Bruno Šantek - brutek

petak, 29.06.2018.

STVARAJMO SVEMIR



Bruno Šantek dugoselskoj, ali i široj hrvatskoj čitateljskoj publici, od ranije je poznat po njegove tri izdane knjige – prvoj „Astma – izdisaj“ koja donosi autobiografske elemente njegove borbe s bolešću, zatim njegovom romanu, akcijskom trileru „Tajkunovi nasljednici“, nakon kojeg je pohvaljen kao nasljednik autora domaćih krimića Gorana Tribusona i Pavla Pavličića, nakon koje je izdan njegov krimić sa elementima socijalne drama – „Dosta!“ koja progovora o ozbiljnim temama obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, a kao mjesto radnje spominje se i Dugo Selo. No, njegov spisateljski opus, i to veoma plodan, koji je prethodio prozi, obiluje pjesmama, s kojima su se mogli upoznati tek pratitelji njegovog bloga – Brutek. Oko 1000 pjesama nastalo je u razdoblju od nekoliko desetljeća, a njegova prva zbirka pjesama pod nazivom „Stvarajmo svemir“, koja je svečano predstavljena proteklog petka, 24. ožujka, u Gradskoj knjižnici Dugo Selo, sažela je to njegovo pjesničko razdoblje u izabranih 125 pjesma.
Zbirka je izdana u sklopu Zavičajne biblioteke „Terra Sancti Martini“ Gradske knjižnice Dugo Selo, kao 59. izdanje.

- 13:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DOSTA!



U kasne noćne sate, Saša pomogne pijanoj djevojci rizičnog ponašanja i spusti je s vlaka na željezničkoj stanici u Dugom Selu. U kasno doba noći nema kamo s promrzlom djevojkom, te je povede kući, nahrani i smjesti na spavanje. Djevojka je maloljetna, u bijegu od kuće, a možda i trudna. Pomoći ili odustati? Saša procjenjuje da treba pružiti ruku podrške djevojci koja ni ne zna što je prijateljstvo. Od toga dana, žrtve nasilja koje je dotad samo promatrao na svojim putovanjima vlakom između Zagreba i Dugog Sela, postaju Sašine štićenice. Saša odlučuje mešto promijeniti i umiješati se u njihove živote.

Budući da poštuje sve zakonitosti žanra, ali na hrvatski način, roman ‘Dosta!’ prava je socijalna drama jer su njegovi negativci većinom nepromišljeni nasilnici koji reagiraju nagonski, dok su žrtve nezaštićene žene i slabiji. Šantekov slučajni heroj upozorava nas koliko je opasna povišena tolerancija društva na nasilje, a njegovo se herojstvo sastoji upravo u tome što od nasilja ne okreće glavu poput šutljive većine. Šantek time pojačava kod čitatelja socijalnu osjetljivost i suosjećanje, a i postavlja pitanje u kakvom svijetu želimo živjeti i što svatko od nas može učiniti kako bi se suprotstavio nasilju.

Krimić ‘Dosta!’ drugi je kriminalistički roman Brune Šanteka. Njegov prvi krimić, ‘Tajkunovi nasljednici’, publika je dočekala s odobravanjem zbog dinamičnih akcijskih scena i poznatih krajolika u kojima se radnja odvija. Kritičari su pak Šanteka pohvalili kao dugoočekivanog nasljednika najpopularnijih autora domaćeg krimića Gorana Tribusona i Pavla Pavličića. U krimiću ‘Dosta!’, Šantekov je tempo podjednako dinamičan, ali dok je u ‘Tajkunovim nasljednicima’ pažnju čitatelja pridobio jurnjavom automobilima po prigorskim bregima, u romanu ‘Dosta!’ najdojmljivije su mučne i brutalne scene nasilja nad ženama.

Bruno Šantek, rođen 1969. godine u Zagrebu, autor je krimića ‘Tajkunovi nasljednici’ te ispovijesti o životu s astmom ‘Izdisaj’, koja je, uz komentare prof. dr. Nevena Tudorića, objavljena u biblioteci Profil klinika. Šantek je i plodan pjesnik, a prozu piše od 2004. godine.

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2018 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ovo je...

  • ...stanje svijesti i povijesti,
    iliti - što sve čovjek čini u ludilu


    *zapisane misli su moje*

Linkovi

  • Loading

Pjesme