Buffy i Angel fanfiction

petak, 21.10.2005.

Angelova tetovaža

Image Hosted by ImageShack.us

Kad sam tek počela gledati Buffy i gutati fanfiction sa interneta (prije nekih 5 g. :)) naišla sam na stranicu na kojoj su bile arhivirane priče raznih autora o porijeklu Angelove tetovaže. Dvije su mi se svidjele i imam ih doma, jednu sam i prevela. Moram priznati da dotad uopće nisam razmišljala o Angelovoj tetovaži - istina, sviđala mi se za razliku od većine tetovaža, ali to je sve. Kao što sam rekla to je bilo na početku moje fanovske opsesije ;). Uskoro sam našla zanimljive i uvjerljive teorije zašto bi je Angelus ili Angel dao napraviti. Ovdje sam stavila jednu kratku i jednu dužu teoriju koja mi zvuči vrlo uvjerljivo.

Inače postoji razrada te druge teorije na istoj stranici pa vam mogu prevesti i to ako vas zanima.

- "Becoming 1"(Postajanje) - predzadnja ep. 2. sezone BtVS-a kad Angelus izazove Buffy na borbu da je odvuče od prijatelja, bi Drusilla mogla sa vampirima oteti Gilesa koji mu je trebao otkriti kako da probudi demona Acathlu. Tu također prvi put vidimo Angelusa u prošlosti prije nego je protvorio Drusillu u vampira
- "Somnabulist"(Mjesečarenje) - ep. iz 1. sezone AtS- kad je Angel sanjao da ubija ljude da bi se uspostavilo da je to samo psihička veza sa Pennom koji došao u L.A. i ubijao urezujući križ u obraze svojih žrtava. On je bio engleski puritanac kojeg je 1800. god. Angelus pretvorio u vampira i 'podučio' ga ubijanju. U tom nastavku policajka Kate otkriva da je Angel vampir.
- "Darla"- ep. iz 2. sezone. AtS-a kada je Darla pobjegla iz W&H da Angela moli da je ponovo petvori u vampira. U istoj epizodi vidimo nekolko prizora iz prošlosti Angelusa i Darle i njegov prvi susret s Gospodarom (Darlinim sireom). Nazvao ga je "starim šišmišem" i podrugljivim ponašanjem jasno pokazao da ga baš nimalo ne poštuje.
- Kelti - ovaj naziv se koristi za europske narode iz starog (predrimskog) doba (do nekih 400 godina n.e.). Uz ostale među njih spadaju stari narodi Irske, Walesa, Cornwalla...
- Liam - ime mladog Irca prije nego je postao vampir Angelus

Image Hosted by ImageShack.us

Kratko objašnjenje by Cynamin

Giles: ”Ima li taj, hm, Angel, tetovažu, um, iza desnog ramena?”
Buffy: “Aha, nekakva ptica ili tako nešto.”
(ep. "Angel" iz 1. sezone BtVS-a)

Razni likovi imaju razne znakove za raspoznavanje. Za neke je to poseban ožiljak. Za Angela je to prilično velika tetovaža keltskog dizajna nešto iznad lopatice. U gore spomenutom dijalogu iz serije ona je dovela do sigurne indentifikacije Angela kao Angelusa. U fanfictionu to je zapamtljivi i zanimljivi znak.

Što je to?

Onda, što zapravo predstavlja tetovaža na Angelovim leđima? Buffyin opis “ptica ili tako nešto” je blago rečeno neprecizan. I iako pomalo sliči mitološkom storenju grifinu (za kojeg je rečeno da je napola lav, napola ptica) ni to nije potpuno točno. Ipak tako ga je najlakše opisati jer je to krilati lav koji stoji na slovu ‘A’.

