buhin.blog

srijeda, 23.09.2009.

na koncertu

dakle sinoć je bio koncert Arsena dedića i onog talijanskog pjevača gina Paollija , koji je poznat i po tome šta je bio u braku sa stefanijom sandrelli. Ja sam poštovatelj Arsena , ovaj mi je drugi pjevač zanimljiv ali ne znam baš puno o njemu. krenula sam na koncert nešta kasnije, sa nekom nadom da ću moguće uspjeti upasti bez plaćanja ulaznice. Jer nije ni cijena baš tako primjeerna svakom džepu..ali nosila sam karticu za svaki slučaj , ako mi ne uspije upad besplatan, plaliti ću... U Tvornici je bilo već sve na svom mjestu, kada sam ja došla. Čuo se i zvuk s bine , glasan i lijepi zvuk talijanske kancone. I redar je bio na svom mjestu . Nije me pustio badava., niti na šank niti na WC. Taman sam razmišljala šta da radim, da odem ili ostanem , kada je prišao neki mladi čovejk. rekao je ovo : Gospođo, ja ću vas počastiti.kada vam je toliko stalo ... i nisam se snašla već je kupovao kartu i dao mi je . Niti mi je rekako ime nit kako da mu uzvartim. Otišao je i nikada ga više neću sresti. zašto je to baš za mene lijepa gesta ? zato jer ja radim s mladima. Puno je puta u meni gorčinu i ljutnju izazvala njihova nepromišljenost u razredu... najviše se žalimo da nas ne poštuju kao starije osobe već vrlo često s prezirom i ruganjem uništavaju nam autoritet. Ovaj je mladi čovejk dokazao da je mladost i dalje , kao i uvijek, idealistička i pozitivna spram sviju pa i starijih. HVALA MU i ovim putem.

23.09.2009. u 13:30 • 7 KomentaraPrint#

utorak, 01.09.2009.

PROSLAVA BARTOLOVA

Dakle prošle se nedjelje održala proslava bartolova u mome selu, tj. u općinskom središtu blizu moga sela. Mogla bih o toj proslavi pisati na više načina: kako jedan ateist sudjeluje i to vrlo aktivno na jednom proštenju, kako može intelektualac obogatiti svoju sredinu svojim znanjem i marom, kako se može osmisliti jedno tradicionalno slavlje vrijednim sadržajima .. a na kraju kako se može i vlastiti život popuniti novim iskustvima u staroj sredini. No , o svemu tome iz opisa proslave Bartolova u mome selu -pomalo.
Praktički od rođenja živim u tom selu pokraj Save, u zagrebačkoj Posavini. niti blizu niti daleko od Zagreba. Odnosno sve bliže , ako uzmete u obzir nove prometnice koje su upravo u nastajanju . Pa za ta sela vrijedi da podliježu promjenama običaja, jezika, nošnji, načina života .. sve brže i brže. Već je vrlo rijetko čuti izvornoga kajkavca koji govori baš posavskim jezikom u kojemu bijaše jako puno tragova staroslavenskoga .
Zato smo, nas nekoliko ,odlučili upriličiti izložbu ETNOGRAFSKE BAŠTINE na kojoj bi se našli stari predmeti i nošnje i RUHO, ručni radovi za opremu kuće... Sve je to dio tradicijske kuture i narodnoga blaga , čijom smo ljepotom bili iznenađeni. A tek nošnje toga kraja !! To su prekrasne, tkane i rukom rađene nošnje koje se sastoje od više sukanja na kojima su lijepi, cvjetni motivi u boji ili bijeli. a ponekada su to i apstraktni motivi. Iznenadilo me da su za sahrane nosili bijele oprave , pogotovu bliža rodbina. Ta se nošnja zvala PROSTINA , jer bijaše prosta , neukrašena. Pokrivala za glavu , one čuvene poculice i peće, koje su nosile udane žene su prava remek djela .
Na dan otvorenja izložbe , poslije mise u obližnjoj crkvi ( one na kojoj se posvećuju konji!) došli su nam mnogobrojni i znatiželjni seljani i drugi gosti. Prostorija je bila ispunjena posve, šta je malo neobično obzirom na mišljenje da se našem narodu više od kulture sviđaju gvirc i kobasice. Izveden je program i to uistinu kulturno-umjetnički: čitanje Šenoina opisa konjskoga prošćenja, pjevanje crkvenih pjesama i nastupi KUDova , koji su , onako , kao konkurencija dali sve od sebe pjevajući i plešući. Znoj se cijedio , a lica su u publici bila sretna i vesela. Vjerujem da su svi shvatili našu namjeru i poruku: biti svoj na svome znači :ČUVATI prije svega SVOJE od starine . na bilo koji način.

01.09.2009. u 20:15 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opisi svakidašnjice , naročito školske

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis