Duh na Lokrumu

11 srpanj 2007



Na otočiću Lokrumu ispred Dubrovnika prije nekoliko dana pojavio se duh! Bijelu siluetu u benediktinskom samostanu vidio je radnik koji je ostao popravljati stolce u restoranu.


Radnik je želio ostati anoniman, piše Večernjak, te nije novinarima želio pričati o tome što je vidio u u predvečerje prije pet dana. No, u jednom trenutku ispred njega se pojavila jaka svjetlost u kojoj se nazirala bijela silueta. Šokirao se te pozvao prijatelja koji ju je snimio mobitelom, a fotografija duha brzo se počela širiti Dubrovnikom.

Prokleti otok
Mnogi su u priču povjerovali, pogotovu zato što je riječ o Lokrumu.


Benediktinski samostan na Lokrumu

Naime, prelijepi otok njegovi su prvi vlasnici, benediktinci, prokleli jer ih je vlast Dubrovačke Republike protjerala s Lokruma. Prema legendi, noć prije odlaska s Lokruma kružili su otokom sa svijećama okrenutim naopako proklinjući sve buduće vlasnike. Prokletstvo se, po legendi, može skinuti samo ako se pokupi sav vosak koji je te večeri potekao.

Nasilne smrti vlasnika
Valja napomenuti da je Lokrum bio i u vlasništvu austrijske kraljevske obitelji te da su svi njegovi vlasnici, vojvoda Maksimilijan I., prijestolonasljednik Rudolf te carica Elizabeta, poznatija kao Sissi, umrli nasilnom smrću. Na Lokrum se navodno 1191. godine iskrcao Richard Lavljeg Srca i na njemu našao spas od oluje. U znak zahvalnosti, piše Večernji, Richard je u Dubrovniku dao sagraditi katedralu.

net.hr


Znate li za onaj dvorac, kako se već zove, gdje turisti idu da bi sreli duhove i navodno je dosta njih imalo zanimljivih iskustava tijekom noći.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.