četvrtak, 13.01.2005.

Pridružujem se blogericama protiv zabrane pobačaja

Ne želim propagirati pobačaj, želim samo staviti neke činjenice na blog koje bi svakom razumnom čovjeku trebale pokazati da zabrana pobačaja nije rješenje civiliziranih zemalja.


- 61% populacije živi u zemljama gdje je dozvoljen pobačaj, a 39% u zemljama gdje je pobačaj zabranjen.
- Od 46 miliona pobačaja koji se svake godine naprave u svijetu, 20 miliona se napravi u zemljama sa zabranom pobačaja.
- Prema WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) u zemljama gdje se obavlja nelegalno pobačaj je vodeći uzrok smrti budućih majki (78,000 žena umre godišnje od posljedica nestručno napravljenog pobačaja).
- Otprilike 219 žena dnevno umire od posljedica nelegalnog pobačaja.


(Izvori:
Abortion Worldwide
Fact Sheet:Impact of illegal abortion)

Iz ovih nekoliko brojki je vidljivo da se više pobačaja događa u zemljama koje brane pobačaj nego u zemljama koje ga dozvoljavaju. Dakle, pobačaj neće nestati ako se zakonom zabrani, samo će ga raditi nestručni ljudi sa nedozvoljenim sredstvima, što će na kraju rezultirati smrću žena koje žele ili moraju pobaciti.

Ja sam osobno za pravo na pobačaj.
Nije lako donijeti odluku da ćeš pobaciti. Nije lako proći kroz cijelu proceduru. Čitala sam doživljaje žena koje su pobacile, pričala sa svojom prijateljicom koja je pobacila i sve se slažu da je to jedna od najgorih stvari koje su morale napraviti. Ali, nisu imale izbora.
Nitko nema pravo zapovijedati ženi što može, a što ne može napraviti sa svojim tijelom. Zabranjujući pobačaj žene se “stavlja na njihovo mjesto”, označava ih se kao maternicu bez sposobnosti donošenja odluka, kao rasplodnu životinju, a ne kao ljudsko biće koje ima i svijest i moral i osjećaj odgovornosti i kao takva može odlučiti što je dobro ili loše za nju.

Pobačaj možda jest ubojstvo, o tome se još svađaju liječnici i stručnjaci, ali zabrana pobačaja je definitivno ubojstvo – ubojstvo slobode izbora, ubojstvo žena koje umiru od nelegalnih pobačaja.
- 11:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>