Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr




preporuka:

http://opcije.blog.hr
http://uspjeh.blog.hr
http://novac.blog.hr
http://crkva.blog.hr
tbf
nostalgična - meni vrlo draga pjesma

www.tbf.dalmatino.de

ljepote domovine

17.03.2005., četvrtak

makarska

Makarska (15 000 stan.) leži u podnožju Biokova, u prirodnoj luci koju s jugoistoka zatvara rt Osejava a sa sjeverozapadne poluotok sv. Petar. Makarska je gospodarsko, kulturno i turističko središte Makarskog primorja. U luci je trajektni pristan za Sumartin na otoku Braču. Sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restauracijama, trgovinama itd. Ima prekrasnu 1500 m dugu plažu u borovoj šumi i mnoge pješčane uvale.
Nastala je od Makra, naselja podno Biokova koje se kao Muccurum spomine 4. svibnja 533.g. u spisima crkvenog sabora u staroj Saloni. Tek početkom 16. st. u turskim, hrvatskim i latinskim izvorima nalazimo naziv Makarska.
Na velikom stromom gradskom trgu nazvanom u čast pjesnika Andrije Kačića Miošića uzdiže se njegov spomenik (1889., rad Ivana Rendića) i crkva sv. Marka iz 17. st., u kojoj se čuvaju vrijedne kiparske i slikarske umjetnine te djela primijenjene umjetnosti. Najljepši oltar u crkvi djelo je mletačkog kipara Petra Onigha. Ispred crkve je barokna česma iz 18. st. Na poluotoku sv. Petar nalazi se istoimena crkva iz 9. st., srušena u potresu 1962., a obnovljena 1992. g. U franjevačkom samostanu sv. Marije iz 16. st. smještena je veoma bogata knjižnica, Malakološki muzej s jednom od najbogatijih zbirki školjaka na svijetu i zbirka baroknog crkvenog slikarstva. Na obali je kasnobarokna crkva sv. Filipa Nerija i Gradski muzej. Spomenik u obliku vitke piramide, podignut 1808.g. u čast francuskog maršala Marmonta nalazi se na ulazu u grad.
Nedaleko od Makarske je Vepric svetište Gospe Lurdske. Zbog svoje prirodne ljepote i posvećenog ugođaja nadaleko je poznato mjesto hodočašća.
Kao zaštitinici Makarske u podnožju Biokova smjestila su se sela Veliko Brdo, Puharići, Makar i Kotišina, u kojoj se nalazi Biokovski botanički vrt. Ta su mjesta sačuvala ljepotu izvornoga pučkog graditeljstva, pa su danas privlačna izletišta.

www.makarska-croatia.com
za detaljnije informacije preporučam stranicu

- 14:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
- prirodne ljepote domovine,
- tradicija i kultura,
- izvorno hrvatski,
- današnji život mladih,
- divlji kapitalizam,
- odljev mozgova,
- komparativne prednosti,
- trbuhom za poslom,

autor: danijel
kontakt mail: danijel_cro@net.hr

prihvaćam sve sugestije,
želja mi je sačuvati tradiciju i kulturu hrvatskog čovjeka, prezentirati ljepote domovine,
upoznati mlade i obrazovane ljude i napraviti nešto za javno dobro
poziv
pozivam sve ljubitelje prirode,
kulturne baštine,
zabave i druženja
da daju doprinos pri izradi ove stranice,
( pošaljite zanimljive fotografije )


Unaprijed zahvalan!
Danijel