~ Kritike serija & filmova ~

subota, 01.07.2006.

Film: SUPERMAN RETURNS [Povratak Supermana]



REDATELJ: Bryan Singer
GLUME: Brandon Routh, Kevin Spacey, Kate Bosworth, James Marsden
ŽANR: akcijska avantura
GODINA: 2006.
TRAJANJE: approx. 150 min.
STATUS (Hrvatska): uskoro u kinima (početak kolovoza)
DISTRIBUTER: Issa Film&Video
FORŠPAN: LINK
SET POSTERA: LINK
IMDb OCJENA: 7,9/10


Jor-El: Even though you've been raised as a human being you're not one of them. They can be a great people, Kal-El, they wish to be. They only lack the light to show the way. For this reason above all, their capacity for good, I have sent them you... my only son.

Superman se vratio! Clark Kent (Brandon Routh), vratio se nakon 6 godina izbivanja. No, od tada se štošta promijenilo. Njegova dugogodišnja ljubav Lois Lane (Kate Bosworth) sada je udana za Richarda Whitea (James Marsden), i imaju sina Jasona (Tristan Lake Leabu). No, vratio se i zlobni Lex Luthor (Kevin Spacey), sa još jednim paklenim planom...

Davne 1938. godine svijet se upoznao sa superjunakom o kojem će se pričati, čitati, gledati još dugi niz godina, i koji će postati megapopularna svjetska ikona - sa Supermanom. Nakon niza serija i filmova, 68 godina nakon pojave Supermana u stripu dolazi nam još jedna ekranizacija., ovaj put nakon dugogodišnje filmske stanke. Filmske verzije Supermana zamrle su nakon četiri nastavka sa najpoznatijim Supermanom, Christopherom Reeveom. Ipak, žalim što veliki filmaš i veliki čovjek kakav je bio Reeve nije uspio poživiti još dvije godine da vidi svoga nasljednika u novom filmu. Nakon prva dva dijela, koja su bila odlična, treći i četvrti dio popustili su na kvaliteti i poslali filmskog Supermana u zatišje na čak 19 godina. 29. lipnja, na dan premijere u Americi, naš se superjunak vratio u velikom stilu.



Brandon Routh novoizabrani je Superman za kojeg je prije ovog filma rijetko tko čuo. Glumio je samo epizodne uloge po mnogim serijama, a uloga Supermana itekako mu pristaje. Priznajem, ja nisam tako zamišljao novog Čovjeka od željeza, no Routh itekako nije razočaravajuć izbor. Prije nego je izabran, raspravljalo se o nekim poznatim imenima. Tu su se našli i Brendan Fraser i, vjerovali ili ne, Ashton Kutcher! Mislim, odnosno, znam da bi film i redatelj Singer bili ismijani kada bi netko od njih dvojice preuzeo ulogu ovog kultnog superjunaka. Kate Bosworth izabrana je za Supermanovu ljubav, Lois Lane. No, ona ne ostavlja takav dojam kao i Routh i u filmu ima mnogo boljih glumaca. Svakako najpoznatije lice ovog filma je Kevin Spacey, odličan filmaš, koji je dobio ulogu negativca, Lexa Luthora. Osim što briljantno glumi, Luthor je začudo u filmu i najsmješniji lik, a Spacey ošišan na ćelavo me čak podsjeća na Dr.Evila iz Austina Powersa. Od sporednih likova u filmu upoznajemo glumca Jamesa Marsdena, koji tumači ulogu Loisina muža, Richarda, a nama je poznat po ulozi u filmu također po ekranizaciji stripa, u ovom slučaju X-mena - Marsden je glumio Cyclopsa. Iako svojom pojavom daje dozu humora filmu, Parker Posey, glumica koja tumači ulogu Luthorove partnerice u filmu meni je najlošiji lik i najslabija točka ovog filma. Te da zaključim sa glumcima, ne smijem zaboraviti spomenuti briljantan potez redatelja Singera. U film je ubacio arhivske snimke i glas legendarnog Marlona Branda, koji je u Supermanu iz 1978. glumio Supermanova oca, Jor-Ela, a upravo za tu ulogu iskorišten je njegov glas i arhivska snimka. Svaka čast!

