petak, 30.06.2006.

Faerun...Religion...

Božanstva Faeruna su duboko upletena u funkcioniranje svjetske magijske ekologije i života smrtnika. Faerunski stanovnici skoro uvijek imaju zaštitničko božanstvo. Svi u Faerunu znaju da oni koji umru bez božanstva koje će ih ispratiti na prikladnu presudu u zemlje mrtvih, provode vječnost mučeći se u Wall of the Faithless.
Odabir glavnog zaštitničkog božanstva ne znači da se osoba klanja i moli samo jednom božanstvu. U prikladnim trenucima, osoba može štovati skoro svako božanstvo, čak i neka koja ne mogu izabrati kao glavno božanstvo. Npr. lawful good mornari nikada nebi pomislili da izaberu Umberlee, zlu božicu oceana, kao svoje glavno zaštitničko božanstvo, ali bi bilo teško pronaći mornara koji nije ponudio žrtvu Umberlee prije nekog putovanja ili joj davao obećanja tijekom oluje. Također, zli sljedbenici Maske, božanstva lopova, mogu ostaviti donaciju u hramu Tymora-e, božice sreće, prije velike pljačke iako je Tymora dobra božica.
Odabiranje zaštitničkog božanstva obezbjeđuje osobu kontaktima po svijetu, pogotovo ako je poznato da osoba služi u božanske svrhe. Osoba čije je glavno božanstvo Helm će najčešće dobiti pomoć - liječenje, smještaj, pristup čarolijama...
Što je velika briga mnogih avanturista, osoba koja umre bez glavnog božanstva ne može biti oživljena bilo kakvim smrtnim sredstvima manjima od čarolija čuda ili želje. Kda takva osoba umre smatra se jednim od Faithlessa i njegova duša se koristi za formiranje zida koji okružuje kraljevstvo Kelemvora, boga mrtvih. Smrtna akcija ne može poništiti ovu sudbinu i ukoliko prijatelji te osobe ne mogu srediti direktnu intervenciju drugog božanstva (ili učine čudo ili želju, čarolije koje simboliziraju intervenciju drugog božanstva) ta osoba se neće vratiti u život.
Poštivanje zaštitničkog božanstva implicira neku osobnu povezanost sa tim božanstvom. Zbog ove veze nemoguće je da osoba ima božanstvo sa radikalno drugačijom osobnošću i uvjerenjima od svojih. Pri izabiranju glavnog božanstva, ako je osoba divine spellcaster, prati se pravilo ''one step'' (uvjerenja i osobnost mogu biti do jednog ''koraka'' drugačiji od zaštitničkog božanstva).
Glavno božanstvo je moguće mijenjati, ali to nije odluka koja se donosi olako i brzo. Ako je osoba bilo koje klase, osim divine spellcastera, mijenjanje glavnog božanstva je obična stvar i odluka da se to učini ne zahtjeva intervenciju hrama novog božanstva (iako je primanje blagoslova uobičajeno da bi se dokazala vjernost novom božanstvu). Osoba koja često mijenja glavna božanstva će dobiti reputaciju da je slaba u vjeri i riskira da bude označena kao jedna od Lažnih u posmrtnom životu. Ljudi biraju glavna božanstva iz Faerunskih i Mulhorandi pantheona, bazirano na regiju u kojoj žive ili su odrasli, dok neljudske rase obično izaberu glavno božanstvo iz svojeg pantheona iako mogu izabrati i božanstvo iz ljudskih pantheona. Ona bića koja ''zastrane'' u biranju božanstava tj. izaberu neko koje nije u njihovom pantheonu, se ne smatraju izopačenicima već znatiželjnicima jer takva pojava nije rijetka.
Klerik ili druid koji napravi manji prijestup (uvredu) protiv svog božanstva ili ignorira dijelove božanske dogme je kriv i počinio je grijeh. Ovome podliježu i paladini,rendžeri i drugi divine spellcasters. Tipična pokora za manje grijehe je provođenje sata u molitvi, mala donacija hramu i rađenje manjih poslova za hram. Za srednje grijehe pokora je provođenje dana do tjedna u molitvi, davanje većih donacija hramu ili odlazak u manju potragu za hram, dok pokore za velike grijehe zahtjevaju provođenje mjesec dana ili više u molitvi, izdašne donacije, potrage i moguće čarolije ispaštanja (koje često zahtjevaju potrage same po sebi). Ako se vrijeđanje crkvene dogme nastavi to može rezultirati gubljenjem svoje klase (kod spellcastera, što se ne odnosi na oružje i oklope) dok se grijesi ne iskupe.Italija je bila...pa Italija! Fenomenalna! Malo fizički naporna jer smo morali prehodati procesiju od 14km sa bakljama, ali sve u svemu bilo je super. Ma Gardaland vam neću ni opisivati jer vam tako nedajem pravilan opis pa vas samo zakidam za doživljaj. Sada se kuham kod kuće i razmišljam kako da pobjegnem od sestre koja mi u zadnje vrijeme ide užasno na živce (upravo sada!). Još malo pa sam gotova sa pisanjem ''scenarija'' za strip, idem na more pa se moram požuriti. Ali prije toga se moram još malo naraditi u Vk i Os :P


Ssussun pholor dos...


<< Arhiva >>