Protokol SC 5: Centrifugal: sekvenca II

utorak, 15.05.2007.

Predavanja, etc.

Predavanja:

04.06.; 20h; MM centar
Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet, Zagreb) i Emina Bužinkić (Centar za mirovne studije, Zagreb), “Azil i azilanti”.
Pitanje azila u Hrvatskoj se još uvijek nalazi na margini javnoga interesa, a sve i kada je predmetom rasprave često mu se pristupa usko i površno, kao dnevno političkom i ekonomskom problemu ili kao pukoj medijskoj senzaciji. Stoga, govoreći danas i ovdje, problematici azila treba pristupiti i šire i dublje, odnosno najprije prepoznati azil kao goruće pitanje na globalnoj i lokalnoj razini, zatim ga teorijski artikulirati, a konačno i praktički razmatrati, djelujući u pravcu rješavanja konkretnih problema.

U tom smislu, u prvom dijelu ovog predavanja bit će riječi o azilu u kontekstu filozofsko-etičkih i filozofsko-političkih rasprava, u rasponu od Immanuela Kanta, preko Hanne Arendt i Jacquesa Derride, do Petera Singera. Time se, među ostalim, želi pokazati da se u problematici azila na osobit način prelamaju i postaju opipljivima mnogi "apstraktni" filozofski pojmovi poput slobode, pravednosti, ljudskih prava, građanstva i državljanstva, kozmopolitizma i kozmopolitike, multikulturalizma...

U drugom dijelu predavanja naglasak će biti stavljen na politiku azila s obzirom na pravnu i političku situaciju u Hrvatskoj, imajući u vidu i osobitu geo-političku situaciju u kojoj se Hrvatska danas nalazi. Rečeno uobičajenim militarističkim žargonom, Hrvatska se danas nalazi na predziđu tvrđave Europe koju, kao i samu sebe, treba različitim oružjima braniti od napada imigranata. No, upravo zbog "militariziranja" diskursa o migrantima potreban je mnogo suptilniji pristup, i to kako s obzirom na domaću javnu raspravu i pravnu regulativu, te informiranje, senzibiliziranje i educiranje građana i lokalnih zajednica, tako i s obzirom na same azilante koje se, umjesto u ključu socijalne integracije i afirmacije njihovih prava, tretira kao "nepostojeće" ili "ilegalne" ljude.
Nakon predavanja bit će prikazan dokumentarni film "Hrvatska – (k)raj na zemlji" (36 minuta; produkcija: Fade In u suradnji sa Centrom za mirovne studije; autori: Oliver Sertić i Azil tim Centra za mirovne studije; redatelj i producent: Oliver Sertić).

22.05.; 20h; Galerija SC
Sezgin Boynik - ‘Kako je Internacionalizam nestao sa alternativne kulturne scene’
iako umjetnici danas putuju mnogo češće nego 70ih i 80-ih, manje su svjesni konceptualnog i povjesnog značaja internacionalizma. Mnogim umjetnicima intrernacionalizam predstavlja mreže prijatelja, tračeva i osobnih psiholoških priča. Unatoč činjenici da 80 tih nije bilo mnogo alata za komunikaciju kao danas, učesnici alternativnih scena znali su što se dogadja drugdje. 80ih godina je underground scena u Turskoj kao i u mnogim sličnim gradovima Trećeg Svijeta bila upoznata s onim što se događa u Peruu, Poljskoj, Stockholmu, SAD-u i Maleziji, posebno vezano za hard core punk scene. U ovom predavanju Sezgin Boynik će razviti tezu o nestanku internacionalizma iz svijeta umjetnosti i alternativnih kulturalnih mreža, te govoriti o utjecaju ne-kritičkih postmodernih pristupa u umjetnosti i kulturi na tu pojavu. I iznijet ce kritiku optimizma cyber – futurizma, koji ovaj nestanak podupire. Predavanje će povezati nacionalizam uz nestanak internacionalizma.

28.5.; 19h; Galerija SC
Forum - Gdje je ovdje? – Diskusija o cirkulaciji kulture u i oko rubova Evrope.
U diskusiji će se razmatrati pitanja oko kulturne suverenosti i javnog i građanskog prostora funkcioniranja unutar i izvan granice EU. Postavljat će se pitanje inkluzije i ekskluzije, asimilacije i ideja državnosti u tom kontekstu.

25.05.;19h; Galerija SC
Promocija knjige - 'Contemporary Art and Nationalism - Critical Reader'

'Contemporary Art and Nationalism - Critical Reader' je zbornik uglavnom posebno pisanih tekstova o odnosu suvremene umjetnosti i nacionalizma. Zbornik su uredili Minna Henriksson i Sezgin Boynik, a tekstove pisali sljedeći autori: Boris Buden, Sarat Maharaj, Rastko Mocnik, Miško Šuvaković, Simon Sheikh, Mika Hannula, Marita Muukkonen, Margaret Tali, Marina Grznić, Kobena Mercer, Paul Wilson, Nebojša Jovanović, Ivor Stodolsky, Suzana Milevska, Erden Kosova, Sezgin Boynik, Branislav Dimitrijević. Uredili: Sezgin Boynik i Minna Henriksson. Izdavač: MM-publication and Missing Identities -project, Kosova, May 2007.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.