srijeda, 18.01.2006.

Sell-Off Shuts Down Tokyo Stock Exchange

Moj prvi broker, još negdje 1998., mi je rekao "svaki put kad kažeš "da sam" iskidaj 100kn, pa ti takve pizdarije više neće padati na pamet".

Jučer, 17.1.2006 u 14.28h, sat vremena prije otvaranja burze;

P.S. Yahoo je već par dana u laganom knockout-u, otkad mu je veći broj analitičara spustio predviđanja, Apple (aapl) i Google u principu rastu, suprotno kretanju marketa (istina, danas (17.1) se predviđa pad cijene), ali osobno nisam želio ulaziti ni u puteve, a posebno ne u call-ove, niti aapl-a niti google, tj. ako bih dao nalog prije otvaranja (u 15.30 po Hr vremenu) 99% ne bih ostvario željen rezultat jer ako bi market započeo padom, što i po mom predviđanju hoće, order bi najvjerojatnije bio ispunjen mnogo niže od očekivane cijene, odnosno limit order ne bi bio ispunjen. A ako bi nakon početnog pada uslijedila korekcija, otvara se mogućnost gubitka, isto vrijedi i ako pričekam prvih 15-20 minuta te pokušam odrediti kretanje, tj. u tom slučaju "prošao voz". Tako da ću i dalje biti s strane nadajući se značajnijem padu, te pokušati nešto uhvatiti po niskim cijenama. IBM je potpisao ugovor s Gap-om o održavanju na 10 godina, vrijedan 1.1 milijardu dolara, te se u skladu s tim očekuje (lagani) boost cijene.

Danas, 18.1.2006 u cca. 13.10h, dva sata i 20 minuta prije otvaranja burze:

Yahoo - $34.71 pad cijene -11.20% / -$5.40
Google - $451 pad cijene -2.60% / -$16.11
Apple - $83.20 pad cijene -2.92% / -$1.51


IBM je lagano porastao, za +0.27%.

Oni koji planiraju danas kupovati, imho, moraju pogoditi trenutak, tj. na samom početku burze očekujem značajno širenje bollinger bands-a, dio tradera će ocijeniti kako treba iskoristiti ovaj značajan pad cijene, posebno Google-a te bi istom cijena prilikom samog početka trgovanja mogla porasti, najvjerojatnije ne svih $16, ali bi mogla, sve dok se stanje ne smiri, tad očekujem i smirivanje cijene, bez značajnih pomaka u bilo koju stranu. Ne znam koliko će utjecaja imati fondovi i veći investitori koji su prodavali call-ove, tj. koliko bi isti mogli spustiti cijenu GOOG-a, po mom mišljenju Google je preveliki zalogaj da bi spomenuti mogli značajnije utjecati na tok tržišta, ali tko zna, možda se i iznenadim. U slučaju da se to dogodi postoji čak mogućnost lavine, odnosno u tom slučaju bi mogli vidjeti Google i na $400-$420, možda ne danas, ali do petka tj. expiracije opcija za Jan06, da. S treće strane, ako Google padne ispod $420, te se poklopi s nekom drugom dobrom informacijom (čak ne mora biti toliko dobra ni pouzdana, poput predviđanja što će uraditi FED), mogli bi svjedočiti povećanom potražnjom za jeftinim Googleom što bi cijenu istog u sljedećih par mjeseci moglo potjerati iznad $500.

P.S. CIT Group Inc., jedna od najvećih US financijskih kompanija u srijedu je objavila izvješće u kojem piše da joj je profit u četvrtom kvartalu porastao za 22%. Net income iznosi $248.3 milijuna, ili 1.21 po dionici, za razliku od prošlogodišnjih 95 centi po dionici tj. $208.8 milijuna prihoda. Također je i Mellon Financial Corp., isto velika investicijska banka, objavila, također u srijedu, da su joj prihodi za četvrti kvartal porasli na $208 milijuna (50 centi po dionici), prošle godine su iznosili $192 milijuna ili 46 centi po dionici. I JP Morgan, treća po veličini banka u US je izvijestila o većim prihodima nego prošle godine, odnosno uprihodila je 2.7 milijardi dolara (76 centi po dionici), za razliku od prošlogodišnjih 1.67 milijardi (46 centi).

Ne sjećam se da li sam pisao o Bushu, ili sam napisao pa izbrisao da ne povučem kritike anarhista, odnosno dovučem teme kojima nije mjesto na ovom blogu i ne želim o njima raspravljati, svakako, po mom mišljenju Bush radi dobar posao, ne odličan, ali više no dobar, što se gospodarstva tiče. Nezaposlenost je 4.9%, nije najmanja u povijesti, ali je daleko u granicama normale, demokrati sigurno ne mogu to zamjeriti Bushu, niti urlati kako Kinezi oduzimaju posao Amerikancima. Ipak, nova radna mjesta se ne otvaraju kako bi svi u US to željeli, pa tu već demokrati mogu uputiti kritiku Bushevim republikancima, ali opet, u 2006toj ekonomisti (koji, naravno, često pogriješe) predviđaju mjesečni rast zaposlenosti na razini 2005te, 168,000 (novih) radnih mjesta mjesečno, a očekuju i rast plaća nešto veći nego prošle kad je iznosio 3.1%. Nezaposlenost bi, po njihovim procjenama, trebala ostati na prošlogodišnjoj razini od 4.9%.

* Tokijska burza je zatvorena 20 min prije predviđenog vremena kako bi se spriječio sell-off, čiji je uzrok istraga o prevari tj. kriminalnim djelatnostima poznate japanske firme, Livedoor, ali i loših vijesti iz Amerike. U skladu s tim je krenula rasprodaja te su, pod isprikom da kompjuterski sustav ne može obraditi toliku količinu podataka, ovlašteni odlučili zatvoriti trgovanje 20 minuta ranije. U rasprodaji su najviše sudjelovali strani investitori koji su panično prodavali svoje dionice. Na slici je 33-godišnji Takafumi Horie, milijarder i CEO spomenute internetske kompanije Livedoor, nad kojom se upravo vrši istraga zbog nelegalnih radnji, tj. prikrivanja podataka. Zanimljiv je i po tome, osim zbog svog neobičnog načina odjevanja za poslovne ljude u Japanu, da je želio kupiti medijski konglomerati i baseball klub, ali mnogi to pripisuju marketingu, odnosno želji za publicitetom. Hm, sad ima publicitet, samo što mu je kompanija izgubila 14% na vrijednosti u jednom danu. Index na Tokijskoj burzi je pao 6% u protekla 2 dana.

- 13:10 - komentar (4) - tisak - #