Ekološka udruga Cvit soli - Pag

srijeda, 24.02.2010.

Mišljenje Udruge poslano Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Predmet: „Kanal Grad Pag - Košljun" – poziv na KLASU 351-03/10-09/1

S obzirom da iz nama dostupnih članaka nije jasno da li je javna rasprava otvorena ili nije, mi se uključujemo na Vaš poziv u kojem ste izjavili da želite doznati što o projektu misle građani.

Ekološka udruga Cvit soli, registrirana u Pagu, o projektu kanal Pag – Košljun misli da se ovim projektom nepovratno devastira i unazađuje kompletan Grad Pag i uništava veliki dio eko sustava kao i kulturnih dobara. Šokirani smo da se netko na ovako beskrupulozan način usudi dirati u naš Grad i otok. Sam projekt doživljavamo kao teroristički napad na našu opstojnost i da se na ovaj način netko igra Boga. Ovo je gora agresija na naš otok nego što smo doživjeli raketiranjem Paškog mosta koji je u to vrijeme prije 20 godina bio jedina poveznica sjeverne i južne Hrvatske. Od kud bilo kome pravo da UNIŠTI:
- mrijestilišta riba,
- ornitološke rezervate,
- pašnjake,
- ljekovito i endemsko bilje,
- morsko dno sa biljnom i životinjskom raznolikošću,
- Solanu – jedan od glavnih izvora prihoda pažana kroz povijest pa i danas,
- zavjetnu procesiju za Velu Gospu,
- arheološka nalazišta u Starom gradu
- kompletnu Pašku uvalu (značajno izmjenjenim morskim strujama i nanošenjem mulja sa nesagledivim posljedicama)
- kulturna dobra stare foše solane i dio gradske jezgre
- Košljun i pripadajuće uvale
- more zatrpavanjem i ljekovito blato koje je medicinski i laboratorijski dokazano još početkom prošlog stoljeća, te s time štete u turizmu
- prometnu i svaku drugu komunikaciju u Gradu Pagu i podjeli otok u kojem će se dio grada Paga nalaziti na jednom otoku, a dio na drugom
- nas i naše zdravlje

U projektu stoji da je cilj projekta prometno povezivanje dvaju zaljeva, ali to povezivanje razdvaja i uništava postojeću povezanost otoka koja je daleko bitnija. More od starog mosta do solane i do Lokunje ovime nestaje i postaje kanal. Smatramo njihov zahtjev za izdavanje upute o sadržaju SUO neutemeljenim, jer priloženi idejni projekt predstavlja uništenje svega onoga što Pag čini Pag. Nećemo napominjati da se ovaj idejni projekat kosi i sa zakonima Republike Hrvatske, pa i Ustavom zagarantiranog prava na život o čemu ćemo obavijestiti sve nadležne institucije RH i šire.

Treba stvari nazvati pravim imenom, ovdje se radi o kamenolomu što bi i vi trebali uočiti.

- 18:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.02.2010.

Priopćenje eko udruge Cvit soli iz Paga, povodom 2 veljače – Svjetskog dana močvarnih staništa.

Svake se godine 2. veljače obilježava kao Svjetski dan močvarnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije.

Močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Ova vrlo produktivna staništa posebno su značajna zbog bogatstva i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta. Primjerice, uz njih je ekološki vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja. No, jednako kao za ptice i ostale životinje i biljke, močvarna staništa su oduvijek imala značajnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije te predstavljaju spremišta biološke i genetske raznolikosti i staništa brojnih gospodarski iskoristivih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i mogućnost za razvoj turizma i rekreacije te imaju i kulturnu vrijednost.

