postman look and see
If there's a letter, a letter for me
I been standing here waiting mister postman
So patiently
For just a card or just a letter
Saying she's returning home to me

So many days you passed me by
See the tear standing in my eye
You didn't stop to make me feel better
By leaving me a card or a letter

You gotta wait a minute, wait a minute
You gotta wait a minute, wait a minute
You gotta wait a minute, wait a minute
You gotta check it and see, one more time for me

Wait
Wait
Wait
Deliver the letter, the sooner the better

Wait


Nešto od instrumentala možete čuti ovdje...

Pročitajte vijest koja govori o Beatlesima kao o najutjecajnijim zabavljačima u 20. stoljeću i posjetite njihov službeni sajt...
- 01:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 05.11.2005., subota

Subotom uvečer ideš u disko

Javio nam se jedan bend u usponu - The Beatles - koji je prigodno, u povodu rođenja našeg bloga - snimio novi singl! Pozdrav, dečki, sve bolje i bolje svirate!


Image Hosted by ImageShack.us
- 18:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Poštar uvijek zvoni 2x

Prvo knjiga...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Malo o piscu...

Film iz 1946.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Film iz 1981.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

I za kraj...

Film - Telefon uvijek zvoni 2x!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 12:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 04.11.2005., petak

Pravilnik o maturi i nagradna igra

Bilo bi dobro pisati ovdje i o maturi te stavljati korisne linkove... Za početak krenimo od početka, tj. od pravilnika o maturi koji je donijelo nadležno ministarstvo još prije 10-ak godina. Naravno da to nije zanimljivo kao neke stvari koje se direktno tiču pripremanja za maturu i polaganja, ali - s druge strane - zašto bi učenice/učenici o maturi znali samo ono što im se kaže?

Linkovi:
1. pravilnik
2. izmjene pravilnika
3. još jedna izmjena pravilnika

Nagradni zadatak za one kojima je iznimno dosadno u životu:
uzmi prvu verziju pravilnika, zatim uzmi drugu i treću te u prvu unesi sve promjene iz druge i treće; kad dobiješ konačnu verziju, pošalji je na mejl koji se nalazi u opisu ovog bloga (desni rub stranice). U Subject obavezno napiši: pravilnik.
Nagrade:
1. knjiga, i to Kafkina - što se, valjda, i podrazumijeva (ako ne znaš zašto, pročitaj npr. Proces);
2. javna pohvala velikim slovima (na blogu);
3. javna pohvala malim slovima (na blogu).
- 23:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Preživjeti stotu ili Tadijanović iz poštarskog kuta

Danas je 100. rođendan Dragutina Tadijanovića. Evo jednog teksta koji povezuje Tadiju i ovaj blog, barem što se tiče naslova: Pisma prijateljstva i ljubavi
- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ana: Upute za život

… Život… Kako se ponašati u životu? ... Svatko ima svoja životna pravila, no pitamo se da li pravilno postupamo. Evo za vas čitatelje otišla sam do poznatih filozofa koji studiraju o životu i životnim pravilima (i malo do interneta) te vam upućujem nekoliko naputaka… Nadam se da će vam jednog dana ti naputci pomoći da poboljšate svoj život…


