Australija - Deadly Sun

20 svibanj 2007

Činjenica je da je najveći broj oboljelih od kožnih bolesti uzrokovanih suncem u Australiji. Jedna žena koja živi u Australiji kaže da je u nekim školama uvedeno obavezno nošenje kapa, ali nije sigurna je li to samo neke škole uvode ili je to vlada odredila.

Njena izjava:

This was introduced through the anti-cancer association, but not sure if it is compulsory through the government or it is just up to each school, not sure also if they have to wear hats at high school. My daughter’s school has a compulsory rule, no hat no play; they have to stay under the sheltered areas. Yet the parents participated in this choice so it really was an equal decision. The Australian sun is deadly, and that is a fact. We have the highest amount of skin cancer deaths in the world. If you are not used to it, you will burn very quickly, some days are so hot it is like being in an oven. The only time the kids do not wear hats is during the winter and most schools are aware that the children need the daytime sunlight for vitamin D.


Izgleda da je uvelo i sunčane naočale...

SYDNEY - Zbog povećanog broja očnih bolesti i raka kože, naočale za sunce trebale bi postati obvezni dio školske odore - smatraju znanstvenici u Australiji. Rezultati istraživanja na 640 adolescenata, koji bi trebali biti predstavljeni na oftalmološkoj konferenciji krajem ovog tjedna, pokazuju da je zbog jakog zračenja od sunčevog svjetla porastao broj očnih bolesti i raka kože. Istraživanjem je utvrđeno da gotovo 74 posto učenika ima sunčane naočale, ali ih koriste kao modni detalj i vrlo ih rijetko nose. Također je zabilježena vrlo niska svijest o tome da jako zračenje može izazvati bolesti oka, kao što su mrena ili rak kože na kapcima.

Prof. Dinesh Selva s Instituta za oftamologiju kaže da je područje kapaka vrlo često kritično područje na kojem se javlja rak kože. - Da se u škole uvede pravilo nošenja naočala za sunce, to bi imalo učinak, kao što je dobar potez bio obvezno nošenje kapa u mnogim australskim školama - tvrdi prof. Selva.

jutarnji.hr


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.