Prije nepunih tjedan dana odgledao sam jedno i po satni dokumentarac pod nazivom 'Look! Up in the sky! The amazing story of Superman' u kojem se govorilo o samim počecima Supermana kao strip-junaka, sve do popularne serije 'Smallville' (kritika nešto niže) i ovog novog filmskog ostvarenja. Dokumentarac je apsolutno veličanstven, i probudio je u meni želju da što prije pogledam ovaj dugoočekivani blockbuster. Inače prvi put kada gledam film, rijetko kada ostavi neki dojam, osobito kad se radi o ovakvom blockbusteru. Zato vjerujem da će ovaj film postati nezaboravan i da će me istinski zadiviti tek kad ga ponovno odgledam na DVD izdanju. No, morat ću odvojiti mnogo vremena za to, jer namjeravam pogledati i sve specijalne dodatke, no i sam film traje veoma dugo - film bez odjavne špice traje nepuna dva i pol sata. No, svo to vrijeme doslovno vam proleti jer je film veoma uzbudljiv, maštovit, dirljiv i zadivljujuć. Box office predviđanja za prvi vikend prikazivanja su ogromna, čak se nagađa da će brojka preći 100 milijuna dolara! Možete si vjerovati koliki će ovaj film postati hit za par dana. Iako u Hrvatsku dolazi tek početkom kolovoza, siguran sam da će biti veliki hit i kod nas. No, jedina prepreka su mu drugi najiščekivaniji film ljeta - 'Pirati s Kariba 2: Mrtvačeva škrinja', za kojeg se previđa da će biti još veći osvajač Box officea od Supermana. No, datum premijere taman je usklađen da Superman sklizne sa prvih mjesta na BO-u kada njime zavladaju 'Pirati'.

Film je apsolutno magičan. Definitivno se može usporediti sa starim nastavcima, ali i sa lanjskim hitom 'Batman begins', koji me je apsolutno očarao sa mračnim ulicama Gotham citya i njegovim mračnim superjunakom. Superman nije mračan, ali pruža istu takvu magiju, kao i njegov grad Metropolis. A kad već spominjem gradove, ne smijem zaboraviti i Smallville, njegov grad iz djetinjstva. Nažalost, prikazano je samo par scena u Smallvilleu, te mislim da je mogao biti još iskorišten kako bi se prikazalo odrastanje Clarka Kenta. No, vjerujem da producenti i redatelj to nisu htjeli jer film ionako već jako dugo traje. Još bih se samo osvrnuo na sličnost između Smallvillea i ove filmske ekranizacije - primjetio sam čestu klasičnu glazbu u odorama Lexa Luthora, kao što to možemo vidjeti i u seriji. No, strip nisam čitao pa ne znam da li je on općenito fan te vrste glazbe.

Već sam spomenuo da je redatelj novog Supermana Bryan Singer. U prijašnjim sam ga kritikama također spominjao kao redatelja prva dva nastavka 'X-mena'. Singer će režirati i nastavak Supermana, kojeg, naravno, silno iščekujemo, a on je zasada previdđen za 2009. godinu. Dakle, još tri se godine moramo strpiti. Film je dosada pokupio većinu pozitivnih mišljenja od strane kritičara, što mi je veoma drago, jer sve mi se čini kako filmovi o superjunacima postaju sve popularniji i kvalitetniji. 'Spider-man 2' i 'Batman begins', su filmovi o superjunacima koji su izrazite kvalitete i čekaju ih nastavci. No, oni su postali popularni tek u zadnje dvije godine. Sjetimo se i nekih loših ekranizacija stripova - 'Hellboy', 'Catwoman', 'Punisher'... No, nisu pobacili na Box officeu... Također bih se samo osvrnuo na jednu zanimljivost - pročitao sam da je prekjučer, na dan premijere, angažiran FBI pred nekim kinima, da bi uhvatili ilegalce - uhvaćeno je 14 ljudi sa video-kamerama koji su se s njima htjeli prošvercati i snjimiti film. Skoro sam zaboravio spomenuti jednostavno zapanjujuće i briljantne vizualne efekte, koje apsolutno dominiraju filmom koji je imao budžet otprilike 250 milijuna američkih dolara. John Ottman skladao je glazbu za film, koja je također zadivljujuća i ugodna za uho. Još je jedan od mnogih koji su već surađivali sa Singerom na X-men 2.

