četvrtak, 30.03.2006.

VLC media player

VLC media player

Tko nije imao problema s napornim prijateljima koji si ne znaju podesiti codece za gledanje videa? Vjerojatno najlakši način da ih se riješite je VLC media player, koji radi na svim poznatijim operativnim sustavima i sadrži većinu potrebnih codeca , pa ih ne treba dodatno instalirati. Plus je i što navodno radi sa USB sticka, pa tako možete zaobići dosadne administratorske zabrane na poslu i uživati u omiljenim filmovima umjesto da radite. Sučelje je jednostavno i funkcionalno, doduše grafički dosta siromašno, ali uglavnom je to tako kod open sourcea.


- 13:57 - - -



srijeda, 29.03.2006.

It's the End of the World As We Know It?

The End of the World

Što se događa kada sve nuklearne velesile ispale svoje arsenale? Kraj svijeta, naravno. U ovom slučaju posebno slikovito ispričan, s pikom na Australce. WTF, mate?


- 23:05 - - -



nedjelja, 26.03.2006.

String Avoider

String Avoider

Koliko zabave može pružiti navlačenje uzice od točke A do točke B? Mnogo, zapravo, ali prije nego što odete potražiti uzicu da se uvjerite u ovu tvrdnju, znajte da ima jedan jednostavniji način za to, a zove se String Avoider. Cilj je, dakle, upravljajući mišem dovesti uzicu od polja Start do polja End, što je puno kompliciranije no što se čini na prvi pogled. Iako flash igra, teška svega sedamstotinjak kilobajta, ima ugrađen level editor i, naravno, on-line listu.


- 00:00 - - -



subota, 18.03.2006.

The Adventures of Seinfeld & Superman

The Adventures of Seinfeld & Superman

U hrpi humorističnih serija koje su nas zapljusnuli u zadnje vrijeme na svim nacionalnim tv-kućama, konačno je svoje mjesto našao i Seinfeld, najbolji sitcom svih vremena. Jerry Seinfeld je inače veliki fan stripova o Supermanu, pa se referenca na ovaj lik može naći u većini epizoda serije. Ovom činjenicom su inspirirane dvije petominutne webisode «The Adventures of Seinfeld & Superman». Projekt je zapravo originalna i nenametljiva reklama za American Express i stvarno se isplati pogledati.


- 16:13 - - -



ponedjeljak, 13.03.2006.

Google Mars

Google Mars

Ako ste proveli puno vremena istražujući Google Maps, a još vas uz to privlače i svemirska prostranstva, Google je nepreglednom nizu svojih usluga dodao još jednu. Google Mars vam omogućuje da zavirite na površinu susjednog crvenog planeta, i to u modovima koji će vam prikazivati visinske ili toplinske razlike, ili pak «pravu» sliku. Što se tiče nebeskih tijela, Google je već prije digitalizirao mjesečevu površinu, s jednom dobrom forom kod maksimalnog povećanja. Možda se i na Marsu skriva nešto slično?


- 23:42 - - -



nedjelja, 12.03.2006.

Simpsoni, uživo

Real Life Simpsons Intro

Popularna špica Simpsona, sa pravim, živim ljudima. Iako nemaju onako lude frizure kao u crtiću, svejedno zabavno za pogledati - Real Life Simpsons Intro.


- 16:24 - - -



subota, 11.03.2006.

Angry Alien Productions

Angy Alien Productions

Popularni filmovi i klasici sabijeni u 30 sekundi, sa zečićima umjesto glumaca? Ideja vjerojatno zvuči suludo, ali dajte joj šansu. Angry Alien Productions (koji se sastoji od samo jedne osobe, Jennifer Shiman) donosi nam filmove poput Paklenog šunda, Isijavanja, Divnog života, Ralja, Egzorcista, Planine Brokeback i drugih, reducirane na parodiju pojedinih scena u šašavom crtić okruženju sa zečićima. Zabavno, pogotovo ako ste gledali filmove.


- 16:38 - - -



petak, 10.03.2006.

Teenagent

Teenagent

Stižu reizdanja starih Sierra avantura, javlja Bug. Dok se to ne dogodi, možete se zagrijavati uz Teenagent, simpatičnu point 'n' click avanturu u tom stilu. Iako napravljena '95, a i već je poodavno freeware, još uvijek je vrijedna igranja. U ulozi ste klinca kojeg tajna organizacija uz pomoć vračare i telefonskog imenika (?) izabire da riješi slučaj misterioznog nestanka zlatnih poluga. Igra je relativno kratka i jednostavna, ali je dosta zabavna, prepuna duhovitih dijaloga i situacija, pa preporučam ljubiteljima žanra. Pošto je starijeg datuma, moglo bi biti problema u Windowsima XP, ali će ih DOSBox riješiti.


- 00:02 - - -



četvrtak, 09.03.2006.

