U ime svih nas

ponedjeljak, 29.09.2008.

Ramazanski somuni

U vrijeme Ramazana sarajevske mahale i naselja već u ranim popodnevnim satima zamirišu zamamnim mirisom svježe pečenih somuna. A tom je mirisu teško odoljeti. Većina pekara ima ih u ponudi cijelu godinu, ali ovi ramazanski ipak imaju neku svoju posebnost, drugačiji su...
Odrasla sam u porodici u kojoj se nije pridavao značaj religiji, tako da za mene Ramazan nije toliko mjesec posta, duhovnog i tjelesnog čišćenja, već mjesec somuna. I unaprijed mu se radujem i plašim ga se zbog toga što ne mogu da odolim somunima.
U malim bosanskim čaršijama lako je znati koji je somun najbolji, ali u Sarajevu sam u vječitoj potrazi za najboljim. Sarajevska pekara Imaret, prekoputa Begove džamije na dobrom je glasu. Po mnogima nudi najbolje somune, pa tako ljudi sa Dobrinje i Alipašinog potegnu na trolu ili tramvaj i pravac Baščaršija po somune u Imaret. Ove godine i ja sam odlučila da više ne istražujem, da poslušam glas naroda i kupujem somune u Imaretu. I dobri su, teško da mogu biti bolji.

Image Hosted by ImageShack.us

Na uglu pored Begove džamije potpuno drugu vrstu somuna prodaje jedna fina ženica. Ona ih nudi iz kartonske kutije i pakuje u obične kese. Dok se somuni poput Imaretovih nude u doslovno svakoj sarajevskoj pekari od Baščaršije do Ilidže i Dobrinje, ovi somuni nude se i prave u svega nekoliko sarajevskih pekara sa stogodišnjom tradicijom. Oni se peku pod užarenom pekom, tako da na njima neizostavno ostane manje ili više gara. Kada ih kupujem tražim da mi probere one manje "garave".

Image Hosted by ImageShack.us

U svijetu postoje deseci vrsta pljosnatih kruhova: lavash, naan, pita, turske pide pogačice, italijanske foccaccie samo su neki, najpoznatiji primjeri. Kada bi svijet poznavao somun, garantovano bi brzo došao među „top five“. Ne, ne precjenjujem ga, mekan tanke korice,sa velikom šupljinama u unutrašnjosti on je od one vrste kruha kojeg bi se moglo jesti umjesto kolača.

P.S. U vrijeme Ramazana ne pečem ih u vlastitoj izradi, to bi bilo šteta kada ih ima pekarskih na svakom koraku. Inače sam recept svojedobno stavila na Coolinariku. U nastupu ljutnje pobrisala sam profil, a "čisteći" disk, pobrisala sam i sve slike koje sam fotkala za Coolku tako da sada imam recept spašen u pdf-u, a nemam slike postupka. Glavna caka u izradi je da se koristi hladna voda, manje kvasca nego za običan kruh i vrlo zagrijana peć(nica). Iz električne pećnice to i nije to, ali i "fake" somun je sasvim jestiva varijanta kada nema pravog.

29.09.2008. u 14:51 • 6 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (1)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Moj blog sadrži osvrte na događaje i društvena zbivanja, moje osvrte na pročitane knjige, odgledane filmove. Zapise iz moje kuhinje i mog mikro svijeta.

Omiljene web adrese

tuzanOno naše što nekad bejaše...
coolinarika

Knjige OBOŽAVAM, a ovdje je neiscrpan izvor
amazon
amazon.co.uk

Zamamne fotografije hrane koje će vas odvesti na stotine blogova zaljubljenika u kuhanje
feast your eyes

Jedan fini gospodin i drug, jedan od rijetkih nekorumpiranih u kurvanjskom svijetu politike
Predsjednikov blog

Foodbloggers around the world

Ovdje se nalazi samo dio blogova posvećenih kuhanju. Neki očaravaju prekrasnim fotkama, neki receptima, neki su jednostavno blogovi "on line" prijatelja, uglavnom sa Coolinarike

Blogovi na engleskom
cook&eat
delicious days
domestic goddess
still life with
cookography
canelle at vanille
charmaine pastry
the second pancake
Joy the baker
dine and dish
alpineberry
kitchen unplugged

Jedna Marija iz Beograda i njen divni blog
palachinka

Naša cura u Americi
Cafe chocolada

Blogovi na italijanskom, uglavnom služe samo za inspiraciju
le puplle gustative
stella di sale
anice e cannella
Claudia Castaldi-foodography
zenzero&cannella
La ciliegina sulla torta

Blogovi Kulinaričara
Mallory, njen sam blog prepun inspirirajućih recepata pohranila u omiljene prvog:U mojoj kuhinji
Mediha, moja Bosanka u Švedskoj
Choklad Passion
Violet Love, čarobnica iz Koprivnice
One girl's cuisine
Sunčica, naša mala Dalmatinka
Tamo gdje živim ja
Minja u svojoj kuhinjici stvara svašta
Minjina kuhinjica
Studena i najljepši blog bivše Kulinaričarke
Teatime

Blogovi društva sa Coolinarike, a nisu o kuhanju
Sinja78, moja Sarajka, velikog srca
Sinja
Sandrine, žena duhovita do bola i kaže da su je začeli na maškarama...
Sandrine
Milica, uvijek mi je drago pročitati što ima reći
Milicza