chagall

nedjelja, 01.11.2009.

Radioaktivni otpad usred Zagreba - dokument

Dospio mi je u ruke dokument naslova "Zbrinjavanje radioaktivnog otpada u RH" koji odnedavno također kruži Zagrebom (http://www.webstilus.net/content/view/8413/71/), kao i informacija da je Institut "Ruđer Bošković" i službeno postao centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz cijele Hrvatske (a možda i šire).

Ustanova koja je sročila dotični dokument znat će o čemu je riječ. Građani pak Zagreba i cijele Hrvatske imaju pravo znati zašto taj dokument nije javan, a posebno zašto skladište IRB-a nadziru "isključivo predstavnici IRB", zašto "niti u IRB još uvijek ne postoji cjelovita, točna i potpuna evidencija radioaktivnih izvora pohranjenih u skladištu", zašto "skladište nije u potpunosti uređeno" i što to zapravo znači sa sigurnosnog aspekta.

Nadalje, ako ustanova koja je izdala dotični dokument kaže: "Neprihvatljivo je da je jedino "otvoreno" skladište za radioaktivni otpad u Republici Hrvatskoj izvan izravne kontrole nadležnih državnih tijela", zašto se o tome nije povela javna rasprava, nego se o tom životno važnom problemu diskutira putem polutajnog dokumenta koji je slučajno procurio, kao što bi jednoga dana mogla slučajno procuriti i radijacija a da o tome nikada nitko ništa ne sazna. Naime, sve vezano uz skladištenje radioaktivnog otpada ostaje u zatvorenom krugu Instituta kojemu, dakako, nije u interesu tako nešto obznaniti, budući da "naplaćuje uslugu skladištenja od 300-600 EUR" pa bi im bilo kakav akcident potencijalno ugrozio monopol jer bi se zasigurno napokon počelo razmišljati o državnom skladištu koje bi, dakako, bilo i pod nadzorom države, a slijedom toga i prihodi bi išli u državnu kasu, a ne institutsku.

Budući da se na priloženoj fotografiji možda ne može sve pročitati, ne preostaje mi drugo nego prepisati najvažnije dijelove.

"1. Skadištenje radioaktivnog otpada u RH

Danas je radioaktivni otpad moguće skladištiti isključivo u Institutu "Ruđer Bošković" Zagreb. Skladište IRB-a izgrađeno je za potrebe istraživanja u IRB-u još 1950-tih, a novi dio dograđen 1987. godine, jer je staro skladište bilo popunjeno.
Budući da je to jedino dostupno skladište koje se koristi za potrebe svih korisnika u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina u njega je ušla velika količina radioaktivnih izvora upotrebljavanih izvan IRBa i radioaktivni otpad koji nastaje u djelatnostima IRB-a.
....
Iako se skladište nalazi u središtu kruga unutar IRB daleko od ograde i ulaza, ipak se kao i cijeli IRB nalazi praktički u središtu Zagreba, na što su stanovnici posebice u susjednim ulicama, vrlo osjetljivi."

Da čovjek ne povjeruje vlastitim očima! Radijacija nije blizu ograde i ulaza, pa nema šanse da izađe iz IRB-a, zar ne? A sigurno bi ju zamijetio i čuvar u kućici pa bi ju po službenoj dužnosti zaustavio ispred rampe i vratio odakle je i došla ("Šic, radijacija, šic! Natrag u skladište!").
A ima taj dokument i uman zaključak:
"Javno mišljenje zasigurno ne prihvaća pozitivno činjenicu da se sav radioaktivni otpad koji se proizvodi u Hrvatskoj i svi iskorišteni radioaktivni izvori dovoze iz svih dijelova Hrvatske i skladište u središtu grada."
Slažem se, slažem se. Ali, poslušajte ovo: "Sreća je da dosad nije bilo poznatih akcidenata koji bi dospjeli u javnost, a i izvješćivanje o mjerama zaštite i sigurnost ostaje samo u djelokrugu IRB-a" Dakle, nije bilo "poznatih akcidenata koji bi dospjeli u javnost", zna se iz kojih razloga, a to što su se jednoga dana stabla u mom vrtu iz čista mira nagnula gotovo do zemlje, tako da im se vidjelo korijenje, možda je neki prirodni fenomen, možda su tu imale svoje prste nečiste sile, a možda se ipak radijacija nekako išuljala kraj čuvara i onako usput ošinula stabla pa se vratila u skladište, neprimijećena kako je i izišla.

I, za kraj, zadnji odlomak dokumenta, koji ostavljam bez komentara jer je sve jasno:

"No, i najmanja sumnja da se u IRB nešto neobično događa ili da se gomila radioaktivni otpad negativno će odjeknuti u javnosti i bit će potrebno žurno reagirati. Zbog toga je potrebno na vrijeme urediti problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada i odrediti središnje "državno" skladište na nekoj manje osjetljivoj lokaciji, po mogućnosti u nenaseljenom mjestu."

01.11.2009. u 22:18 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2010 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Travanj 2009 (10)
Ožujak 2009 (3)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (27)
Svibanj 2008 (14)
Travanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Chagall i ja

Linkovi


Webstilus portal