Cat lover cat

subota, 07.05.2011.

Ocicat

STANDARD:
Krzno - kratko, gusto, glatko, svilenkasto i sjajno
Oči - velike, ukošene, bademaste; bilo koje boje osim plave
Ostalo - točkasto krzno
Njega - lagana, redovito četkanje
Karakter - nježne i aktivne




Porijeklo:
Prva osoba koja je ikada "stvorila" ocicat mačku bila je Virginia Daly iz Berkley, Michigan koja je željela spariti abesinsku mačku sa sijamskom 1964. godine. Prva generacija mačića je bila poput abesinske mačke, dok je pak druga generacija rezultirala križancima, te jednim točkastim mačićem kojeg je ona prozvala Tonga, a njena kćer mu dala nadimak "ocicat". Tonga je prodan kao kućni ljubimac, dok je daljne parenje negovih roditelja nastavilo rezultirati točkastim mačićima, pa je stvoren odvojen program za križanje ocicat mačke. Uskoro su se priključili i drugi uzgajivači. Nakon nekog vremena vrsta se počela križati i sa američkom kratkodlakom mačkom koja joj je potom dala veči izgled i srebrnkastu dlaku. 1987. ocicat je prihvaćena u CFA, te je počela sa izlaganjem na izložbama. U današnje vrijeme ocicat je jako popularna pasmina mačke, te je se može naći svugdje po svijetu. Popularna je radi svojeg blagog ponašanja, ali divljeg izgleda.



Karakter:
Ocicat je vrlo otvorena i društvena mačka. Često se za nju kaže da ima duh psa u tijelu mačke. Ocicat mačka je vrlo prijateljski raspoložena, posebno s vlasnikom koji s njom provodi puno vremena. Ona zahtjeva više pažnje nego one mačke koje nisu toliko orijentirane na ljude. Mnoge Ocicat mačke se mogu istrenirati da hvataju i donose stvari, šetaju na uzici, dođu kad ih se zove, slušaju, sjednu, legnu na zapovijed, i ostalim vještinama i trikovima inače uobičajenim za pse. Križanjem je ocicat dobio osobine obje vrste, stoga je pričati naučio od sijamaca (nisu glasni kao sijamci, ali često razgovaraju s vlasnicima i komentiraju što se oko njih događa, upozoriti će vas da je wc prljav, zdjelica s hranom prazna, kao i da ste pomaknuli fotelju na neko novo mjesto), zaigranost su naslijedili od abesinaca; ocicati nisu macke koje će mirno sjediti u kutu kauča, zatim se preseliti u nečije krilo i prespavati većinu dana. Oni vole sudjelovati u svemu što se dogadja u kući, sve ih zanima, vole visoka mjesta (ako imate zbirku keramickih figurica neprocjenjive vrijednosti izloženih na najvisoj polici dnevne sobe, ocicati nisu mačke za vas. Svojom elegancijom i spretnošću provlačiti će se izmedju njih, neće nista srušiti u većini slučajeva, ali sam prizor će za potencijalnog vlasnika biti stresan.) To su mace koje zahtijevaju vlasnika sa smislom za humor, tolerantnog i po mogućnosti nekog tko je stalno u pokretu. Ako mu posvetite dovoljno pažnje , ocicat će vas s veseljem pratiti svuda. Od Američke mačke naslijedili su veličinu, atletsku građu i sposobnost da satima promatraju pažljivo što se događa. Upravo pogled je možda ono što je najupečatljivije u prvom malo dužem kontaktu s očima. Oni promatraju, pomalo s visoka, ne skreću pogled...ali u očima im se zrcali inteligencija i toplina. Ocicat je samostalna mačka, ali ne može se zadugo ostaviti sama. Odana je i posvećena svojim vlasnicima. Vrlo je pričljiva i prijateljski raspoložena prema gostima. Lako se prilagođava putovanju te ostalim mačkama i psima.



Odgoj:
Ocicat je mačka koja krakaterom podsjeća na psa. Brzo uče, iz iskustva granica je samo u dosjetljivosti vlasnika i vremenu koje je voljan posvetiti svojim macama. Lako prihvaćaju glasovne i vizualne komande, ali ne podnose agresiju i bilo kakav oblik kažnjavanja. Uz malo strpljenja u učenju kućnih pravila za tim nema ni potrebe. Ocicat razumije «ne», i sluša, iako će mozda za 10-tak minuta ponovno pokušati za slučaj da se vlasnik predomislio. Uz malo upornosti, odustaje...iako testira s vremena na vrijeme da vidi da li se nešto promijenilo.



Izgled i dlaka:
Unatoč svom izgledu, u njenom DNA nema 'divljeg' gena. Ova pasmina je zapravo mješavina Sijamske i Abesinske mačke, a kasnije i Američke kratkodlake, koje su joj, svaka pomalo, dodale ovu sadašnju srebrnu boju, strukturu kostiju i različite oznake. Ocicat su srednje velike do velike mačke. Atletski građene. Čvrste, skladne i gipke, snažne građe tijela i punih prsiju. Osobitost te snažne , elegantne, točkaste mačke je njen divlji izgled. Krzno je kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno pripijeno uz tijelo,ali dovoljno dugo da prikaže potrebe obojene pruge. Ne smije biti vunasto ni dugo. Boja krzna mora biti jasna i vesela. Najsvjetlije obojenje nalazimo na licu, oko očiju, bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna služimo se bojom na vrhu repa. Dobar kontrast boja je posebno važan. Uzorak je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana. Na licu, nogama i repu je tamnije boje od onoga na tijelu. Osnovna boja na gornjoj strani tijela je nešto tamnija od one sa donje strane tijela.Također brada i donja čeljust su svjetlije boje. Kod mačaka svjetlijih boja kontrast je slabiji.




Uzgajivačnice u RH:

Nema


07.05.2011. u 22:45 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Povezani blogovi:

Dog lover

Psi za neznalice

MAČKE ABECEDNO

A:
Abesinska
Američka kratkodlaka
Američka oštrodlaka
Američki curl
Angora
Azijska boje dima

B:
Balineška
Bengalska
Birmanska
Bombay
Britanska kratkodlaka
Burmanska
Burmilla

C:
Cymric

D:
Devon rex

E:
Egipatski mau
Egzota
Europska kratkodlaka

J:
Japanski bobtail

K:
Kartuzijska
Korniš rex
Korat

M:
Maine Coon
Manska

N:
Norveška šumska

O:
Obična mačka
Ocicat
Orijentalna kratkodlaka
Ostale azijske

P:
Perzijska

R:
Ragdoll
Ruska plava

S, Š:
Selkirk rex
Seychellois
Sijamska
Singapurska
Snowshoe
Somalijska
Sphynx
Škotski fold

T:
Tiffany
Tonkinese
Turska Angora
Turska Van