Kamper

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga - o čemu se tu radi?
Kampiranje u šatoru, nabava opreme i sve u vezi s tim.
Pošaljite mail kamperu!

Izbor tekstova
Camping for Dummies
Vikend kampiranje
Šator
Izbor kampa i parcele, postavljanje - 1. dio
Postavljanje logora - 2. dio

Linkovi
Top lista kampova
Adriatic Primošten
Park Kamp Umag ****
Zdovica Valun
Straško Novalja
Nadiža, Podbela SLO
Glavotok, Krk

Dućani
Iglu šport
Iglu Šport Slovenija
Promontana Slovenija
Bergfuchs Austrija

Forum
forum.hr Kampiranje
zidic.net Kampiranje

Free Hit Counters
Free Hit Counters

Oprema - kampiranje
Jedna od najvažnijih stvari kad se nečim bavite je pravilan odabir opreme. Ovdje potražite vodič za odabir, kao i preporuke šta i gdje nabaviti.

Zagreb danas
Zagreb sutra

07.06.2009., nedjelja

Kamperska sezona je počela - da li imate sve što vam treba?

E, moja kamperska ekipo, došlo je i naših 5 minuta (3 mjeseca?)! smokin

Da, da, počinje ljeto, doba kada se bez problema i bez previše dodatne opreme (grijalice i slično) može boraviti vani, u prirodi.

Dakle, "stari i prekaljeni" kamperi (ili kampisti) konsolidiraju opremu i pripremaju se za najljepše godišnje doba, a oni "friški" pokušavaju skupiti čim više informacija, ne bi li se snašli u moru pitanja koje ih muče.
E, pa došli ste svi na pravo mjesto sretan

Kako i opis bloga govori (kampiranje u šatoru), namjera mi je podijeliti iskustva i skupiti kampersku ekipu, a radi popularizacije ovog predivnog načina provođenja vremena u prirodi. Kako baš i nemam iskustva s kampiranjem na ostale načine od "šatoriranja", pozivam i one druge (kamp-kućice i kamperi-vozila) da nam se priključe, većina tema nam je zajednička.

Ukoliko se još niste pripremili, ako vam još nešto od opreme fali, ili ako imate bilo kakva pitanja oko zajedničke teme, molim vas da se priključite raspravi, ovdje ili na forumu (link sa strane).

Slijedi popis "obavezne" opreme za preživljavanje u prirodi:

1. Mjesto za boravak


Ovdje se misli na "nastambu" gdje će te spavati (ili boraviti u slučaju lošeg vremena). Bitno je da ono ostane na mjestu u bilo kojim uvjetima, suho i ugodno / koliko - toliko udobno.
Za pitanja "koji kakav šator odabrati" i "da li je bolji ovaj ili onaj", molim da pogledate malo u arhivu, pisao sam već o tome. Isto vrijedi i za odabir mjesta za postavljanje šatora, te način kako se to izvodi. Posebnu pažnju poklonite načinu kako se podiže šator (slijedite uputstva proizvođača, sklopite prvo šator kod kuće i pažljivo zapamtite kako je šator bio sklopljen u originalnu ambalažu, da vam se ne desi da kod pospremanja ne stane u torbu). Ukoliko vrijeme ne posluži, dodatno pojačajte klinove i špage. (A i nabavite dodatnih klinova za zemljanu podlogu koju očekujete). Također vam treba i gumeni čekić za klinove.

2. Podloge za spavanje, kreveti, posteljina...

Ovo je (opet) dosta široka tema, ja ću sada ponoviti osnovne stvari i naš odabir.
Kada postavite šator (i podlogu ispod njega), u spavaone na dno će te postaviti prvo "karimat" ili više njih, ovisno koliko osoba spava u spavaoni (onu rolanu podlogu od pjenaste gume, koristi se još i za podlogu za plažu ispod ručnika).
Na podlogu dolazi kamperski krevet, koji može biti u dva oblika: ili madrac na napuhavanje ili samonapuhavajuća podloga (koju toplo preporučam). Ovo zadnje je posebno udobno, a i ne ispuše se preko noći. Ima ih sve više u ponudi, nekad su bile jako (pre)skupe, danas više i nisu toliko. Uostalom, sva oprema traje više sezona, pa se isplati uložiti u nešto bolje (i skuplje).
Za spavanje se obično koriste vreće za spavanje (logično), najjednostavnije je da svatko ima svoju i brine se o njoj. Time izbjegavamo dodatnu brigu oko posteljine, pokrivača i sličnog. Vreće se zgodno pakiraju u rolu i ne zauzimaju puno mjesta. Moj je savjet da za ljeto koristite tanje (ljetne) vreće u kojima nije vruće, a ipak daju zaštitu od hladnoće i vlage.

3. Stolovi, stolci (tzv. kamp namještaj)


Ako boravite više od nekoliko dana, poželjet će te da imate gdje sjesti, popiti kavu, pivo, pojesti nešto. Postoji more opcija, a najbolje su varijante sklopive garniture, stolovi i stolci od aluminija, koji nisu preteški i ne zauzimaju puno mjesta u transportu.

4. Priprema hrane i napitaka

Kako bi vam boravak bio što ugodniji, preporučam da nabavite i opremu za pripremu i konzumiranje hrane (kuhala, posuđe, tanjuri i pribor). U kampu obično ne pripremamo komplicirana jela, ali ipak povremeno treba našto podgrijati, skuhati (naročito kavu, čaj, juhe i slično). Ima pregršt opcija malih i većih kuhala, plinskih (preporučam) i električnih roštilja i svega sličnoga. Za detalje, opet kopajte po arhivi ili pitajte njami

5. Higijena

U kampu se koriste zajednički sanitarni čvorovi za osobnu higijenu (i pranje suđa). Ponesite sve što bi vam moglo zatrebati (ili kupite što vam fali u lokalnom dućanu po duploj cijeni). Ne zaboravite na ručnike, ali postoje naravno i kampreski ručnici (od mikrofibre) koji su mali, upijaju fantastično i brzo se suše. Da, ne zaboravite na "špagu" za sušenje veša, to je vrlo važan dio opreme ispred svakog "pristojnog" šatora thumbup

6. Rasvjeta, uređaji, oprema

Sve je super dok je vani dan i svjetlo. Padne navečer mrak, a vi bi i dalje sjedili vani i uživali. Također, nisu svi kampovi (jako) osvijetljeni, pa netko i po mraku treba do WC-a. Mi koristimo plinske lampe (na kartuše) za rasvjetu logora i naglavne baterijske za svakog kampista (usput, svatko treba uvijek znati gdje je njegova lampa, jer se po mraku teško pronalaze).
Struje imate skoro u svakom kampu (negdje se plaća posebno, negdje ne). Dobro će doći mali prijenosni hladnjak za hranu i piće.

Ovo bi bio (osnovni) popis opreme. Naravno da ima milion varijacija na temu i dodatnih komada opreme, o kojima ne bih ovom prilikom. Bitno je da napravite popis opreme koji će vam zatrebati, i da znate gdje će te sve to strpati za prijevoz do kampa. Preporučam da ipak prije polaska, pokušate popakirati svu opremu i potrpati je u auto, jer bi moglo biti neugodnih iznenađenja cry

I na kraju, želim vam ugodan pripremni period i pregled / nabavu svega što vam treba i ništa drugo nego - duuuugo toplo ljeto i uživanciju! wave
- 16:23 - Komentari (10) - Isprintaj - #

FREE hit counter and Internet traffic statistics from freestats.com