Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Burle u mom srcu

06.06.2008., petak

Išli su ća

Fotokronologija: Death Metal


Nakon devet dana skinuta mi je traka "STOP POLICIJA" sa ulaza u vlastito dvorište. Nakon povlačenja jakih snaga Ministarstva rušiteljstva, ostala je pustoš, mjesečeva površina. Pravni stručnjaci ministarstva nisu nigdje u zakonima Republike Hrvatske našli da more vremenom mijenja obale, ljudi isto tako, pa sada svaki kamen na obali mora imati građevinsku dozvolu, sudeći po rušenju malog mola. Rođen sam uz taj zaljev, uz tu obalu, ali ovakvog njenog izgleda se ne sjećam. To more, taj mandrać, je naše dvorište, mi si ga sami održavamo. Sada predstoji kakvo takvo brzinsko saniranje štete, jer sezona je već počela, a od turizma živimo.

Više niti ne brojim koliko ima apsurda u cijeloj ovoj priči. Istog dana kada bageri stižu pred moje dvorište, Ministarstvo mora, odnosno državni tajnik za more Branko Bačić, saziva u Krku konferenciju za novinare o primjeni novog pravilnika koji bi trebao uvesti red među vezovima na obali. Citiram press kit Ministarstva mora:

" Sastanak je organiziran radi primjene Pravilnika o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načina plaćanja veza, uvjeta korištenja te određivanja najveće visine naknade i raspodjele prihoda, posebice u dijelu određivanja iskrcajnih mjesta za ribarske brodove i brodice. Na sastanak su stoga pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Pravilnik definira obvezu podjele lučkog područja na operativni, komunalni i nautički dio i to u 42 luke od županijskog i u 155 luka od lokalnog značaja. Prema tom propisu, prioritet za privez imaju plovila u linijskom pomorskom prometu, dok će drugi dio luke biti komunalni vez za brodice domicilnog stanovništva te za nautička plovila i ribarice. Donošenjem ovog pravilnika županijske lučke uprave imaju pravo naplaćivati privez plovila ukoliko daju usluge odvoza otpada, opskrbe vodom, strujom i sl. Također, pravilnikom su usvojeni jedinstveni kriteriji za naplatu veza po dužini plovila, a domicilno stanovništvo ima prioritet u dobivanju veza, dok su cijene jednake za sve bez obzira na mjesto stanovanja.

Druga tema sastanka je izrada obuhvata lučkog područja kako bi se uvrstile sve izgrađene obale koje se i sada u stvarnosti koriste za privez brodica, čime bi se uveo red u naplatu vezova.

Treća tema je održavanje reda u lukama u turističkoj sezoni obzirom da pomorski promet
raste u svim segmentima, a da Hrvatska ima kroničan nedostatak vezova.
"

Nije mi jasno jesu li to dva ministarstva iste Vlade, jer kako može jedno ministarstvo rušiti lučicu, a drugo najavljuje uvrštavanje u sustav?!?


Novost, u stvari nije novost, ali mi se čini da Glas Istre nije donio tu vijest: Nakon prvog dana rušenja, kako bi se smirila nervoza, ljudima koji su ostali bez vezova, ponuđen je privremeni prihvat za njihove barke na novoizgrađenoj rivi. No, to privremeno riješenje je stvarno kratkog daha. Prije nekoliko dana u Mižeriji je osvanula naredba Lučke uprave Pula da se barke moraju maknuti sa rive do 10.6. Preporuča se da se barke moraju maknuti na sidrišta koja ne ometaju plovne puteve....

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Događaji i slike vezane uz moje naselje