I za kraj ove veoma dugačke kritike, moram vam reći da nikako ne smijete propustiti ovaj film koji me je očarao, ma ni da nikada niste čuli za nekog drugog lika osim Supermana ili niste ljubitelji superjunaka. Dva i pol sata u kinu, koliko ćete tamo provesti, sadržavat će se od zabave i samo zabave. Ostalo nije bitno. Tridesetak kuna koje ćete dati za ulaznicu nikako neće biti uzalud bačen novac. Zato - stanite u red i pogledajte ovaj film!

OCJENA: 9,1/10

***ostale kritike koje sam naveo da će biti objavljene samo su pomaknute jedan dan unaprijed***

01.07.2006. u 01:11 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



***OPIS BLOGA***

28. ožujka iz zabave sam krenuo s pisanjem ovog bloga misleći kako neće opstati niti tjedan dana... Evo, prošlo je 4 i pol mjeseca, i stvarno mi je drago što je taj moj mali 'projekt' uspio.
Na ovom blogu naći ćete osvrte na nove filmove i nove serije, kako bih vam preporučio nešto zabavno, uzbudljivo, smiješno i dramatično ili da vas upozorim na kojekakve gluposti koje se ovih dana snimaju svugdje na svijetu.
Kad sam poečo s pisanjem, uglavnom se osvrt sastojao na samu radnju filma, kao što to možete i vidjeti u starijim kritikama. No, odonda mi se vokabular izrazito popunio, postao sam, može se reći, vješt u pisanju i kad me pukne inspiracija, znam napisati dobrano veliku kritiku. Zato sam ondnedavno postao oštriji u ocjenjivanju, da vidite razliku, opet vam kažem, pogledajte starije postove.
Pisanje ovog bloga otvorilo mi je, nesvjesno, vrata u istraživanje kvalitete filma i serije, jer odsada ne gledam filmove i serije čisto radi zabave, već sam zaključujem što valja, što ne.
Novosti na blogu su kategoriziranje dosadašnjih kritika po abecedi (filmovi su odvojeni od serija) sa linkovima. Updateana je i mala 'galerija' postera filmova koji dolaze uskoro, a kao što vidite, tu je i novi, filmski predložak za kojeg se nadam da vam se sviđa.


KONTAKT: kritichar.marin@yahoo.com




Free Web Counter

>>LINKOVI<<

Blog.hr
Forum.hr
Tv.com
IMDb.com
apple.com/trailers
comingsoon.net
The CW
CBS
FOX
NBC
ABC
1. hrvatski OTH forum
HRT forum


[BLOGOVI KOJE ČITAM]

~KRITIČARI~
kritičar exs
Film Freak - Dragonrage
kritike serija
Film/TV
horror filmomanija
spectre
TV kritičar
Horror Zone

~OSTALI BLOGOVI~
goal
bubamara
Smješka
memorabilia
Pea
Lilith entertainment - odlični wallpaperi
luxurious_harajuku_world
Zelena Zmija




