Nogometna pravila

ponedjeljak, 20.09.2004.


Formacije


U nogometnu se formacije mijenjaju nekada uoči svake utakmice, ovisno o protivniku, a nekada i za vrijeme same utakmice, ovisno o rezultatu.

Momčad koja mora napadati ima više igrača koji sudjeluju u napadačkim akcijama od one koja ima želi obraniti pozitivan rezultat.

Formacije se označavaju od obrane do napada, no ne uključuje vratare. Npr. formacija 4-4-2 znači da momčad igra sa četiri igrača u obrani, četiri igrača u veznom redu i dva napadača.

Predstavit ćemo vam nekoliko najosnovnijih formacija koje koriste profesionalne momčadi, kao i uloge igrača u njima.

4-4-2

Ovu formaciju najčešće koriste engleski klubovi. To je sustav koji je lako prilagodljiv i napadu i obrani.

U obrani su dva bočna igrača, čija je zadaća spriječiti protivničke prodore po boku, te dva stopera, koji čuvaju protivničke napadače.

Vezni red se sastoji od dva središnja vezna i dva bočna vezna. Središnji vezni moraju biti dobro uigrani - kada jedan ide u napad, drugi mora ostati u svojoj poziciji kako bi osigurao obranu od eventualnog kontranapada. Bočni vezni igrači bi trebali slati centaršuteve svojim napadačima, ali i pokriti svoj prostor u obrambenim zahtjevima.


4-3-3

Ovo je napadačka formacija, kojom se pokušava razvući protivnička obrana.

Tri vezna igrača moraju igrati jedan blizu drugoga, kako bi se zaštitila obrana, dok napadači šire igru i protivničku obranu, kako bi se stvorio prostor za okomita ubacivanja ili centaršuteve.

Malo momčadi počinju utakmicu u ovoj formaciji, no ako treba postići gol pred kraj utakmice trener može poslati trojicu u napad.


3-5-2

Formacija 3-5-2 se može igrati na više načina. Trojica u obrani mogu igrati u liniji ili sa liberom i dva stopera, vezni red može igrati sa dva središnja vezna i defanzivnim veznim koji je iza njih ili sa dva središnja vezna i ofanzivnim veznim tj. polušpicom.

Velik broj hrvatskih klubova igra u toj formaciji (sa liberom), a nju je koristio i Ćiro Blažević na SP-u 1998. u Francuskoj. Njome se dobije gustoća na sredini terena, te u slučaju osvojene lopte može se odigrati brza kontra ili polukontra.


5-3-2

U ovoj obrambenoj formaciji igraju tri središnja stopera (jedan može biti libero) i dva beka, koji se pridodaju napadu. Njihov zadatak je raditi na cijeloj strani terena davajući potporu i napadu i obrani.


4-5-1

Ovu formaciju često koriste momčadi koje igraju tešku utakmicu u gostima ili brane prednost u dvije utakmice. Sa 4-5-1 se dobije velik broj igrača u sredini terena, koji pokušavaju odigrati dubinsku loptu za najčešće brzog napadača.

Kako bi ovaj sistem funkcionirao napadač mora biti odličan u kontroli lopte i sposoban sačuvati loptu dok mu se ostali suigrači ne priključe u napadu.


4-4-1-1

Ova formacija je zapravo prevara protivničke obrane. Igrač koji igra iza napadača povlaći se i traži loptu u noge između protivničke obrane i veznog reda, kako bi imao više prostora i vremena za udarac ili asistenciju.

#