utorak, 19.06.2007.

EVO MALO O THOMPSONOVOM KONCERTU.....

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Thompsonu se može oprostiti sve, ali uspjeh nikako?
MAKSIMIRSKI stadion sutra će, kako je jučer najavio Thompsonov menadžer Miljenko Ćurić, biti jedna velika diskoteka. "Čeka nas neviđena zabava", također je najavio, a što o Thomsponovom koncertu i prašini koju isti gotovo u svakom gradu podigne, kako prije, tako i poslije održavanja, misle neki hrvatski glazbenici (koji se mogu pohvaliti dužim, ali i nešto kraćim "estradnim stažom" na hrvatskoj glazbenoj sceni) progovaraju Vlado Kalember, reper Nered i Ivana Kovač, koja je tek nedavno stupila na glazbenu scenu.

Veteran hrvatske glazbe, Vlado Kalember, kaže kako na Thompsonov koncert ne može doći jer u isto vrijeme nastupa na Bjelolasici s grupom "4 Asa". "Inače ne idem na koncerte uopće, ne volim samoga sebe slušati, a kamoli druge!", započinje kroz smijeh Kalember.

"No, mislim da Thomspon radi sjajan posao, ali mislim da je on tipičan primjer onog hrvatskog sindroma: Ako je uspješan, udri po njemu", dotaknuo se pjevač stare maksime da se nekomu "može oprostiti sve, ali uspjeh nikako". Upitan što misli o ustaškoj simbolici koju Thompsonova publika nerijetko donosi na njegove koncerte, odgovara: "Ja živim lokalno, ali mislim globalno. Takvih elemenata ima svugdje po svijetu. U Americi tako postoje tipični južnjački bendovi koji dan danas ističu rat između sjevera i juga, u svojoj ikonografiji ističu južnjačke unioforme i slično", nastavlja Kalember, te dodaje kako smatra da je Thompsonov najveći problem to "što pjeva na hrvatskom jeziku".

"Uvijek se tu nađu neki, nazovimo ih ´glazbenobrižnici´ koji će sve zapadnjačko smatrati najboljim pa makar to bila i loša kopija. Pa i američki rock´n´roll potječe od teksaške narodne glazbe, zašto Thompson ne bi svoju glazbu temeljio na našoj narodnoj glazbi?", kaže Kalember, te dodaje kako, u krajnjem slučaju, sva ta medijska prašina koja se diže u vezi Thompsona, pa makar ona bila i negativna, samo njemu "tjera vodu na mlin".

Reper, s nešto manjim glazbenim stažom od onoga kojime se Kalember može pohvaliti, Nered, kaže kako sutrašnji koncert neće propustiti te kako bi mu bila čast nastupiti s Thompsonom. "Danas sam razgovarao s njim i rekao mu da bi mi bila velika čast nastupiti s njim, on je kazao kako je to tehnički izvedivo, no da na njegovim koncertima inače ne nastupaju predgrupe", kaže Nered, koji Thompsona opisuje kao poštenog čovjeka, dodavši kako mu je žalosno što ljudi "koncert jedne Cece Ražnjatović prihvaćaju kao nešto normalno, dok se Thompsonu nastupi zabranjuju i dovode u kontekst ustaštva". "To je jedini čovjek koji je opjevao domovinu i koji njeguje tradicionalne vrijednosti, obitelj i slično", kaže reper, te dodaje: "Gadi mi se što je u Hrvatskoj danas OK biti sve drugo, samo ne Hrvat".

Ivana Kovač, koja se tek nedavno bacila u glazbene vode, započevši pjevačku karijeru u grupi Magazin, kaže kako Thomsponovu glazbu ne sluša te kako jedino iz tog razloga ne bi išla na koncert, no dodaje kako u njegovoj glazbi ne vidi nikakvu ustašku simboliku. "Mislim da je njegova publika više sama nametnula tu simboliku njegovim pjesmama, nego što je on to sam učinio", kaže Ivana, koja ipak smatra kako politici nije mjesto u pjesmama.

"Sjećam se još za vrijeme rata, bilo je puno pjevača koji su pjevali domoljubne pjesme, ´Za dom spremi´ bila je pjesma koju su svi 90-ih godina pjevali", kaže Ivana, te dodaje kako prije svega treba znati razliku između domoljublja i ustaštva.


- 12:37 - komentari (3) - print - EVO MALO O THOMPSONOVOM KONCERTU..... -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.