¤ DOSAD OBJAVLJENE KRITIKE ¤

FILMOVI

¤ Annapolis
¤ Ant bully, The
¤ Barnyard
¤ Big Momma's house 2
¤ Break-up, The
¤ Cars
¤ Casanova
¤ Cheaper by the dozen 2
¤ The Chronicles of Narnia: TLTHATW
¤ Click
¤ Corpse Bride, Tim Burton's
¤ Crash
¤ Da Vinci code, The
¤ Failure to launch
¤ Family Stone, The
¤ Final destination 3
¤ Fun with Dick & Jane
¤ Harry Potter and The Goblet of fire
¤ Hills have eyes, The
¤ Hoodwinked
¤ Hoot
¤ Ice age 2: The Meltdown
¤ I'll always know what you did last summer
¤ Inside man
¤ Just friends
¤ Just my luck
¤ King Kong
¤ Lord of war, The
¤ Mission: Impossible 3
¤ My super ex-girlfriend
¤ Pink Panther, The
¤ Pirates of the Caribbean: DMC
¤ Poseidon
¤ Saw II
¤ Scary movie 4
¤ Sentinel, The
¤ Shrek 2
¤ Silent Hill
¤ Sky high
¤ Snakes on a plane
¤ Sound of thunder, A
¤ Star Wars III: Revenge of the Sith
¤ Superman returns
¤ Talladega nights
¤ Tamara
¤ Underworld: Evolution
¤ V for Vendetta
¤ Wedding crashers
¤ When a stranger calls
¤ White noise
¤ Wild, The
¤ Without a paddle
¤ X3: The Last stand
¤ Zathura: A space adventure
¤ Zodiac, The

SERIJE

¤ 24
¤ 4400, The
¤ Alias
¤ Amazing race, The
¤ American inventor
¤ Battlestar Galactica
¤ Big Brother USA
¤ Blade: The series
¤ Boston legal --> Uskoro!
¤ Criminal minds
¤ CSI: Crime Scene Investigation
¤ CSI: Miami
¤ CSI: NY
¤ Desperate housewives
¤ Entourage
¤ Everwood
¤ Everybody hates Chris
¤ Ghost whisperer
¤ Gilmore girls
¤ Grey's anatomy
¤ House, MD
¤ How I met your mother
¤ Kyle XY
¤ Living with Fran
¤ Lost
¤ My name is Earl
¤ New adventures of old Christine, The
¤ One Tree Hill
¤ Prison break
¤ Psych
¤ Reba
¤ Scrubs
¤ Smallville
¤ South Park
¤ Stargate Atlantis
¤ Stargate SG1
¤ Supernatural
¤ Unan1mous
¤ Veronica Mars
¤ Weeds
¤ Windfall

*FILMOVI - USKORO*


SPIDER-MAN 3


HAPPY FEET


TRANSFORMERS


THE RETURN


STAR TREK XI


RUNNING WITH SCISSORS


FLUSHED AWAY


ERAGON


THE FOUNTAIN


TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES


ZOOM


APOCALYPTO


FLYBOYS


REVENGE OF THE NERDS


ROCKY BALBOA


MINI'S FIRST TIME


BRIDGE TO TERABITHIA


MATERIAL GIRLS


SAW III


THE REAPING


THE PRESTIGE


STORMBREAKER


COLOR OF THE CROSS


CLERKS II


BUG


FACING THE GIANTS


GRIDIRON GANG


BARNYARD


THIS FILM IS NOT YET RATED


THE ILLUSIONIST


10th AND WOLF


PATHFINDER


007 CASINO ROYALE


IRON MAN


NACHO LIBRE


CRANK


GRIND HOUSE


THE NIGHT LISTENER


THE COVENANT


SANTA CLAUSE 3


TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING


INVISIBLE


GHOST RIDER


HAVEN


OPEN SEASON


A SCANNER DARKLY


PAN'S LABYRINTH


WAIST DEEP


EMPLOYEE OF THE MONTH


LADY IN THE WATER


SURF'S UP


THE LAKE HOUSE


THE ZODIAC


BEER LEAGUE


ONE NIGHT WITH THE KING


BORAT


HOOT


THE GRUDGE 2


SHADOWBOXER


JACKASS: NUMBER TWO


YOU, ME AND DUPREE


TALLADEGA NIGHTS


NIGHT AT THE MUSEUM


DAY OF THE DEAD


EVERYONE'S HERO


FLAGS OF OUT FATHERS


CHARLOTTE'S WEB


DOA: DEAD OR ALIVE


POSTER BOY


THE DESCENT


HOLLYWOODLAND


PULSE


EDMOND