### CB RADIO ###

17.01.2017., utorak

CRT 2000 AM/FM CB Radio

Kratki "review" CB Radio postaje CRT 2000.

Prvi CB Radio uređaj na svijetu sa TFT LCD ekranom u boji i programbilnim tipkama kineskog proizvođaća Qixiang čiji se uređaji prodaju pod raznim brendovima kao recimo Anytone, Team, President itd..

Neka vas ne zavaraju slike koje se mogu naći na internetu, radio nije velik nego je u stvarnosti minijaturnih dimenzija širine svega 12 cm, dubine 14,5 cm (s hladnjakom), visine 3,8 cm. Dijagonala ekran tj. LCD TFT displeja je 45 mm (4,5 cm) te svojim dimenzijama odgovara ekranima koje možemo naći na jeftinim početnim modelima mobitela. Rezolucija ekrana nije vrhunska u usporedbi s današnjim boljim mobilnim telefonima. Kut vidljivost TFT ekrana je jako dobar te nema razlike u kvaliteti prikaza gledate li sa strane, s gornje strane ili od sprijeda. No upravo zbog malog ekrana ne bih preporučio ovaj radio korisnicima koji imaju problema s vidom. Kvaliteta izrade kučišta, prednje maske itd. je odlična. Sve tipke osim okretnog gumba su osvetljene.

Funkcije radija se mogu programirati i putem PC računala. Tako imate na raspolaganju čak osam različitih tonova roger beepa koje možete putem računala sami "komponirati" tako da imate vlastitu jedinstvenu "melodiju" roger beepa. Također je zanimljivo da se može podesiti za svaki kanal zasebno modulacija AM ili FM neovisno o tome na kojoj je modulaciji susjedni kanal. Isto tako se za svaki kanal po želji može podesit jedan od osam različitih tonova roger beepa. Funkcija "EMG" tvornički je podešena da radi na kanalu 9 i 19 ali se putem računala može re-programirati na neki drugi kanal recimo 15 FM i 20 AM.




Uređaj je jednostavno modificirati tako da se bjela žica L45 presječe. Kod uključivanja uređaja istovremeno moramo držati funkcijske tipke FUNC + P6 kako bi ušli u meni u kojem biramo dali želimo CB, HAM ili HF način rada. Tako dobivamo otvoreni radio amatersku mod ili prošireni HF radio frekvencijski spektar od 25.615 Mhz do 30.105 Mhz, izlaznu snagu možemo birati između 4W, 8W za AM/FM ili max. 15W za FM. Frekvencijski spektar u HF modu je podjeljen u bandove od A do J tako da imamo ukupno 400 kanala, D pojas je za CB frekvencije. Osim podjele na kanale moguč je i VFO način rada, raster je 5 Khz.
Također treba napomenuti da to važi samo za CRT 2000 i Anytone Apollo 2 ali ne i za Team Expert 1.

U manualu te u specifikacijama uređaja nije spomenuto da je moguče i skeniranje kanala koje smo spremili u memoriju tzv. MEM SCAN. No treba reči da je memorija omiljenih kanala kod ovog uređaja u stvari zaseban odvojen pojas u koji možemo spremiti do osam omiljenih radio kanala, memorija za svaki kanal pamti postavke modulacije, rooger beepa itd. Kada izaberemo MEM način rada na ekranu se prikazuje frekvencija ali ne i nativni broj kanala kojem pripada ta frekvencija nego samo memorijsko mjesto koje može biti od jedan do osam.

Jedna od negativnih strana uređaja je da smatram da bi bilo puno korisnije da uređaj umjesto funkcije AUDIO MUTE koja se uključuje direktno tipkom ON/OFF je funkcija SQUELCH ON/OFF. Problem je u tome da ako želite čuti slabe stanice onda morate putem funkcijskih tipaka isključiti SQL. tj. vratiti ga okretnim gumbom na nulu tj. na off., a bolje bi bila opcijska direktna tipka za brzo uključivanje ili isključivanje squelcha (potiskivaća šuma). Šteta što nije predviđena mogučnost da se putem računala može re-programirati i ta funkcija.

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Siječanj 2017 (1)
Listopad 2016 (1)
Siječanj 2014 (1)

Trgovine

Forumi

Linkovi

Klubovi

CBRK Dubrava
CBRK Bjelovar
CBRK Opatija
CBRK Marsonia
CBRK Croaticum
CBRK Varaždin
CBRK Prigorje


DX Zona

dx27.net
qrz.com
qrz.com.hr
dxzone.com
qrz11.com
dx.qsl.net
worldwidedx.com


Radio Stream

Live CB Radio