Tri iste

Luxor Amun Rising

U zadnje vrijeme izlazi mnogo igara u kojima je cilj spriječiti niz kuglica da dođu do cilja, uništavajući ih slaganjem istih boja. Svima im je zajedničko da su prokleto zarazne, pa će vas koštati dosta vremena. Na Reflexive Arcadeu se mogu skinuti barem četiri takve igre. Luxor i njegov nastavak Luxor Amun Rising u egipatskom stilu, Bubblefish Bob, jedina riba koja ispaljuje mjehuriće i Tumblebugs, šaren i odlične 3d grafike, u kojem spašavate bubice (fuj). Sve se igraju na sličan način, možete skupljati dodatke koje su slični u sve četiri igre, uglavnom odjednom uništavaju velik broj kuglica. Pogledajte screenshotove, odaberite bar jednu, ali još jednom upozoravam da vrijeme samo leti uz njih. Igre su shareware, pa za njih vrijedi isto što i za Platypus.


- 22:38 - - -



It's raining cats! (2)

Kitten Cannon!

Još malo o macama. Svi se sjećamo zabavne igre Pingu Throw, u kojoj Jeti baseball palicom tretira pingvina poradi što boljih sportskih rezultata ili njezine zabavnije, krvave verzije. U tom stilu Newgrounds nam nudi zabavnu flash igru sugestivnog imena Kitten Cannon. Cilj je, dakako, ispaliti macu iz topa odabirom optimalnog nagiba i snage izbačaja. Nakon toga se trebamo pouzdati s sreću, da se naš krzneni projektil ne zaustavi na nekoj prepreci poput šiljaka, nego da što više pada na eksplozivne naprave koje ga odbacuju što dalje. On-line top lista postoji, ali ne funkcionira najbolje, pa ćete uglavnom rušiti vlastite rekorde.


- 18:52 - - -



It's raining cats!

Mmeoww!

Jedna u flashu za ljubitelje životinja. Iz nekog neobičnog razloga male slatke mace padaju s neba, a vaš je zadatak da ih spasite. Upravljate jastučićem kojim bi im trebali ublažiti pad (ili ne, kako kaže autor), da mogu bezbrižno odšetati prema Društvu za zaštitu životinja. Za dodatne bodove, možete ih lansirati natrag, a broj života vam se povećava što ih više spasite. Za one osjetljivije upozorenje da je prizor kada maca aterira punom brzinom dosta detaljno nacrtan. Svoje bodove možete usporediti s drugima na on-line top listi.


- 14:25 - - -



Platypus

Platypus

Mali brodić protiv ostatka svemira, dobro poznat koncept, star gotovo koliko i digitalna zabava, inspirirao je i autore ove igre. Teško da se kod side scroll pucačina može govoriti o originalnosti, ali je autorima igre Platypus ipak pošlo za rukom napraviti nešto novo. Naime, sve što pokupite i upucate, ali i većina onoga što vidite u ovoj igri napravljeno je od plastelina. Odlična ideja i odlična realizacija, a osim toga igrivost je velika i mogu igrati dva igrača istovremeno, što igru čini još zabavnijom. Izdavač je Reflexive Arcade, a igra je shareware, što znači da bi je trebali kupiti ako vam se sviđa. Postoji doduše i alternativni način, univerzalni keygen za sve Reflexive proizvode, ali te stvari nije lijepo koristiti, pa vam neću reći gdje se može nabaviti. A pogotovo vam neću ponuditi download kao zločesti Soft-best uz igru Battle Castles, pod Addon.


- 12:43 - - -



srijeda, 08.03.2006.

Pimp my Boulder Dash

Rox

Kada se spomene kopanje, kamenje i skupljanje dijamanata, svatko tko je imao starog dobrog komodorca (ili neku drugu tada popularnu «makinu») odmah će se sjetiti Boulder Dasha. Kao i svaka omiljena igra, Boulder Dash je proizveo hrpu klonova, a First Star Software, vlasnik prava na original i danas izdaje nastavke za različite platforme. Odigrao sam puno verzija, ali uglavnom nisam bio oduševljen. Sve dok nisam skinuo Rox, freeware igru odlične grafike i igrivosti, koja me zadržala jako dugo pred monitorom. U ulozi kreature nalik na Pacmana kojega se dokopala Pimp My Ride ekipa trebate pokupiti sve dijamante na nivou, pazeći da ne završite ispod padajućeg kamena ili u bliskom susretu s negativcima. Igra je nešto dinamičnija od uzora, neke levele ćete morati proći po sistemu pokušaja i pogrešaka, često će vas pogrešni korak stajati glave. A pošto se sastojite samo od glave... Uglavnom, živci će vam često titrati. Ako negdje zapne, određen broj levela se može i preskočiti – što ih više završite, više će ih se otključati. Službena stranica autora igre više ne postoji, ali se igra, neke sitne ispravke i dodatni leveli mogu skinuti sa fan-stranica kao što su Martijn's Boulder Dash Fan Site ili Safrosoft RoX.


