srijeda, 25.01.2006.

Ekonomsko predviđanje za 4ti tjedan '06


Uvod

Usprkos činjenici da U.S. ekonomija raste zadovoljavajućim tempom (ovu tvrdnju ću potkrijepiti podacima), prošli tjedan smo svjedočili blažem obliku sloma burze. Preciznije u petak, 20. siječnja '06, vrijednost Dow Jonesa je pala za 213 bodova što je najveći dnevni pad otkad ja pratim kretanje burze.

Industrijska proizvodnja ostvaruje rast po treći mjesec za redom s solidnih 0.6% rasta u studenom. Temperature niže od očekivanih su potakle rast u komunalnom sektoru, a nastavak obnove Meksičkog zaljeva je potaknuo proizvodnju u energetskom sektoru. Smanjena proizvodnja automobila je ublažena rastom na drugim područjima, poput rasta proizvodnje strojeva i industrijske tehnologije. Proizvodnja high-tech uređaja raste na očekivanoj razini od 24% godišnje.

Inflacija stagnira, smanjenjem cijena energije prosječne cijene su pale za 0.1%, ako iz računice isključimo energiju i hranu, cijene su porasle za 0.2%, što čini godišnji rast cijena od 2.2%.

Broj zahtjeva za socijalnom pomoći je pao na najnižu brojku od travnja 2000.

Broj novosagrađenih i prodanih stambenih nekretnina i dalje pada nakon prošlomjesečnog pada od 9%, osim u području meksičkog zaljeva, odnosno području oštećenom u naletu uragana. To nam govori da ''housing-bubble'' očito posustaje, kao što je i (primarni) cilj sad već bivšeg FED Chairmana, Alana Greenspana.


Sljedeći tjedan

Podaci o bruto nacionalnom proizvodu (gross domestic product – GDP) za četvrti kvartal 2005. će biti objavljeni u petak (27.1), na kraju ovog tjedna, a po predviđanjima bi trebali iznositi 2.6%, nakon 4.1% u trećem kvartalu. Uzrok pada leži u drastičnom padu prodaje automobila u prvom dijelu kvartala te općenito manjoj potrošnji. Ipak, 2.6% je sasvim pristojan rast GDP-a koji će na godišnjoj razini iznositi, po procjeni, 3.6%.

U četvrtak, 26.1, se objavljuje izvješće o ''durable orders'', tj. o narudžbama ''trajnih dobara'', što nam ukazuje kakvu potrošnju, od strane firmi, očekuje U.S. ekonomiju. Očekivanja analitičara govore o rastu od 2.6% (u rasponu od 2.2% do 3.0%), nakon rasta u studenom '05 od 4.4%. Još jedan u nizu pozitivnih pokazatelja, rast se nastavlja zadovoljavajućim tempom.


Tržište dionica

Kao što sam već napisao u uvodu, prošli tjedan je veći dio dionica izgubio na vrijednosti, dijelom zbog nepovoljnih izvješća o poslovanju nekih kompanija (neispunjenih očekivanja), a dijelom i zbog rasta cijene goriva na najvišu razinu u protekla četiri mjeseca, preko $67 po barelu. Uzrok tome je politički nestabilna situacija oko Irana koji trenutno izvozi 2.5 milijuna barela dnevno (najviše u Europu, Kinu, Japan i Indiju), te terorističkim akcijama u Nigeriji koja je jedan od najvažnijih opskrbljivača naftom Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, i ako dođe do sankcija očekujem da se one neće odnositi na naftu, niti da će Iran reagirati prestankom izvoza nafte jer se na izvozu nafte temelji cjelokupna ekonomija. S druge strane, u lošijem scenariju i mogućem ratu bi moglo doći do problema oko strateške točke zbog koje su se stoljećima vodili ratovi, poznate kao Straits of Hormuz, točke u kojoj bi Iran mogao spriječiti protok 25% svih svjetskih tokova nafte. Govorim o izlazu iz Perzijskog zaljeva. Sljedeći tjedan će svakako obilježiti izvješća o poslovanju raznih (blue-chip) kompanija, tako u četvrtak, 26.1, svoje izvješće donosi Microsoft. Ako ćemo gledati na temelju početka tjedna, predviđam rally, ali ne treba zaboraviti da sam optimist po uvjerenju te da uvijek predviđam rally, samo u različitom vremenskom periodu.


