09

ponedjeljak

lipanj

2014

Ona dvojica blogera

...koji su gostovali u Nedjeljom u dva.

Kažu za njih neimenovani izvori da su podbacili. Istodobno ili netom prije, godinama je ta neka neidentificirana (ali u nekim slučajevima i ista) raja obožavala te likove i podržavala ih na ovaj ili onaj način. Kruleta nisam čitala ili pratila (iako sam pogledala blog nekoliko puta i vidjela koncept), a Drito Konja stjecajem okolnosti (donekle) jesam. To me kvalificira da kažem sljedeće: riječ je o dvojici dovoljno simpatičnih i hrabrih ljudi koji su svoju ogorčenost i djelomičnu društvenu neprilagođenost u stanju efikasno kanalizirati i kroz televizijski medij. Pa makar to za nekog bio zahodski žargon. I makar to bio rezultat nekog mesijanskog kompleksa (izbavitelj i vođa), kolateralnosti (slučajne popularnosti) i populizma.

Meni je to dovoljno da ne jašem po njima od nedjelje poslije dva. Došli su, bili pozvani, rekli što misle i čime se bave, bez nekog uljepšavanja - jest, mogli su i racionalnije iskoristiti vrijeme i dati pokoju korisnu apstraktniju misao o društvenoj važnosti blogova, korištenju društvenih mreža za humanitarne i druge svrhe, odnosu virtualnog nicka i osobne biografije, a mogao ih je Stanković nešto i pitati što bi rezultiralo drugačijim tijekom misli. (Pred)ljetni koncept, očito. Ali načelno, za mene solidno odrađen nastup blogera kojemu bih oduzela jedino onu (privatnu) misao o smrtnoj kazni kao potrebnoj u Hrvatskoj. To ni u šali ne bih potpisala odnosno s takvim stvarima (i stilskim figurama) se ne volim ni šaliti ili gledati kako se drugi šale. Sve ostalo - neka ih, dovoljno su zgodni.

Zgodno mi je i kako ta generacija kojoj i sama pripadam propada (cijela ta emisija je dočarala što ta propast znači konkretno za televiziju, ljudstvo ili gosta - do kud smo stigli, o čemu, kako i zašto raspravljamo) i održava se na životu u ovo ekonomski neodrživo doba. O tome sad priča novi ministar financija. Iako ni tu nismo ni približno isti - nekima od nas je znatno gore, Krule uostalom i sam kaže da nema kredit, ali je u osnovi bauštelac (operativac) i u svojim okvirima podcijenjen čovjek. Misao se mijenja i drugačije artikulira ovisno i o stanjima u organizmu i državi, a nas je zapala ta dodatna nevolja da nam se to izvanredno stanje (poput rata) počinje vidjeti na licima. Vidjelo se i njima. Ne očekuješ to. I to baš u najnezgodnije vrijeme, nemamo još ni četrdeset.

Oznake: drito konj, krule, nedjeljom u dva, neimanje

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>