Najvažniji međunarodni sporazum o zaštiti močvarnih staništa je Ramsarska konvencija o močvarnim staništima, potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine. Konvencija ima 154 stranke, uključujući i Republiku Hrvatsku. To je međuvladin sporazum koji čini okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i razumnom odnosno održivom iskorištavanju močvarnih staništa. Konvencija obvezuje svaku stranku na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju, kao i na posebne obveze vezane uz močvarna staništa od međunarodne važnosti koja se upisuju u tzv. Ramsarski popis. Močvarna staništa prema ovaoj konvenciji definirana su kao "područja močvara, bara, tresetišta ili voda, bilo prirodna ili umjetna, stalna ili privremena, sa vodom stajaćicom ili tekućicom, boćatom ili slanom, uključujući morsku vodu, čija dubina za oseke ne prelazi 6 metara."

Na otoku Pagu močvarna staništa su Velo i Malo blato , Kolanjsko blato te umjetno načinjeno močvarno stanište kao Solana Pag. Velo, Malo te Kolanjsko blato zaštićeni su kao orintološki rezervati od 1988. Inače blata su mediteranske močvare koje su danas rijetkost i čiji značaj stalno raste s obzirom na sve veću ugroženost močvarne ornitofaune i nestanak močvarnog biotopa u cijeloj Europi. Oni predstavljau, pogotovo u ovim područjima, rijetka utočišta za ptice močvarice u vrijeme njihova gniježđenja, selidbi i zimovanja. Prema posljednjim istraživanjima ovdje je zabilježeno oko 160 vrsta, od kojih je 66 gnjezdarica. Gnijezde: trstenjak, mali gnjurac, morski kulik, liska (za priobalje rijetkost), patke, posebno značajna ugrožena velika ševa, prepelice te niz ptica pjevica a posebnost je gniježđenje patke kreketaljke, ugrožene u europskim razmjerima, a u Hrvatskoj vrlo rijetke i malobrojne gnjezdarice. Za odmorišta i hranilišta tijekom selidbi i zimovanja koriste ih: eje močvarice, patke, gnjurci, čaplje... a u proljeće se ovdje zadržava čak 24 vrste ćurlina (vivci, prutke, pršljivac, pozviždači, šljuke, žalari i druge) te čaplje, blistavi ibis itd. Na staništu Solane Pag jedino je gnijezdilište morskih kulika, izuzetno ugrožene ptice. Prema podacima iz Nacionalne ekološke mreže, ovo stanište je kritično ugroženo, a kao razlozi se navode između ostalog , lov I krivolov, divlja gradnja, odumiranje tradicionalnog poljodjelstva i stočarstva. Mjere zaštite koje Hrvatska treba provoditi kao zemlja podpisnica Ramsarske konvencije su zakonska zaštita preostalih očuvanih močvarnih staništa, regulacija lova I krivolova, zabrana odlaganja gradjevinskog materijala te potpora solanama radi opstanka s tradicionalnim načinom proizvodnje. O Velom , Malom I Kolanjskom blatu skrbi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode I drugim zakonskim propisima. Nastaviti će se turistička valorizacija ornitološkog rezervata Veliko blato financiranjem iz projekta COAST (cca 100.000.-kn). Cilj projekta je prikaz Velikog blata kao važne postaje u turističkoj ponudi otoka Paga za promatrače ptica i sve popularniji bird watching. Obzirom da je u prošloj godini završeno istraživanje i monitoring ptica, na temelju dobivenih podataka izraditi će se priručnik za praćenje ptica.

- 18:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Svibanj 2011 (3)
Listopad 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Projekti i događanja u Gradu Pagu. Ekologija i ekološke akcije.
    Zaštita okoliša. Očuvanje biološke raznolikosti na otoku Pagu.Educiranje o zaštićenim vrstama životinja i biljaka na otoku Pagu.

Linkovi

Propisi i dokumenti

"ČUVAJMO PRIRODU KAKO BI I ONA NAS ČUVALA"


  • Stručni članci objavljeni na internetu o otoku Pagu

    OTOK PAG NA STARIM KARTOGRAFSKIM PRIKAZIMA
    http://hrcak.srce.hr/file/14775