Image Hosted by ImageShack.us

subota, 11.02.2006.

alan ford

Alan Ford je jedini strip koji sam čitala i koji je na neki način obilježio moje djetinjstvo i kasniju mladost. Prekapajući neki dan na tavanu po nekim starim kutijama našla sam jedan stari broj. Prvi puta sam se susrela s grupom TNT negdje u osnovnoj školi. Stric koji je tada studirao u Zagrebu je donosio kući stripove, a brat i ja smo ih sa užitkom čitali. Brat i danas ljubomorno čuva skoro cijelu kolekciju. Mislim da mu nedostaje samo nekoliko brojeva. Vjerojatno tada još nisam shvaćala Magnus& Bunkerov specifičan humor prema društvenoj satiri, doživljajima ispričanim u humorističnom tonu prema groteski, ali sam doslovno gutala sve brojeve. Autori Roberto Raviola-Magnus i Luciano Secchi-Max Bunker su za mene dva genijalca. Magnus je umro 1996. godine, a koliko mi je poznato Bunker još uvijek piše.

Pedeseti broj serije pod naslovom «Tako je nastala grupa TNT» moja je najomiljenija epizoda. Njegova Visost Broj 1 je svojevremeno bio "zamoljen" od strane jedne tajne organizacije da osnuje tajnu grupu koja bi se borila za dobrobit čovječanstva. Naravno, nakon mnogo ($$$) razmišljanja Broj 1 je popustio i prihvatio se te velike organizacijske odgovornosti. Sjedište grupe je u jednoj uvijek dobro opremljenoj cvjećarnici u predgrađu New Yorka, dok je tajno sklonište Njegove Visosti Broja 1 u jednoj maloj sobici smještenoj negdje kod podzemne željeznice.

TNT je skraćenica za trinitrotoluol, naziv jakog eksploziva.

Predstavljam vam članove meni najomiljenijeg stripa:

NJEGOVA VISOST BROJ JEDAN: adresa mu je u tajnom skrovištu njujorške podzemne željeznice, dob nitko ne zna, stariji od povijesti, visina i težina neizmjerljive, zanimanje nepoznato. Paralitičar star ko-zna-koliko godina je vrhovni Šef Grupe TNT...svuda je bio, sve je vidio i zna cijeli svijet. Broj 1 ili Njegova Visost zahvaljujući svojim vezama širom svijeta omogućava uspješno djelovanje agenata Grupe TNT... živi u tajnom skrovištu u labirintu njujorškog metroa zajedno sa Klodovikom dok Cvjećarnicu koristi kao mjesto za sastajanje sa agentima. U trenucima dokolice agentima priča svoje povijesne priče (meni najdraži brojevi) u kojima se pojavljuje kao vječno mudri starac. Darežljive ruke (1$ tebi, 2$ meni)

Broj 1: «Odbijam vam 95 posto od plaće u idućih 6 mjeseci!»

ALAN FORD: adresa 6th Avenue New York, 25 godina, visok 180 cm, težak 62 kg i prijašnje zanimanje: stručnjak je za reklamu. Ovaj plavokosi mladić je glavni junak stripa..kao reklamni agent Alan je krenuo na svoj prvi poslovni sastanak, ali igrom slučaja upada u Cvjećarnicu gdje greškom biva zamijenjen za očekivano pojačanje u vidu novog agenta (koji će zakasniti zbog pucanja gume na biciklu). Alan se nikada ne buni, ne traži povišicu i odavno se pomirio sa svojom nesretnom sudbinom. Pomalo naivan, ali uvijek dobro obavi zadatak. Misije izvršava najčešće u paru sa Bob Rockom ili Nosonjom. Također su općepoznate njegove (ne)uspješne ljubavne afere.

BOB ROCK: pravo ime Robert Rock, adresa 6th Avenue New York, oko 40 godina, visok 150 cm, težak 47 kg, bez stalnog zaposlenja. Duboko iskompleksiran zbog velikog nosa i male visine, ovaj četrdesetogodišnjak obučen u odijelo Sherlock Holmesa je vječito nezadovoljan tip čija je jedina želja da pobjegne iz bijede u kojoj živi Grupa TNT i postane "multimilijunaš". Uvijek je u svađi sa pretpostavljenima. Često ide na zadatke sa Alanom i Nosonjom. Ima tri brata Tima, Toma i Tumba koji su profesionalni kriminalci ali zajedno sa Velikim Cezarom čine podružnicu Grupe TNT u Los Angelesu.

