Bottom seeking Top

15.01.2006., nedjelja

Pravila za dobru svađu

Večernji List: Argumentirane svađe katkad mogu pridonijeti kvaliteti odnosa

Mnogi ljudi smatraju da su svađe i prepirke znak slabosti ili pokazatelj da odnos propada. Zbog toga svjesno izbjegavaju svađu i popuštaju drugima samo da bi zadržali iluziju da imaju dobre odnose. No, svađe su normalan dio života. Rješavanje nesuglasica u odnosima s drugim ljudima vrlo je važan dio života.

Za trajanja svađe pokušajte slijediti ove savjete: Zadržite kontrolu nad sobom. Međuljudski odnosi nisu natjecanje u kojem jedan pobjeđuje, a jedan gubi. Ako osjetite da postajete prejako uzrujani tijekom svađe, tražite stanku i vratite se nakon što ste se smirili i razmislili.

Svađajte se nasamo. Svađanje pred drugim ljudima nije preporučljivo jer smo svi osjetljiviji na kritiku ako je javna i vjerojatno ćemo brzo pretvoriti svađu u nastojanje da pobijedimo drugu osobu bez obzira na sredstva koja ćemo pritom iskoristiti. Priznajte kada ste pogriješili. Bolje je priznati pogrešku, ispričati se i prebroditi taj trenutak.

Držite se teme. Ne izvlačite staru gorčinu ili druge probleme koji nemaju veze s onim o čemu se razgovara. Jako je važno rješavati jedan po jedan problem koji nas muči. Izbjegavajte napad na osob. Ostanite usmjereni na temu i pazite da ne krenete napadati drugu osobu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je pravi cilj svađe rješavanje problema, a ne pobjeđivanje bez obzira na rabljena sredstva. Dopustite drugoj osobi da se dostojanstveno povuče.

Završetak svađe posebno je važan. Prepoznajte kada druga osoba pruži ruku pomirbe – na primjer tako što se ispriča ili našali. Vježbajte zaboravljanje i oprost. Nemojte biti kao banka podataka o pogreškama, propustima, nedostacima drugih ljudi. Opraštajte i ne ostavljajte za sobom gorčinu.
- 22:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Links


Free Website Counters
since Feb 18, 2005