Jedini razlog što odmah nisam zaključila grifin i zaboravila na to je izvor te slike. Nakon malo traženja (i dva tečaja o starim Krščanskim Irskim rukopisima evanđelja ‘early Christian Irish illuminated manuscripts’ op.prev.) sam shvatila da je taj crtež varijacija slike iz Knjige Kelsa (Book of Kells). Knjiga Kelsa je evanđelje iz kasnog 18. at. ili ranog 19.st., nepotpuno, ali bogato ilustrirano. Lik tog stvorenja je prikazan da stoji iznad stola reda - i ta stranica je služila za uspoređivanje sadržaja u raznim evanđeljima. Ta četiri stvorenja - čovjek, bik, orao i lav – svi imaju krila i simboliziraju autore evanđelja. Tako ako se pojavi krilati lav u kontekstu evanđelja, ne predstavlja grifina, nego Marka. Slični prikazi su nađeni i u drugim knjigama kao što je Evanđelje po Marku (sa ili bez krila) i u drugim religijskim rukopisima ili čak religijskoj umjetnosti u katedralama i crkvama.

Ostala pitanja – Kada, gdje, zašto i kako?

Najkraći odgovor je… ne znam. Pitanje ‘kad’ se može staviti u vrijeme nakon što je Angel postao vampir – lav stoji na slovu ‘A’ što ima logike jedino ako se radi o Angelu ili Angelusu. (Zanimljivi zaključak na Angel's Tattoo Page da to znači da Angel nikad nije vidio svoju tetovažu - prije spomenuta ukinuta arhiva s fanficima op. prev). Naravno, zbog toga je momak moje cimerice pitao ‘kako’ jer vampiri natprirodno brzo zarastaju… ali izgleda da se svejedno mogu tetovirati. ‘Gdje’ je vjerojatno Irska zbog Keltskog dizajna i Angelovog porijekla, ali to je samo nagađanje. To je mogao napraviti bilo tko, tko zna tetovirati i poznati su mu Keltsko- Kršćanski rukopisi.

Ah, ali ‘zašto’…? To je zanimljivo pitanje za razmišljanje, zar ne? Izvor dizajna nas podsjeća na izglednu Angelovu opsesiju religijom (izbor imena, “volim samostane”,… vjerojatno ću napisati posebni esej o tome). Ali nikad nismo saznali zašto se Angel – zao ili dobar – odlučio tetovirati ili zašto je izabrao baš taj dizajn.

I tako dok ne dobijemo više podataka…

Više o religijskom gledištu u Mariahinom eseju -


Angelova tetovaža by Mariah

Kao prvo – sasvim odbacujem mogućnost da Angelus nikad nije vidio svoju tetovažu. Odbacujem to jer sumnjam da bi on ikad učinio bilo što “samo tako”. Nije takav, a i ima reputaciju koja to podupire.

Onda, idemo…

Kao prvo, vratimo se na epizodu “Becoming 1” BtVS-a i na epizode “Somnabulist” i “Darla” iz AtS-a. Uskoro ćete shvatiti zašto su za ovo važni baš ti nastavci.

Dio Angelusove osobnosti je da je sebe vidio superiornim prema ostalim stvorenjima – ljudima, demonima, vampirima…svejedno. On nikad nije prihvaćao bilo kakvu vrstu autoriteta ili zapovjedi. Nije se trudio natjeravati ni svoje žrtve ni druge da se osjećaju ispod njega, nego ih je tjerao da njega vide kao nekog važnijeg i moćnijeg od njih, moćnijeg od bilo koga. “Ne vidi svoje žrtve kao nešto niže od ljudi, prije smatra sebe nadčovjekom, nečem više od čovjeka, superiornim.” – Kate. To je bilo vrlo precizno. Jedan od razloga što sam toliko voljela epizodu “Somnabulist” je što su duboko zagrabili i opisali Angelusov karakter.