Meni najbolja njegova rečenica: «Bolje je živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi»

SIR OLIVER: od loze Oliver-Oliver, adresa 6th Avenue New York, 42 godine, visina 176 cm, težina 75, zanimanje slobodni umjetnik. Iskusni lopov, plave engleske krvi, prevarant, ucjenjivač i sl., "porijeklom" iz engleske plemićke loze Oliver-Oliver. Koristi svaku priliku da ukrade nešto. Pun je prevarantskih trikova koje često koristi za uspješno izvršavanje zadatka. Često se nalazi u zatvorima sirom svijeta. Posjeduje odličnu sposobnost prerušavanja

DEBELI ŠEF ILI GERVASIUS TWINKLEMINKESON: adresa 6th Avenue New York, 50 godina, visina 170 cm, težina 92 kg, prijašnje zanimanje: općinski pisar za krasopis. Zamjenik Broja 1, prima direktive i sprovodi ih u djelo. Nije aktivan učesnik u zadacima i nema neku specijalnu ulogu u Grupi TNT osim "održavanja reda" u odsustvu Njegove Visosti. Većinu vremena provodi sa Jeremijom u "čuvanju" Cvjećarnice i sukobima (verbalnim i fizičkim) sa Bob Rockom . Ima i svog nerazdvojnog prijatelja - malog glodavca Skvikija. Kada je akcija u pitanju, radije ju prođe u "dubokom razmišljanju" sklopljenih očnih kapaka zajedno sa Jeremijom. Bio oženjen, prošao II svjetski rat kao zapisničar u kontraobavještajnoj grupi, tu imao nadimak "brza noga" zbog brzine pisanja (krasopis mu je išao od ruke, ali puno teksta - ne). Nakon jedne svađe sa suprugom, biva (u snu) izbačen na ulicu gdje ga nalazi Broj 1 i uzima pod svoje okrilje.

JEREMIJA: adresa 6th Avenue New York, 52 godine, visina 165 cm, težina 58 kg, prijašnje zanimanje: ulični prodavač limuna. Bivši prodavač limuna i hodajući leš. Sve što radi je da čuva Cvjećarnicu, spava u paru sa Debelim Šefom i žali se na bolest i skoru smrt. Vječito je bolestan ...najčesće od čira na dvanaestercu. Ako je već aktivan u nekoj misiji to su statične uloge. Vječiti bolesnik. Umiruća osoba sa svim poznatim i nepoznatim bolestima.

GRUNT VON GRUNT ILI GRUNF: adresa tajno skrovište Broja 1, 55 godina, visina 175 cm, težina 82 kg, prijašnje zanimanje: pomoćnik u trgovini voća i povrća. Amerikanizirani Nijemac. Izumitelj-konstruktor grupe T.N.T. Lik je parodija na agenta Q iz serijala filmova o Jamesu Bondu. Grunfov talent ograničava mali budžet od prosječno par desetina centi, medjutim on nekako uspijeva da sastavi rakete, motore, automobile itd. itd. osim prijevoznih sredstava njegov rad obuhvaća i preradu pištolja iz 18. stoljeća u upotrebljivo stanje, ultrazvučne zviždaljke itd..

Grunf: «Tko Leti Taj Vrijedi»

NOSONJA: vrsta: nedefinirana europska mješavina, adresa 6th Avenue New York, 4 godine, visina 85 cm, težina 37-38 kg, dužina100-105 cm. Evropski mješanac kojeg je Grupa TNT usvojila poslije afere "Pas za milijun dolara". Sudjeluje u mnogim zadacima i pametniji je od prosječnog psa...uvijek staje na stranu jačeg ili onoga tko ima da ponudi nešto za jelo. Njegov "gazda" - Bob Rock nije baš oduševljen njime. Čak ga je jednom prilikom prodao.

SKVIKI: vrsta zamorac, adresa 6th Avenue New York, dob 1 godina, visina 10-15 cm, težina 7-8 dkg, uloga nedefinirana.

KLODOVIK: papagaj, starost nepoznata, kao i sve ostale proporcije. Životinjski agent Grupe TNT i svakako jedan od najkorisnijih. Klo je papagaj natprosječne inteligencije i u stanju je obavljati sve vrste poslova koje se od njega traže. Obavezan je pratilac Broja 1, i u tajnom skloništu dotičnog metuzalema mu pravi društvo i kuha čaj od kamilice. Njegovi savjeti se često prihvaćaju i on je automatski zadužen za one poslove koji zahtijevaju rad moždanih vijuga.


Evo nekoliko linkova koje sam našla na netu:
alan ford
alan ford
alan ford
alan ford


Da li uopće ima netko, a da nije čuo za grupu privatnih detektiva iz Cvjećarnice u 5. Aveniji u New Yorku? Zacijelo ima i takvih, no kakvi su to ljudi?


- 21:40 - Komentari (41) - Isprintaj - #