1. Imaj na umu da su velike ljubavi i veliki uspjesi spojeni s velikim rizicima.
2. Kada gubiš, nemoj izgubiti pouku koju možeš iz toga izvući.
3. Upamti da ako ne dobiješ ono što želiš, ponekad je čudan udarac sreće.
4. Uči pravila tako da znaš kako ih na kraju usvojiti.
5. Nemoj dopustiti da zbog malog nesporazuma izgubiš veliko prijateljstvo.
6. Kada nešto učiniš, možeš i pogriješiti, no poduzmi odmah korake za popravak štete.
7. Provedi svaki dan neko vrijeme sam.
8. Budi otvoren za sve promjene, ali nemoj izgubiti svoje vrijednosti.
9. Zapamti da je šutnja ponekad najbolji odgovor.
10. Atmosfera ljubavi u tvojoj kući temelj je tvog života.
11. Podijeli svoje znanje. To je put da postaneš besmrtan.
12. Jednom godišnje idi negdje gdje nisi bio nikad prije.
13. Zapamti da je najbolji odnos onaj u kome vaša ljubav jedno za drugo prekoračuje vaše potrebe jedno za drugim.
14. Presudi svoj uspjeh po onome čega si se morao odreći da bi ga postigao.
15. Uživaj svom predanošću u ljubavi i umijeću kuhanja.
16. Daj ljudima više nego što očekuju, i čini to rado.
17. Nauči svoje omiljene stihove napamet.
18. Ne vjeruj svemu što čuješ, ali daj što imaš.
19. Kad govoriš, bilo što, budi iskren.
20. Kad nekom govoriš, gledaj ga u oči.
21. Imaj bar šest mjeseci dugu vezu prije nego se vjenčaš.
22. Vjeruj u ljubav na prvi pogled.
23. Ne smij se snovima drugih ljudi.
24. Voli duboko i strasno. To te, doduše, može povrijediti, ali je jedini način da u potpunosti živiš.
25. U sukobima se bori fer. Ne koristi se ružnim riječima.
26. Ne cijeni čovjeka po njegovim rođacima.
27. Govori polako, ali misli brzo.
28. Kad ti postave pitanje na koje ne želiš odgovoriti, nasmiješi se i reci: «Bez komentara!»
29. Pomozi svojoj majci jer ni njoj nije lako s tobom.
30. Kaži «na zdravlje» kad netko kihne.
31. Kad postaneš svjestan svoje greške, priznaj je i uči iz nje za svoju budućnost.
32. Smiješi se dok telefoniraš. Osoba s kojom razgovaraš čut će to u tvom glasu.
33. Vjenčaj se s osobom s kojom rado razgovaraš. Kada ostarite, ta će se sposobnost isplatiti kao i sve drugo.
34. Čitaj više knjiga i manje gledaj TV.
35. Živi dobrim i časnim životom. Kada ostariš, moći ćeš se osvrnuti i pritom još jednom uživati u životu.
36. Imaj povjerenja u Boga, ali ipak pazi na sebe i druge.
37. Vrlo je važno imati atmosferu punu ljubavi. Učini sve što možeš da stvoriš miran i harmoničan dom.
38. Razgovaraj o sukobima s ljudima koji su ti dragi, imaj na umu samo trenutnu situaciju. Ne govori o prošlosti.
39. Ne zaboravi čitati između redaka.
40. Podijeli svoje znanje, tako da možeš drugima pomoći da napreduju.
41. Budi brižan prema našem planetu.
42. Moli se, jer molitva ima nemjerljivu moć.
43. Ne prekidaj nikoga dok te hvali.
44. Vodi brigu o vlastitom životu.
45. Ne vjeruj nikome tko te ne gleda u oči dok te ljubi i priča s tobom.
46. Ako zarađuješ puno novca, upotrijebi ga da i drugima za života pomogneš. To je najveća korist koju novac može imati.
47. Imaj na umu da je tvoj karakter - tvoja SUDBINA.
48. Ne manipuliraj ljudima jer oni nisu tvoji robovi, ne omalovažavaj ih, nego ih pusti da kažu svoje mišljenje i saslušaj njihov govor, jer oni su živa bića kao i ti.


Pa što čekate? Na praksu!:-)

- 11:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Što je Dubravka spjevala

PJESMA VJETRA

Bol mi razdire grudi
a suze zamagljuju oči
tamo u daljini vjetar pjeva:
"ON TE VARA, ON NEĆE DOĆI."
Iz dana u dan
moja bol je sve veća
duša me sve više boli
a vjetar nemirno pjeva:
"ON NEĆE DOĆI, ON TE NE VOLI."
Tuga mi obuzela srce
i oči crvene od plača
još čujem glasove vjetra:
"KAD NEŠTO PROĐE, VIŠE SE NE VRAĆA."
Vjetar je tužno jecao
padale su kiše...
List je tiho šaputao:
"NEĆE SE VRATITI VIŠE!"



SIMPATIČNA MALA

Ušao si bez kucanja
u malo srce moje
i mog sna ponor
slomile su oči tvoje.

Ušao si bez kucanja
u dio moje male duše
i osjećaji ljubavni
sad me stalno guše.

Ušao si bez kucanja
niti rekao mi hvala
za tebe sam uvijek bila
samo simpatična mala!



NJEMU

Sjedim u kutu sobe,
opet sam noćas sama,
sjedim i mislim na tebe
a oko mene je tama.
Tužna sam svake noći,
plašim se novog jutra,
svega što donosi dan
i što će se dogoditi sutra.
Plašim se da ću te sresti
i da ću ponovno osjetiti tugu...
Plašim se da preživjeti neću saznam li da imaš drugu...


- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 03.11.2005., četvrtak

P.S. Dubravka

POŠTANSKI SANDUČIĆI

Što su to poštanski sandučići? Pa to su vam "kutije" u koje naši poštari ostavljaju poštu.
Da.... kutije? Obične kutije? Pa da i ne!
Zašto ne? Zato jer sandučići mogu biti raznih oblika i veličina, a ne samo u obliku nekakvog pravokutnika... već... nekakve stražnjice sportaša... bicikli... životinje, npr. krave... dvorci... Ne vjerujete mi? Pogledajte ove slike i uvjerite se sami da poštanski sandučići mogu biti i jako zanimljivi!!!
- 23:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

A sad Petra komentira vijesti

MUŠKARCI OPTEREĆENI GRUDIMA

"Muškarci vole velike grudi. Ali, samo na ženama. Sve je više muškaraca u svijetu koji očajnički traže pomoć estetskih kirurga želeći da im - smanje grudi!" (Pročitajte - cijelu vijest)

