Plavi Dnevnik

srijeda, 28.11.2018.

100 godina od Kraljevine SHS

Prošlo je 100 godina od ulaska Hrvatske u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Te daleke 1918. godine se ujedinjenje južnoslavenskih naroda činilo najidealnije i najpovoljnije za Hrvate, ali vrijeme je pokazalo da su Hrvati ipak izvukli najdeblji kraj. Kako nas povijest uči, ideja je o južnislavenskim narodima je nastala upravo kao plod hrvatske inteligencije u onom vremenu. Ta ideja se danas pak najviše osporava u Hrvatskoj.

Da nije došlo do ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca, postoji velika mogućnost da bi vodeće sile Antante Italiju i Srbiju "isplatile" teritorijem Hrvatske.

Od samih početaka prve Jugoslavije nastale su razmirice i neslaganja unutar vodećih političara zemalja sudionica. Naš poznati političar onog vremena, Stjepan Radić, se zalagao da nova država ima federalno republikanstvo kao uređenje, dok su Srbi bili za unitarno monarhističko ustrojstvo države. Na kraju su Srbi i pobijedili, a Hrvatska je izgubila sve što je imala tisućljećima, od Sabora do vlastitog domobranstva.

Nezadovoljstvo novom državom hrvatski narod je iskazao na samom početku kada 5. prosinca 1918. građani izlaze na zagrebačke ulice tražeći izlazak iz Kraljevine SHS i osnivanje samostalne hrvatske države. Poznato je da je taj ustanak okončan krvlju.

Na pitanje zbog čega i zašto je došlo do međunarodnih sukoba unutar novoosnovane države, odgovor se krije u činjenici da je Srbija, kao najjača strana u novoj državi, htjela nametnuti svoj režim i svoje ideale ostalim sudionicima.

Nakon Radićeve smrti postalo je jasno da će novoosnovana država biti kratkog vijeka, čime su i potvrđene njegove riječi 'ne srljajte kao guske u maglu'. Te riječi pamtimo i danas.

Kako je vrijeme odmicalo, nezadovoljstvo zajedničkom državom postajalo je sve izraženije kod Hrvata. Uspostavljanje diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića uvelike doprinosi jačanju nezadovoljstva i težnji za samostalnom Hrvatskom.

Dolaskom Karađorđevića Kraljevina SHS postaje Kraljevina Jugoslavija, da bi početkom II. svjetskog rata potpuno nestala. Nakon rata dolazi do uspostave druge Jugoslavije iz koje Hrvatska izlazi 1991. godine, kao samostalna Republika Hrvatska.

Prolivenom krvlju naših dalekih i bližih predaka, kao i krvlju hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu izborena je i osnovana samostalna država za kojom smo godinama težili.

Pogledavši unatrag i analizirajući povijest osnutka hrvatske države, postavlja se pitanje da li smo uopće trebali ulaziti u zajedničku državu sa susjednim državama i da li je to bio dobar potez ?

U ono vrijeme se taj potez činio ispravnim, ali sva događanja koja su se kasnije dogodila su dokaz da se tada napravio pogrešan potez koji je ostavio i ostavlja i nadalje ožiljke u hrvatskom narodu, pogotovo u obiteljima hrvatskih branitelja.

Oznake: Kraljevina SHS, zajednička država jugoslavenskih naroda, jugoslavija, SFRJ, stvaranje samostalne hrvatske države, povijest Hrvatske, stjepan radić, hss, Hrvatska seljačka stranka, politika, Kraljevina Jugoslavija, domovinski rat, hrvatski branitelji, federalno republikanstvo, Hrvat uz Hrvata, nezadovoljstvo hrvatskog naroda Kraljevinom SHS

- 17:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #