utorak, 31.01.2006.

pokoja o . . .

Glazbu mozete voljeti i ako nemate pojma sto je hip hop, nu metala, drum n bass ili punk, no znate kako kazu: upoznaj drum n bass da bi ga vise volio! Evo, recimo, okarina:
Troggse cete zacijelo voljeti i ne znajuci kako njihova "Wild Thing" nikad ne bi bila tako wild da nije tog jajolikog puhackog glazbala. Jajolika okarina za puhanje, kako vidite nije to sto ste mislili, a to je tek jedan ok primjera kako biste se gadno osramotili u drustvu...Jeste li, dakle, jos uvijek sigurni da je hip hop hrvatska emigrantska organizacija, a nu metal uzvik iznenadenja medu kemicarima!?...evo neki detaljcici...

Hip Hop- je najpopularniji i najutjecaniji zanr americke "crnacke" glazbe 20. i na pocetku 21. st. U osnovi, hip hop i rap su tipican postmoderni glazbeni zanr temeljen na citatima i estici cut-n-paste. Premda se termin hip hop koristi i kao istoznacnica za rapersku produkciju, njegovo je znacenje mnogo sire buduci da podrazumjeva spektar ulicne kulture gradene na rap glazbi i oko nje. Rap skledbu nacelno cine vokalne dionice- odnosno "recitiranje" pjevaca, tj. repera- i instrumentalne podloge.
Rani rap- narvan i "starom skolom" (old school)- u pravilu su stvarali DJ-i i poigravajuci se sa "scartchingom" i bubnjarskim "loopovima" iznad kojih su pjevuseci izgovarali text MC-jevi.

Image Hosted by ImageShack.us

Nu Metal- Podvrsta metala nastala u devedesetima spajanjem elementala grungea, alter-rocka, hip hopa i elektronicne glazbe s temeljnim heavy metal manirizmima. Karakteriziraju ga najcesce mukli i agresivni gitarski riffovi, zestoki vokal s elementima rapa te gnjevni textovi koi su pridonijeli golemoj popularnosti kod tinejdzerske publike.
Tipicni izvodaci i albumi: KORN "KoRn" 1994., LIMP BIZKIT " Significant Other" 1999., P.O.D. "Satellite" 1999.god.

Image Hosted by ImageShack.us

Drum 'n' bass- ili jungle, dio je elektronicke plesne glazbe i autohtoni britanski glazbeni fenomen. Premda korijeni junglea leze u americkom hardcore technu popularnom u britanskim klubovima polovicom osamdesetih i pocetkom devedesetih, zanr je izvorno britanski buduci da su technu dodani utjecaji i elementi reggea, ragga, electro popa, ravea, jazza, hip hopa i duba. Kritika je cesto usporedivala drum n bass s americkim hip hopom, kojem su takoder u osnovi ritmovi preuzeli iz soula, funka i jazza, no- za razliku od njega, ali i ostalih oblika plesne elektronicne glazbe koja je "linearno" ponavljala odabrane ritmicke predloske- drum n bass je bio naglaseno poliritmican.

Image Hosted by ImageShack.us

Punk- Premda su sve temeljne odlike punka bile nezocne ne rock sceni jos od samih njezinih pocetaka, a potom i u glazbi utjecajnih protopunkera poput Velvet Underground, Iggya & Stoogesa, New York Dollss, MC5 i niza garaznih rockera iz sezdesetih, punk je nastao s obje strane Atlantika tek u drugoj polovici sedamdesetih. Punk je bip podjednako reakcija na okostale mehanizme diskografske industrije, pompoznost i glomaznost "progresivnog rocka", stadionske atrakcije heavy metala i pop konfekciju. Odnosno, kako je to rekao jedan kriticar, "punk je nastojao vratiti rocku sve ono sto je izgubio postavsi megauspijesnim masovnim fenomenom". U sjedinjenim americkim drzavama- gdje je punk mahom ostao atrakcija underground, alter i indie scene- punk je poceo znatno ranije negoli u Velikoj Britaniji, no bio je uglavnom bez drustvene i politicke pozadine. Medu glazbenim pionirima izrazito utjecajni bili su Ramones.
U Velikoj Britaniji u drugoj polovici sedamdesetih u prvi plan su dosli Sex Pistols, Damned, Clash...
Sex Pistols su prvi afirmirali ideju o superironosti energije bazicnog rocka i "uradi sam" estetiku nad glazbenim znanjem i instrumentalnom vjestinom.
Tipicni izvodaci i albumi: SEX PISTOLS "Never mind the bollocks..." 1977., RAMONES "All the stuff & more vol.1" 1990., CLASH "Clash" 1977., WIRE " Pink flag" 1977.god.

Image Hosted by ImageShack.us

17:48 | Komentari (9) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>