utorak, 21.09.2010.

VII - Home sweet home.

VN ŠPANJOLSKE: Bio sam svjestan činjenice da je mogućnost uzbudljive i kvalitetne utrka na Catalunyi jednaka tome Ferrari počinje raditi limuzine, ali nisam si mislio da bi bilo tako dosadno. Dobro, nije bilo tako dosadno, ali jedini vrhunci utrke su bili manje-više start i posljednja faza utrke, koja se međutim temeljila na potrošenosti guma ili kvaru na kočnicama, a ne direktnoj akciji ili dvobojima na stazi. Tužno je to, zapravo. Tužno je to što nam najskuplji sport na svijetu može pružiti neku akciju tek na maksimalno svakoj drugoj utrci, i ako se neka akcija uopće dogodi, onda se ona temelji na običnim kvarovima i profitiranju.
Kao što sam prije spomenuo, danas smo imali dosta toga za vidjeti na startu. Prije svega bih pohvalio Alguersuarija čije osvajanje šest mjesta nije samo rezultat profitiranja, već i određene doze hrabrosti. Massa je osvojio svoje dvije pozicije na startu jer su se Kubica i Rosberg pošteno zeznuli, ali dva mjesta su okay. Felipe danas nije briljirao, ali obzirom na činjenice 1) što cijeli vikend nije nikako mogao pronaći grip koji mu odgovara 2) što je na Catalunyi gotovo nemoguće prestizati 3) i zato jer je imao onaj sudar sa Chandokom, šesto mjesto je sasvim solidno i on definitivno ne spada među gore vozače danas. Za razliku od Chandoka, jel', koji je danas bio sve samo ne vozač. Bio je sporiji nego ikada i sudarima sa Massom i Alguersuarijem (kod kojeg mi još uvijek nije jasno zato je on dobio kaznu, a ne debil Chandok) je samo potvrdio Massine špekulacije na početku sezone, di je Felipe rekao da će nove momčadi prije svega predstavljati opću opasnost na stazi. Upravo to smo danas vidjeli. Kad smo već kod loših, Senna je imao katastrofalan vikend. Neznam da li to leži na njemu ili na činjenici što se HRT-ov automobil jednostavo neda i ne može voziti.
Čestitke Webberu na apsolutno savršenom vikendu, ne samo utrci. Danas je potvrdio određenu zrelost, koju Vettel po mom mišljenju još uvijek ne posjeduje. Već sam jučer spomenuo, to se moglo savršeno vidjeti pri ulaze na zadnje zavoje, di je Webber u usporedbi sa Vettelom apsolutno briljirao. Spori zavoji mu očito odgovaraju i to je bio ključan razlog zašto je danas upravo on pobjedio, a ne Vettel. Unatoč konstatnoj dominantnosti (pored sada već dobro poznatih grešaka momčadi prilikom Vettelovog prvog zaustavljanja i ponovnog stavljanja upitnika na pouzdanost bolida), danas smo se mogli uvjeriti u to da Red Bull nije toliko dobar u utrci kao u kvalama. Hamilton je cijelo vrijeme bockao level brzine RB-ovih vozača i njegovo bi drugo mjesto u potpunosti bilo zasluženo. Također pohvale idu Alonsu, koji je ugušio špekulacije oko toga da(li) je Ferrari sporiji od McLarena, ne samo od RB-a. Vozio je dobro, brzo i smireno, ali je danas puno toga i profitirao. Schumacheru ide najbolji rezultat sezone i što se tiče njegove vožnje, on je danas bio nesumnjivo jedan od najboljih. Motiviran, borben, nemilosrdan. Iako to još daleko nije na njegovoj razini uspoređujući dane u Ferrariju, danas smo vidjeli Schumachera kojeg i kakvog svi poznajemo. Ovo će značajno podignuti njegovu samopouzadnost, tako da je prvo postolje odsada jedino pitanje vremena. Nije mi jasno što je bilo sa Rosbergom, današnji rezultat je daleko od onoga što on i njegov auto mogu. Alguersuari briljirao, Kubica se dobro oporavio od lošeg starta, Barrichello iznenađujuće visoko nakon iznenađujuće loših kvala, Adrian opet potrdio sjajnu formu Indijskog automobila. Kobayashi i Glock prvi puta završili utrku, tako da i oni mogu biti manje-više zadovoljni.
Jedina pozitivna stvar nakon ove utrke jest činjenica i potvrda što ćemo ove godine još neko vrijeme gledati čak sedam vozača u borbi za naslov. Nakon jučerašnje dominacije RB-a sam se bojao da će to značajno utjecati i na samo prvenstvo, ali sad vidim da možemo još neko vrijeme pričekati sa paničarenjem i strahom od RB-ovog apsolutnog dominiranja.


23:03 | Komentari (0) | Isprintaj | * |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.