- 17:12 - - -



Retarded Animal Babies

Retarded Animal Babies

U trendu su crtići koji pretjeranom količinom vulgarnosti i nasilja zgražaju kulturne ljude, a nezrele dangube poput mene usrećuju kao praščića u blatu. Najčešće napravljeni u flashu, uglavnom se stilski oslanjaju na South Park i, na žalost, uglavnom su dosta loše kvalitete. Povremeno se ipak pojave neki zanimljivi radovi, koji odskaču kvalitetom i steknu krug poklonika. Jedan primjer za to je serija Retarded Animal Babies, koja prati doživljaje, hm... retardiranih životinjica: napaljenog psića, mačka, magaraca blesavog i za ovo društvo, hrčka s fiksacijom na Bruceu Willisu i zeke koji često brutalno umire poput malog Kennyja iz spomenutog South Parka. Vulgarni i neugodni, baš kako se i očekuje, pružit će vam dosta zabave u trenutno 14 epizoda (devete nema na downloadu, može se naći samo na DVD-u). Naravno, pod uvjetom da ste nezrela danguba.


- 17:11 - - -



Napad zlih patuljaka

Jardinains!

Breakout/arkanoid klonova i varijacija na temu ima skoro kao i političkih stranaka u Hrvatskoj. Više ili manje uspješni, svi su već desetljećima pružali uglavnom slično igrače iskustvo, sve dok se jedan autor, stanoviti Tom Darby nije sjetio dodati komponentu koja je izazvala revoluciju u ovom tipu igara – vrtne patuljke! No, da... blog svašta trpi, ali stoji činjenica da je Jardinains! jedna od najboljih breakout igara. Leveli su dobro dizajnirani, sve se glatko odvija, grafika je solidna, a vrtni patuljci prokleto simpatični u ulozi smetala. Uglavnom vas gađaju lončanicama, što vas paralizira na trenutak i cerekaju se kad vam pobjegne loptica. S druge strane možete ih srušiti lopticom pa se nabacivati s njima, što nosi bodove i standardne dodatke (duža palica, zadržavanje loptice, laseri, život i tako dalje). Osnovna verzija ima 50 nivoa, nakon toga idu otpočetka, samo naopako okrenuti. Ako vam to nije dosta, postoji CD sa dodatnih 150 nivoa, ali on košta 15 dolara. Inače, ova igra je već koju godinu u opticaju, već je i drugi dio skoro gotov, pa stay tuned!


- 17:09 - - -



Hardware is nothing, gameplay is everything

Icy Tower

Kažu da su najbolje stvari u životu besplatne, ali to vjerojatno ne vrijedi kad govorimo o igrama. Ipak, zahvaljujući velikom broju entuzijasta koji rasipaju svoje znanje programiranja za opće dobro, često se možemo besplatno dokopati igara sasvim zadovoljavajuće kvalitete, koje mogu posramiti brojne komercijalne otpatke. Dobar primjer je Free Lunch Design, mali tim nezavisnih developera, koji pod motom «Hardware is nothing, gameplay is everything» proizvodi besplatne igre skromnije (nikako loše) grafike, ali velike igrivosti. Najpopularniji uradak im je sigurno već vremešni Icy Tower, koji još uvijek ima vjernu igračku bazu, sudeći po on-line top listama. Cilj je jednostavan, popeti se što više skačući po platformama, a zaraza garantirana. Isto važi i za ostale proizvode Free Lunch Designa, a kako su najveći primjerci teški samo par megabajta, (skoro) ništa vas ne košta da sve isprobate.


- 17:07 - - -



The Crims

The Crims

Dosadan je život poštenjačina, zato smo toliko zahvalni na ovakvim igrama. Možemo trgovati drogom, pljačkati, otimati, podvoditi, ukloniti konkurenciju, prebrojiti pare i zadovoljni otići na spavanje, bez straha od posljedica i s osjećajem zadovoljstva jer je ovo što smo radili natjeralo pjenu na usta nekom moralistu. Browser igra The Crims vjerojatno nije najbolja gangster simulacija tog tipa, ali je barem jednostavna. Zgodno sučelje sa lijepim sličicama vam nudi pregršt mogućnosti ilegalne zarade poput klasičnih pljački, prostitucije, proizvodnje i prodaje droge. Možete otvoriti noćni klub ili rave party, pa tamo prodavati svoju robu, možete obilaziti tuđe klubove i premlatiti nekoga slabijeg od vas. Ako taj slabiji ima bandu, možete završiti u bolnici i chatati s ekipom slične sudbine koja obično planira osvetu. Naoružavanje i pumpanje statistike (inteligencija, snaga, karizma, tolerancija) je garancija uspjeha, a igra se za respect – na kraju ciklusa (184 dana u igri, oko mjesec i pol «za pravo») najpoštovaniji član podzemlja osvaja Xbox 360. A kažu da se zločin ne isplati...


- 17:04 - - -



Tko je najjači?

The Ultimate Showdown

Tko je jači? Godzilla, Batman, Indiana Jones, Abe Lincoln, Jackie Chan ili Chuck Norris? Ili netko drugi? A da se svi zajedno pomlate? Upravo je ova epska borba opjevana u flash animaciji The Ultimate Showdown. Gledanje obavezno.


- 16:51 - - -



Sljedeći mjesec >>