A nabrojane osobine su osobine Boga. Angelus se rugao Bogu kad god je mogao. U Bogu su ljudi vidjeli spas, nalazili nadu, njemu su se molili kad su trebali pomoć (pogotovo u Liamovo vrijeme -- on je odgojen kao Irski katolik). Zar bi netko poput Angelusa prihvatio da postoji nešto što je iznad njega, moćnije od njega? Ne. (usputna napomena -- simbol Boga -- križ, simbol Isusa Krista -- je moćno oružje protiv raznih oblika zla, ne samo vampira (sjećate se opsjednutog dječaka u prvoj sezoni), predmet koji može oslabiti Angelusa -- opet Bog). Tako kad je upao u crkvu i ubio svećenika ili kad je u samostanu Drusillu pretvorio u vampira baš na dan kad je trebala postati časna sestra… ili kad joj je rekao “bog te promatra”, što bi se moglo protumačiti kao lapsus lingue ili možda znači nešto mnogo važnije -- da je on zapravo sebe smatrao bogom. I -- ono kako je Penna učio ubijanju -- “ovdje sa radi o ruganju Bogu”. To je rekao sam Angelus, sjećate se?

Sve to nas vraća na izvor simbola na njegovim leđima. Počet ću sa ‘A’ jer koliko vidim ima samo jedno objašnjenje za to. ‘A’ predstavlja ‘Angelus’ – njegovo ime. Možda griješim (hej, nekad sam mislila da ta tetovaža ne znači ništa posebno), ali to mi zvuči nekako točno. Također, ‘A’ je Keltskog dizajna. To je iz starih Irskih rukopisa što znači i da je i tetovaža je gotovo sto posto napravljena u Irskoj i možda je umjetnik bio Ketsko/Galskog porijekla.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Nakon toga prelazimo na životinju. Na prvi pogled izgleda da se radi o starokeltskom dizajnu za grifina. Stvarno izgleda kao keltski grifin, čak pomalo sliči i keltskom zmaju pa je razumljivo da to pomislimo, ali to nije točno. To je lav -- 100% sigurno. Baš ovaj dizajn lava dolazi iz Knjige Kelsa. To je stara religiozna knjiga iz 15 st. koji su napisali Colubanski redovnici iz samostana na Irskom otoku Iona. Prenesena je u samostan u Irskoj u kasnom 16. st (dovoljno dugo vremena da rukopis postane važan dio Irske kulture do Liamovog rođenja i edukacije i sigurno dovoljno vremena do Angelusovog “rođenja”). Knjiga sa gotovo potpunim ilustracijama sadrži tekstove četiri evanđelja -- Matija je bio anđeo, Marko lav, Luka bik i Ivana je predstavljao orao. Nisam sigurna znači li nešto što je Angelus za tetovažu izabrao baš lava (naprimjer, zašto nije izabrao anđela?). Ne znam je li to ima veze sa samim evanđeljem, jer koliko znam (i koliko sam čitala kad sam istraživala tetovažu) nema nikakve sličnosti između Angelusa i Marka. Ali ipak -- možda je razlog što je izabrao lava nema veze s evanđeljem. Katolicima u staroj Irskoj (možda ne samo tamo) lav je predstavljao Kristovu moć (tj. Božju) – nije čudo što ga je Angelus htio staviti uz svoje ime. Nadalje, Kelti su u svom paganskom stadiju vjerovali u životinjske bogove i talismane. Lav je kao životinja Keltima predstavljao vođu -- snagu, neuhvatljivost, predvodnika, snažnu volju, nepobjedivost. Slučajnost? Sumnjam. I uz sve to još nešto - lav je simbol Jude (ili simbol njegovog plemena, ali zar je to važno? Možda jest -- napokon Marko je pripadao istom plemenu). Po novom zavjetu, Juda je izdao Krista prodavši ga Židovima. Juda je izdao Boga. Da kažem jednostavno -- zbog te izdaje se može zaključiti da je sebe vidio superironim Kristu. Možda je to nategnuto, ali kad se odlučio na izdaju očito bar nije cjenio Krista koliko je trebao. Zabijanje noža u leđa Božjeg sina - ponovo slučajnost? Ne bih rekla.

To je sve. Mislim da sve to govori mnogo o simbolizmu Angelove tetovaže i njenom značenju ili je bar tako kad je gledate iz te perspektive. Po mom mišljenju svi ti djelići imaju smisla i logike.


- 10:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj