sve je to rock'n'roll-mislim jetra

srijeda, 05.04.2006.

Prometni znakovi

Evo oko nas ima puno vozača ,neki lošiji neki bolji,neki su nedavno postali vozači,a da se pohvalin ,za dva miseca cu i ja dobit vozacku kad napunin 18,pa san odlucija malo predstavit jedan tekst o cudnin prometnim znakovima....

'Čuvajte nas, pazite nas…' pjesmuljak je koji se neprestano vrtio u sklopu reklame upozoravajući vozače da poštuju prometne znakove. Međutim, neke od njih je očito teško poštovati, posebno ako ne razumijete što je pjesnik htio reći i na koji vas put uputiti

Iako smo svi jako kritični i puni stavova kad je u pitanju Lijepa Naša, nemojte misliti da se diljem Europe, koju tako ljubomorno želimo samo za sebe, a i mnogo šire, ne mogu naći zanimljivi prometni propusti ili, blaže rečeno, zbunjujuće upute. Za koga su rađene, kuda i zašto upućuju - nije nam jasno.



Gornja slika pokazuje niz prometnih znakova koji se odnose na ograničenje brzine, a nalazi se u španjolskom mjestu Roquetes de Mar. Nije potrebno suviše komentara – kojom biste vi brzinom u ovom slučaju vozili? Niz ovih ograničenja više izgleda kao nečija bolesna igra 'kako zbuniti vozača', nego kao ozbiljno upozorenje. Možda je netko imao višak znakova i nije znao gdje ih staviti pa je odabrao jednu ulicu koja mu se, eto, činila ružnom i odlučio je uljepšati znakovima svakih nekoliko metara. Teško je povjerovati da je organ vlasti mislio na nečiju sigurnost u prometu.


Sigurno mislite da se ovakvu prekrasnu relagulaciju prometa može naći u nekoj nestabilnoj, kaotičnoj zemlji bez reda i poretka. Već ste vjerojatno shvatili da ste u krivu, prometni znak se nalazi u Njemačkoj, u mjestu Fallersleben. On spada u onu sakupinu znakova koja preusmjerava promet kad su u pitanju neki radovi ili bilo kakva izvanredna situacija, tako da se neko određeno vrijeme automobili moraju kretati promijenjenom rutom. Kojim biste vi putem krenuli? OK, dvije strelice upućuju na smjer ravno, jedna je krivudava, ali pokazuje smjer. Problemi nastaju kod male strelice koja vas usmjerava nekamo lijevo, a zanimljiv je i onaj odsječak - obična puna crna crta koja se tu našla jer je umjetnik očito imao još nešto za reći ili mu se znak učinio preprazan pa ga je poželio popuniti.

Sličan ćete problem naći u mjestu Furth, u istoj zemlji. Radi se o fascinantnoj konstrukciji koja bi trebala predstavljati uputu o obaveznom smjeru plus još neke obavijesti, ali izgleda kao umjetnička instalacija koja ne pokazuje puno. Lako ćete shvatiti da je policija lijevo, da je ulica pred vama dvosmjerna, ali vi smijete samo desno ili lijevo. Čemu služi drugi znak odozdo nije posve poznato. Ako ste vozač i nađete se ispred ovakvog znaka, vjerojatno biste učinili sve da opsujete što god možete onome tko ga je postavio. Još ako ste umorni ili slučajno izgubljeni, onda vam nema spasa. Ova hrpica prometnih znakova trebala bi ući u udžbenik kako spojiti inventivno s korisnim ili kako ne postavljati znakove.

Evo i nešto posve drugačije! Ako vas put ikada nanese u neku sjevernu zemlju, ne bojte se, jer ovakav će vas znak upozoriti ako slučajno postoji opasnost od zvijeri. Ovaj prometni znak doduše pokazuje - ako naletite na soba ili losa, da će vam oni u najboljem slučaju zdrobiti auto, i to pogledom, a ako naletite na gladnog soba ili losa, možda ga i pojede. Nikad ne znate, stoga budite na oprezu. I ne stupajte u kontakt s njim!

Nije nam poznato gdje se ovaj prometni znak nalazi, ali sigurno ćete primijetiti koliko je koristan. Ako vas, ne dao bog, zadesi kakva nesreća na ovoj cesti, bez panike. U slučaju da vam se mobitel ispraznio, da nemate voki-toki, koji inače marljivo nosite sa sobom, a u dimnim se signalima još niste izvještili, onda ćete svakako biti svjesni činjenice da se telefonska govornica za slučaj nužde nalazi ni više ni manje nego 174 kilometra pred vama. Pa vi hodajte ako vam je gušt.

Ovako se to radi, ako niste znali. Opet nemamo informaciju gdje su radnici tako lijepo narisali prometni znak, lako moguće kod nas. Radi li se o nemaru, šali ili kojoj čašici viška, ostavit ćemo vama da prosudite, ali svakako je orginalno i zabavno.

- 13:53 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blogerija

Linkovi

Zbrojevna brajalica

  • Evo jedna zbrajalica za vas koja van mozda nece bit jasna.Zzbrajajte po redu zbrojeve u sebi kako idu i usporedite svoj rezultat.
    Na 1000 dodajte 40
    na to dodate 1000
    pa onda 30
    onda opet 1000 pa 20
    plus 1000 i na to 10

    ispada van 5000?
    točan rezultat je 4100!!
    ako nevjerujete, provjerite na calculator!

  • 10. WINDOWS ZAPOVIJEDI
    1. Ne pokreni WIN uzalud.
    2. Ne koristi dvije aplikacije istovremeno.
    3. Ne installiraj dodatnih programa.
    4. Ne igraj se vuka oko pupka.
    5. Ne pokreci DOS prompt ako si pijan.
    6. Ne osjecaj se ugodno.
    7. Ne dizi svoga nego sustav.
    8. Ne uzivaj.
    9. Ne osjecaj se sigurnim.
    10. Ne seri i zbrisi WIN!
    -- Nikad ne reci NE!

    Haiku poezija

    HAIKU SPONZORUŠE
    Nemam škole.
    Imam sise.
    Udat ću se,
    jebe mi se.

    IMOTSKI HAIKU
    Zima je.
    Pivac stoji na
    jednoj nogi.
    Vitar gonja
    lepušinu po guvnu.
    Jes ladno, krvi ti Isusove.