28.09.2006., četvrtak
Valentinovo


14. veljače slavi se Valentinovo, blagdan zaljubljenih. Većina nas tada upada u pravu groznicu potrage za pravin poklonon za svog voljenog. Kupuje se cviće, čestitke, bombonjere i ostali prigodni pokloni. Mnogi zato smatraju da je ovaj blagdan proizvod modernog, potrošačkog društva i da su mu korijeni u SAD-u i Velikoj Britaniji. No, to nije točno…

Podrijetlo blagdana
Ovaj blagdan izvorno je poganski i vuče svoje korijene iz starog Rima. Početke mu nalazimo u pastirskim svečanostima koje su se nazivale Luperkalije. Naziv im dolazi od imena Boga Lupercusa kojeg su pastiri zazivali kako bi im čuvao stada od vukova. Narod je na dan 15. veljače održavao festival u čast svoga zaštitnika. Tijekom slavlja odvijala se i jedna simpatična ceremonija. Djevojke su ispisivale svoja imena na komadiće papira i potom ih stavljali u duboki vrč. Zatim su slobodni mladići nasumice izvlačili papiriće iz vrča i na taj način, uz pomoć bogova, dobivali svoje odabranice. (jeste li i vi igrali penove ka dica? smijeh)

Kršćanska legenda
U Rimu je, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio svećenik Valentin. Za njega se kasnije pisalo da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Tadašnji car Klaudije II. Gotski (268.-270.) naredio je svim vojnicima da se ne smiju ženiti jer se držalo da se vojnici s obiteljima neće htjeti boriti, već će radije ostajati kod kuće sa svojim najdražima. Svi svećenici poslušali su naredbu osim Valentina, koji je nastavio u tajnosti vjenčavati mlade parove. Klaudije je, kada je saznao za Valentinov neposluh, naredio da ga se kazni. Valentin je spaljen na dan 14. veljače. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svetcem. Na mučenikovu grobu papa Julije I. dao sagraditi baziliku. Svečev se blagdan slavio već za vrijeme pape Grgura Velikog. Narod ga od ranog srednjeg vijeka zaziva u pomoć kod očnih bolesti i padavice. Valentin je u srednjem vijeku bio najpopularniji svetac među Englezima i Francuzima.

Obilježavanje Valentinova
I u Hrvatskoj narodnoj tradiciji postoje stari običaji vezani uz Valentinovo. Na Valentinovo se i ptičice žene. U sjeverozapadnim krajevima Hrvatske na ovaj dan pekla su se peciva u obliku ptica koja su se tada darivala. Postoji i zapis da se na taj dan u Međimurju odvijao mali ritual igre starijih s djecom iz kraja. Djeca su bila poslana bosa u vrt da traže ptičice jer, kada ih nađu, dobit će crvene čizmice. To nisu prave čizmice već je to sinonim za dječje nožice koje pocrvene.
Kod nas je veoma razvijeno štovanje sv. Valentina. Njemu su posvećeni mnogi oltari, osobito na području stare zagrebačke nadbiskupije, a u Batini u Baranji podignuta mu je župna crkva.

Praznovjerja vezana uz Valentinovo
Zabilježeno je vjerovanje da, ako je lijepo vrijeme na taj dan, bit će lijepa i cijela godina pred nama. Na taj dan žene nisu prele jer su vjerovale da će ih sv. Valentin zaštititi od svih nevolja. Jedno vjerovanje kaže da ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša.

Prva čestitka
Prema legendi, sam Valentin je poslao prvu čestitku. Legenda kaže da se Valentin u vrijeme kada je bio u zatvoru zaljubio u mladu kći jednog tamničara koja ga je posjećivala. Valentin je navodno prije svoje smrti ovoj djevojci napisao pismo koje je potpisao "od tvoga Valentina", a i danas se mnogi tako potpisuju na čestitke za Valentinovo. Najstarija sačuvana pjesma napisana povodom Valentinova je pjesma koju je napisao Charles, vojvoda od Orleansa svojoj supruzi dok je bio zatočen u zloglasnom Tower of London. Prva komercijalna čestitka nastala je 1840. u SAD-u.

Valentinovo danas
U Hrvatskoj se inače ovaj blagdan počeo slaviti početkom 90-tih godina, a mnogi do tada vjerojatno nisu ni znali da postoji. Na Tajlandu na Valentinovo vlada pravo ludilo vjenčanja pa parovi čekaju u dugačkim redovima da ih primi matičar. Na sjeveru zemlje neki parovi, u skladu s tradicijom, na vjenčanje dolaze na slonovima. Na obali Admanskog mora parovi iz Indije, Japana, Koreje i Tajlanda vjenčaju se pod vodom! Parovi-ronioci izmjenjuju prstenje potpisujući vodootporne bračne ugovore. S druge strane Amerikanci, nakon Majčina dana, na Valentinovo kupuju najviše cvijeća. U SAD-u se proda cvijeća u vrijednosti oko 600 milijuna dolara, od čega samo ruža za oko 70 milijuna. Radi toga se Valentinovo svrstava u jedan od najvažnijih poslovnih dana u godini za tisuće cvjećara, proizvođače slatkiša, pa čak u zadnje vrijeme i za draguljare. No ne profitiraju samo ovi proizvođači, troši se i na posebne čestitke, plišane medvjediće, prigodno donje rublje, parfeme, posebne aranžmane u hotelima i slično. Ne znam šta vi kažete na ovo al' meni se čini da se sveti Valentin okriće u grobu.






- 22:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #






< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Opis bloga

Najzanimljivije teme o najvažnijoj stvari na svijetu - ljubavi i svemu u vezi s njom


Linkovi