FED

Krajem mjeseca, preciznije 31.1, FED objavljuje što će uraditi s interesima, prisjetimo se da su posljednji put objavili kako neće prognozirati podizanje rate, već da će odluku odnijeti na temelju trenutne procijene. Po mišljenju svih analitičara stopu će opet podignuti, makar trenutni pokazatelji idu u prilog činjenici da im ovo bude pretposljednje podizanje stopa, što će nedvojbeno djelovati pozitivno na market. Cijene (10-year) obveznica se nisu mijenjale, prošli tjedan su se trgovale po 4.36%, a ovaj samo jedan promil više, za 4.37%.


Zanimljivi pokazatelji stanja U.S. ekonomije:

Pokazatelj: Index of Leading Economic Indictors – prosinac
Datum objave: ponedjeljak, January 23, 10 a.m. Eastern
Studeni: 0.5%
Predviđanje: 0.2% ( u rasponu od 0.2% do 0.3%)
Rezultat: 0.1%
Komentar: Treći mjesec za redom raste ovaj indikator, što je pozitivan pokazatelj.

Pokazatelj: Existing Home Sales – prosinac
Datum objave: srijeda, January 25, 10 a.m. Eastern
Studeni: 6.97 million
Predviđanje: 6.85 million (u rasponu od 6.80 million do 6.90 million)
Komentar: Prodaja nekretnina je pala kao uzrok toga da prodavatelji ne žele smanjiti cijene nekretnina. U skladu s tim, ali i zbog povećane kamatne stope, pao je i broj zahtjeva za kreditima.

Pokazatelj: Initial Claims for Unemployment Insurance – završno s tjednom 21/01/06
Datum objave: četvrtak, January 26, 8:30 a.m. Eastern
Prošli tjedan: 271,000
Predviđanje: 306,000 (303,000 to 312,000 range)
Komentar: Nakon što je ovaj indikator pao na najnižu razinu nakon travnja 2000., za očekivati je blagi rast, ali nam brojka koju prikazuje daje nadu u povećanu potrošnju u skladu s logičnim zaključivanjem – više zaposlenih – više potencijalnih potrošača.

Pokazatelj: Durable Goods Orders – prosinac
Datum objave: četvrtak, January 26, 8:30 a.m. Eastern
Studeni: 4.4%
Predviđanje: 2.6% (u rasponu od 2.2% do 3.0%)
Komentar: Analitičari očekuju rast treći put za redom što predstavlja poželjan napredak. Poseban rast se očekuje kod proizvođača zrakoplova i automobila.

Pokazatelj: Real GDP – 4Q2005 Advance (bruto domaći proizvod - BDP)
Datum objave: petak, January 27, 8:30 a.m. Eastern
3Q2005: 4.1%
Predviđanje 2.6% (2.3% to 2.9%)
Komentar: U četvrtom kvartalu 2005 je zaustavljen rast GDP-a kao posljedica smanjene prodaje automobila i općenito manjoj potrošnjom od očekivane. U prvom kvartalu '06 se zato očekuje povratak rasta na prijašnju razinu od 4.2%.

Pokazatelj: New Home Sales – prosinac
Datum objave: petak, January 27, 10 a.m. Eastern
Studeni: 1,245,000
Predviđanje: 1,265,000 (u rasponu od 1,260,000 do 1,270,000 )
Komentar: Iako prodaja cijenom prihvatljivijih – jeftinijih nekretnina ne posustaje, gledajući na općenitoj razini sigurno polako broj prodanih nekretnina opada, za očekivati je daljnji pad, ili pad cijena, što nam ukazuje na zaustavljanje rasta i polagano ''ispuhivanje'' housing bubble-a.


a=aktualan podatak, e=procjena, f=predviđanje


Zaključak:

Nekoliko nepovoljnih poslovnih izvještaja te neskladnih ekonomskih podataka je uzrokovalo buđenje nepovjerenja kod investitora te rezultiralo padom cijena vrijednosnica. Sigurno dio odgovornosti nosi i nepovoljna politička situacija u Iranu, odnosno glasine kako bi US mogle proglasiti sankcije prema Iranu zbog njegovog nastavka razvoja nuklearnog oružja. Ali, podaci o kretanju inflacije kao i izvještaj o broju nezaposlenih su izrazito povoljni, što nam ukazuje da je održan stalan rast američkog gospodarstva, a rast ekonomske snage izravno gura i cijene dionica na više razine.


- 03:33 - komentar (19) - tisak - #