Stvarno ne mogu vjerovati ovakvim vijestima! Dok se neke žene trude imati što veće grudi i što ljepše, za razliku od njih, muškarci ih žele smanjiti. Kako smo u ovom tekstu vidjeli da se oni zbog toga podvrgavaju operacijama da bi ih smanjili, žene se podvrgavaju operaciji da bi ih povećale. Mislim, zašto ti ljudi nisu zadovoljni onime što imaju? Nitko od nas nije savršen i te neke nesavršenosti treba prihvatiti i treba isticati ono što zapravo i je savršeno, a to je ona unutarnja ljepota (iako ni to kod nekih nije tako). Ovaj Londončanin iz teksta je zapravo možda sasvim dobar tip i mislim da bi se neka žena prije zagledala u njegov karakter nego u njegove, da prostiš, sise. Fizički izgled je najmanje važan, jer prije ili poslije počneš stariti, imaš bore, sve ti visi, a ona unutarnja ljepota je jedino što može vječno živjeti. Ali ako se taj Londončanin sad bolje osjeća, odobravam to. Svi mi imamo neke veće ili manje nedostatke, odnosno one koje se vide ili se ne vide. Imala vi ovo ili ono, naposljetku te ipak svi tvoji prijatelji, roditelji, dečko/cura okarakteriziraju ne kao lijepu s velikom guzicom, nego kao dragu, dobru, vedru osobu koja ima dobar karakter. Istina je da će ljudi uvijek prvo primijetiti vanjski izgled, ali to će potpuno zanemariti kad vas upoznaju kao osobu. Vanjski izgled uopće ne mora imati nikakve veze s karakterom. Netko može biti star, a ponašati se kao dijete i obrnuto. Bile grudi velike ili male, prevelike ili nikakve uopće, trebali bi svi prihvatiti sebe i svoje nedostatke. Koliko sam samo puta čula kad su žene koje su radile plastičnu operaciju grudi kasnije požalile i plakale jer su neke oboljele, pa su sad na tabletama, a neke su se još 5 puta morale operirati jer im operacija nije uspjela iz prve. Upropastile su si i grudi i život. Neke su izjavile da tek sad znaju da su trebale biti sretne sa svojim prirodnim grudima i ništa ne mijenjati. Nekima su operacije uspjele, a nekima ne.One kojima nisu cijeli život će se kajati zbog te jedne jedine odluke. Pa vi riskirajte, bili vi muško ili žensko...



TRAŽI SE ŽENA!

"Jedan je samac iz Kalifornije u nastojanju da pronađe ženu smislio originalan plan. Svjestan toga da mu buduća supruga neće pasti s neba, ovaj je 44-godišnji bankar unajmio billboard i lansirao on-line kampanju." (Pročitajte - cijelu vijest)

Ljudi u današnje vrijeme stvarno na svakakve načine traže svog životnog partnera, što je i razumljivo s obzirom da su se promijenile njihove životne navike. Djelomice to je povezano s razvojem tehnologije i liberalnijim načinom razmišljanja i pogleda na nalaženje svog životnog partnera. Ovaj samac iz Kalifornije, Dean, na veoma je originalan način odlučio potražiti svoju životnu partnericu i time izazvao veliku pozornost u javnosti. Drugi ljudi služe se malo manje eksponiranim načinima, ali isto tako veoma efikasnim (oglasnik, internet...). Neki su ipak sretnije ruke, pa nađu svog partnera u dugogodišnjem prijatelju, na radnom mjestu ili čak u istom mjestu stanovanja. Neki bi za ljubav učinili baš sve, čak se i odselili na drugi kraj Zemaljske kugle da budu s voljenom osobom. Zapravo, trebali bi biti sretni ako nađete tu osobu, jer neki nisu te sreće da je nađu, a nekima je suđeno biti s osobom do koje im nije nimalo stalo. Ovi manje eksponirani načini, oglasnik i internet, možda i nisu za svakoga, jer većinom ljudi vas ismiju, neki te stranice namjerno preskaču, a postoji mogućnost da osoba koja vam se javi ima loše namjere ili vam se krivo predstavi i vuče vas za nos. Ipak su najbolja «oči u oči» upoznavanja, jer tad ipak vi vidite reakcije osobe i znate otprilike kakve su namjere i kako osoba izgleda. Naprotiv, ne mislim da su oglasnici i takva upoznavanja loša - tko voli, nek izvoli. Možete baš preko interneta naći osobu svog života. Dean je ipak našao svoj najoriginalniji način i stvarno mislim da će mu se puno žena javiti, ali bit će i onih koje će ga smatrati ludim, smiješnim i očajnim. Ali, njega to vjerojatno nije briga, jer inače ne bi takvo nešto napravio. U svakom slučaju, bravo Dean i sretno!

- 21:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

prvi

dakle za pocetak kako bih mogao komentirati likvidacija1000talenata.blog.hr, a kasnije vidjet cemo. vjerojatno neki tekstovi četiricedvaaša, ali neka zasad bude neizvjesno.
- 02:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #