brbljaonica by rosa l https://blog.dnevnik.hr/brbljaonicabyrosal

četvrtak, 21.06.2007.

pao s marsa

nedavno je jedna anketa pokazala da građani/ke smatraju da je primorac najbolji sanaderov ministar. kakvi su mu tek onda ostali?!?!

najnoviji primorčev biser:

...ono što je mene šokiralo su značajne razlike među uspjehom učenika u različitim županijama.
Najviše me zaprepastilo što djeca roditelja s nižom stručnom spremom imaju manji uspjeh čak do 40 posto od djece visoko i srednje obrazovanih roditelja, a samim time ta djeca su u neravnopravnoj poziciji...


nadam se da je čovjek htio dodati malo dramatike suhoparnim brojkama pa se kao šokira i zaprepašćuje jer ukoliko je uistinu šokiran i zaprepašten on nema pojma uopće kakvo mu je stanje u resoru i stvarno žalosno što je to saznao 5 mjeseci prije kraja mandata.

svi koji su završili škole po malim mjestima, selima, kojekakvim zabitima, nažlost i predobro znaju kako se favoriziraju djeca iz takozvanih "finih i uglednih obitelji " (da, da, to su ona djeca koja dobe uvjetne kazne kad pregaze dve pješakinje) i koja je blamaža ako vas zadesi sreća da odete u gimnaziju u kakav veliki, urbani grad i čudom se čudite riječima poput "metafora", "epifora" ili ideji profesorice engleskog da se predstavite na engleskom.

jednakost šansi u obrazovanju u hrvatskoj je daleko od idealne. sačuvali smo relativno besplatno školstvo, ali nismo ništa napravili da stvarno bude svejedno iz koje obitelji dolaziš (to je čak dobilo na značaju) i u koju školu ideš (u mom selu su u mračnim vremenima postojali stanovi koji su se davali mladim profesorima/cama tako da dobe što bolje kadrove).

i još što je zanimljivo, ovo istraživanje je objavljeno nakon prvih probnih državnih matura što znači da njima uopće nije palo na pamet da državna matura u hrvatskim prilikama nejednakih uvjeta može zapravo biti izvor novih nejednakosti jer će djeca iz boljih škola i iz gradova upisivati fakultete, a druga djeca neće čime ćemo stvarati zatvorene krugove.

21.06.2007. u 18:37 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

heroina tjedna

Clara Zetkin
"The proletarian woman fights hand in hand with the man of her class against capitalist society."

stup srama

lucija čikeš
"Biološka majka je nezamjenjiva."

živko kolega
"Pod istom tom zvijezdom koja je bombardirala naš grad ja danas ne mogu polagati vijenac. Anifašizmu sve počasti, ali totalitarističkim simbolima ne. Ova država stvorena je na tekovinama Domovinskog rata, nikako na simbolima totalitarizma"

zdenka babić petričević:
"Sjedite i razmislite što ćete u Hrvatskom saboru govoriti o nečemu što nemate"

bez komentara

Andrija Hebrang, također član Predsjedništva, kazao je da je HDZ "najmudrija, najhrabrija i najdomoljubnija stranka u Hrvatskoj, koju je utemeljio najveći sin hrvatskog naroda, kojega ne priznaju samo povijesni slijepci, naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman".

-Hrvatska država nije stvorena na antifašističkim temeljima, nego na krvi i muci ove naše generacije. Oni su stvarali drugu državu, Jugoslaviju, i mi smo je srušili. Ako je budu opet stvarali, opet ćemo je rušiti - poručio je Marko Perković Thompson.

virtualna pošta

brbljaonica@gmail.com

******************

Rosa Luxemburg
"Without general elections, without unrestricted freedom of press and assembly, without a free struggle of opinion, life dies out in every public institution, becomes a mere semblance of life, in which only the bureaucracy remains as the active element."