Kreativna reciklaža starih guma

07.07.2019.

Imate li kod kuće stare gume od automobila koje ste odlučili baciti? Jer vam samo zauzimaju prostor u vašoj garaži.
Jedno super rješenje imam za vas nemojte ih baciti. Kada bi samo znali što sve možete napraviti od starih guma i kako oni mogu biti prekrasan ukras u vašem dvorištu.. Duboko vjerujem da ćete ih i sami čuvati i možda pitati susjeda ima li viška staru gumu.



Automobilske gume su jedan od najproblematičnijih, ali i najkreativnijih materijala za reciklažu. Stare gume se mogu transformirati u prelijepe posude za cvijeće, posude za novine, drva, voće i – šampanjac.



Gume predstavljaju veliki problem za životnu sredinu. Prema statističkim podacima, svake godine oko 55 miliona starih guma završi na deponijima ili se nelegalno baca pored puteva i privatnih posjeda. Da bi se jedna guma razgradila potrebne su stotine godina. Također, teško ih je i reciklirati, jer ovaj proces zahtjeva puno energije i pri njemu se u atmosferu ispuštaju štetne materije.



Međutim, ono što automobilske gume čini teškim za reciklažu istovremeno imaju dobru karakteristiku kao materijal koji može iznova da se upotrebljava. Reciklirana guma najčešće se koristi za košarkaške terene i cipele, ali i za izradu funkcionalnih predmeta za dom.



Ukoliko imate dvorište, velike gume možete vezati lancima za drvo ili trem i iskoristiti za ljuljanje. Obradovati će djecu i istovremeno uštedjeti na kupovini klasične ljuljaške. Ukoliko, pak, imate više starih guma, povežite ih i svojim mališanima napravite poligon za igru.



Ofarbane različitim bojama, gume se mogu poslužiti i kao saksije u kojima možete uzgojiti cvjeće, začinsko bilje i povrće. Bilo da su okačene na zid ili ih poredajte po zemlji, u dvorištu ili na trasi, dobi ćete upečatljiv eko-kutak.




Od reciklirane gume se mogu napraviti i stol i stolice, kao i korpe za voće, novine, drva, pa čak i šampanjac.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija.

Ako vam je ovaj sadržaj koristio slobodno ga podijelite sa svojim prijateljima.

Cvjetne tegle od reciklažnog materijala




Svi kod kuče imamo višak flašica koje koristimo za zimnicu. Ali vjerujem da više ne znate kuda ćete s time kao ni ja. Jer vam to jednostavno smeta koliko god da složili ima ih previše..Na ovo sam ideju došla prije par godina. Inače kod mene nema bacanja takvih stvari sada teglice sam pretvorila u vaze.. A vrlo su praktične a dovoljno je da ih malo ukrasite i one će biti ukras na balkonu ili terasi.

Sljedeći materijal koji vam je potreban za cvjetne tegle:

-Reciklirana ambalaža staklenka za zimnicu ili plastična posuda
-Konopac
-Biljke čuvarkuča, kaktus i ostali sukulenti, puzavac
-Pjesak ili šljunak za drenažu
-Zemlja




Prvi korak:

Izrežite konopac na osam jednakih dijelova dužine od 60 do 85 centimetara sve zavisi od veličine kontejnera koji ste odabrali za presađivanje i zavežite njihove krajeve u čvor.



Korak 2: Položite kanopac na ravnu površinu, razdvojite ih na četiri para i zavežite ih. Napravite čvor na svakom paru otprilike 7,5 centimetara od glavnog čvora.



Korak 3: Nastavite da pravite čvorove ponavljajući korak 2 na pet do 10 centimetara razdaljine, u zavisnosti od širine kontejnera (širim kontejnerima odgovaraju veći razmaci). Zavežite dva naizmjenična konopa, tako da u drugi red čini suprotni par kanopa (pogledaj sliku). Ne zaboravite da dva rezervna kraja vežete nakon svakog završenog kruga.



Korak 4: Testirate veličinu mrežice - ubacite kontejner i provjerite da li odgovara kontejneru u koji ćete zasaditi cvijeće. Ukoliko je potrebno, napravite još nekoliko redova mrežice.



Korak 5: Nakon što se ispleli mrežicu za korpu, u kontejner zasadite kaktuse, čuvara kuće, vinovu lozu, puzavce ili druge biljke. Na dno kontejnera najprije nasite sloj pijeska ili šljunka, koji će poslužiti za drenažu viška vode budući da ne postoje rupe za odvod. Zatim kontejner napunite zemljom u koju ćete na kraju zasaditi biljku.



Korak 6: Nježno povucite mrežicu preko recikliranog kontejnera, a potom zavežite svih osam krajeva u čvor pri vrhu. Na kraju, zakačite kuku na zid terase, okvir prozora ili policu, i o nju okačite viseću korpu.

Ako vam je ovaj sadržaj bio koristan slobodno ga podijelite s drugima.

Dobrodošli na blog Uredi sam Kreativne ideje

Dragi moji čitatelji želim vam svima dobrodošlicu na moj blog.
Na ideju o blogu došla sam prije godinu dana kada sam otvorila stranicu na Facebooku "Uredi sam Krativne ideje.
Tako sam odlučila se na pisanje bloga, kako bih vam pružila što više ideje o uređenju vrta i doma.
Uz samo par dobrih ideja i viškom stvari koje vam zauzimaju mjesta u vašem domu možete sami napraviti svoj namještaj ili urediti vrt kakav želite.

Ukratko da vam se predstavim. Moje ime je Brankica Nemec Ratkovski. Dolazim iz Sirača pored Daruvara. Inače se sama bavim preuređenjem svoga doma. Iako sam završila školu koja je slična ovom blogu odlučila sam vas kroz pisanje ovog bloga
uvesti u ideje kako i na koji način da od viška stvari sredite svoj dom i vrt.

Svi vi koji se već bavite uređenjem vrta i doma i nešto ste napravili slobodno mi pošaljite vaše slike kako bi drugima pružili što više ideja o uređenju vrta i doma.. Jer u ovom blogu također ćemo napraviti rubriku o našim kreativcima koje će nam redovito slati vaše fotografije...

Nadam se kako ćete saznati par savjeta te ću vam olakšati sa idejom kako da savršeno sredite vrt i dom uz par savjeta...

Uskoro krećemo sa novom temom i novom idejom o uređenju vrta i doma.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.